Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Γιατί θα λογοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση, σε ομιλία του στην Καβάλα. Τι καταγγέλλει για οικονομία, εθνικά θέματα, μεταναστευτικό. Στήριξη σε Μητσοτάκη και επαναφορά του όρου «πατριωτισμός».

Σαμαράς: Γιατί θα λογοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια ομιλίας του στην Καβάλα.

Ο πρώην πρωθυπουργός εγκάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομική πολιτική, τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει για τα έργα του σε όλους τους τομείς. Παράλληλα, επανέλαβε την αμέριστη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ξεκαθάρισε πως «η ΝΔ είναι σήμερα η μόνη εγγύηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και θα φύγει». Πλέον, είπε ο κ. Σαμαράς, «ο πατριωτισμός γίνεται ξανά επίκαιρος - παντού! Όχι ως μισαλλόδοξος εθνικισμός. Όχι ως μίσος για τον άλλο, αλλά ως αγάπη για την πατρίδα».

Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός είπε:

Για την «έξοδο από τα μνημόνια»:

«Θα το έχετε μάθει, βέβαια, εκείνο που μας βομβαρδίζουν κάθε μέρα - ότι «βγήκαμε επί τέλους από το Μνημόνιο»! Τώρα βέβαια, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα:

- Βγήκαμε, λέει, από το Μνημόνιο, αλλά οι αγορές δεν μας δανείζουν, όπως δανείζουν την κάθε χώρα που βγαίνει από μνημόνια.

-Έχουμε «καθαρή έξοδο» - λέει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές – λένε οι… αγορές!

-Βγήκαμε από το μνημόνιο, όμως για κάποιο περίεργο λόγο το χρηματιστήριο της Ελλάδας, δεν νιώθει ενθουσιασμό. Αντίθετα καταρρέει.

-Βγήκαμε από το μνημόνιο, και κάνουμε πια μόνοι μας, λέει, κουμάντο στα οικονομικά μας, αλλά τον Προϋπολογισμό μας πρέπει να τον εγκρίνουν οι δανειστές μας μέχρι κεραίας!

Τόσο πολύ, μάλιστα, που τους υποβάλλουμε… δύο διαφορετικά «προσχέδια», Προσχέδια Προϋπολογισμού, για να έχουν να διαλέγουν, εκείνοι! Κι αυτό δεν συμβαίνει με καμία άλλη χώρα…

-Βγήκαμε από το μνημόνιο, κι αντί να μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, απειλούν να μας υποβαθμίσουν! Όπως έγινε προχθές με τη Μoody’s.

-Βγήκαμε από το μνημόνιο, κι αντί να επιταχύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας μας – επιβραδύνεται!

Κάτι δεν πάει καλά! Έτσι;

Για το κόστος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

«Ο Τσίπρας στοίχισε 100 δισεκατομμύρια στη χώρα! Μόνο το πρώτο εξάμηνο… Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Ρέγκλινγκ του ESM, δηλαδή ο κύριος ευρωπαϊκός οργανισμός που δανείζει τη χώρα… Το έλεγε και ο Βίζερ, ο τότε Πρόεδρος του Euroworking Group. Αυτός μάλιστα, ανεβάζει το «λογαριασμό Τσίπρα» στα 200 δισεκατομμύρια! Το λέει και η Τράπεζα Ελλάδος, πιο συντηρητικά – κι ας τους ενοχλεί ο Στουρνάρας: ο Τσίπρας μας στοίχισε γύρω στα 86 δισεκατομμύρια… Τελικά πόσα μας στοίχισε; 100 δισεκατομμύρια; 86 δισεκατομμύρια; Ή μήπως 200 δισεκατομμύρια; Διαλέγετε και παίρνετε. Η μάλλον διαλέγετε και… πληρώνετε! Γιατί αυτά που μας στοίχισε ο Τσίπρας, τα πληρώνει και θα τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός… Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κόστισε τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρόνο! Καμία…».

Για το χρέος:

«Τον Ιούνιο του 2012 που ανέλαβε η κυβέρνησή μου, βρήκαμε το χρέος στα 342 δισεκατομμύρια. Και δυόμιση χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2014, το χρέος της χώρας είχε υποχωρήσει στα 317 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνησή μας είναι η μόνη που κατάφερε να μειώσει το χρέος! Όπως και εκείνη του Παπαδήμου, που είχε κάνει το PSI μερικούς μήνες πριν. Και μη ξεχνάτε ότι: μείωση του χρέους σημαίνει ενίσχυση της εθνικής ανεξαρτησίας! Όσο λιγότερα χρωστάς, τόσο λιγότερο μπορούν να σε πιέζουν… Κι ύστερα ήλθε η κυβέρνηση Τσίπρα, με πρώτο της σύνθημα να «κουρέψει» κι άλλο το χρέος. Υποτίθεται… Κι αντί να το κουρέψει το… αύξησε! Παρέλαβε 317 δισεκατομμύρια και σήμερα το έφτασε στα 352 δισεκατομμύρια! Και τώρα, το λέω καθαρά: ξεπουλάει εθνικά συμφέροντα στη Μακεδονία, για να αποφύγει προσωρινά… νέες μειώσεις στις συντάξεις!

Όταν ανέλαβε η κυβέρνησή μας, τον Ιούλιο του 2012, βρήκε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου – δηλαδή τα «φέσια» του κράτους στον ιδιωτικό τομέα – 9,5 δισεκατομμύρια! Τα 9,5 τα μειώσαμε στα 3,7 δισεκατομμύρια! Κι έτσι δώσαμε ρευστότητα στην οικονομία… Ο Τσίπρας τα βρήκε 3,7. Δανείστηκε – κρατηθείτε! - άλλα 7 δισεκατομμύρια ως τώρα (!), για να τα εξοφλήσει - κι όμως εξακολουθεί να χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 3 δισεκατομμύρια! Χώρια οι απλήρωτες νέες συντάξεις… Κατά σύμπτωση τόσο είναι και το «υπέρ-πλεόνασμα» που έχει μαζέψει ως τώρα! Όσο σχεδόν τα ληξιπρόθεσμα που άφησε απλήρωτα μέχρι στιγμής… Φέσια από τη μια – υπέρ-πλεόνασμα από την άλλη. Ίδιο νούμερο!

Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του:

Εμείς βρήκαμε το έλλειμμα στο 9,5% όταν αναλάβαμε. Και το μειώσαμε στο 2,6% μέσα σε δυόμιση χρόνια. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις τότε. Όμως, την ίδια στιγμή, αρχίσαμε να μειώνουμε και τα βάρη! Να μειώνουμε και τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

-Μειώσαμε το ΦΠΑ στην Εστίαση από το 23% που το βρήκαμε, στο 13%! Και δώσαμε ανάσα σε 200 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Τσίπρας βρήκε το ΦΠΑ στην Εστίαση στο 13% και το ανέβασε στο 24%.

-Μειώσαμε και το φόρο στα ακίνητα - δύο φορές μάλιστα.

-Και το φόρο στα ενοίκια.

-Και το φόρο φυσικών προσώπων. Που όλα αυτά τα αύξησαν πάλι...

- Αυξήσαμε και το αφορολόγητο τότε. Ο Τσίπρας το μείωσε ήδη μια φορά. Και ήδη ψήφισε να το μειώσει κι άλλο από τις αρχές του 2020! Αληθινή φορολογική «σφαγή».

-Κι ύστερα εμείς μειώσαμε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Δύο φορές μάλιστα. Εσείς είστε εδώ της αγοράς. Ξέρετε τι σας λέω. Ο Τσίπρας, όχι μόνο αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά τις εκτόξευσε! Με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες «μικρομεσαίοι» που κλείνουν - ή αναγκάζονται να βάζουν κι από την τσέπη τους! Παράνοια…

Να θυμάστε ένα πράγμα: Εμείς μειώσαμε θεαματικά τα ελλείμματα φροντίζοντας ταυτόχρονα να μειώνουμε και τους φόρους και τις εισφορές! Κι επιμένω σε αυτό, διότι αυτό ακριβώς υπόσχεται να κάνει ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις εκλεγεί. Τον ρωτάνε πώς θα το κάνει; Η απάντηση είναι απλή. Το ξανακάναμε το 2012-14 και πέτυχε. Κι έτσι μπορεί να γίνει ξανά. Ώστε να πιάνει τους στόχους της η οικονομία, αλλά ταυτόχρονα να παίρνει κι ανάσες η ανάπτυξη. Ήμασταν στην πιο βαθιά κρίση που πέρασε η Ελλάδα και καταφέρναμε να μειώσουμε τους φόρους. Μέχρι που ήλθε ο Τσίπρας, και φορολογεί ό,τι πετάει ό,τι κολυμπάει κι ό,τι περπατάει.

Να σας πω τώρα και κάποια άγνωστα περιστατικά:

- Η τρόικα ζήτησε κι από μας τότε, να αυξήσουμε την προκαταβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Το αρνηθήκαμε! Μειώσαμε αντίθετα την προκαταβολή φόρου και τις εισφορές! Μετά από λίγο έπαψαν να επιμένουν. Ήλθε ο ΣΎΡΙΖΑ και του επέβαλαν αυτά που εμείς είχαμε αρνηθεί…

-Η τρόικα ζήτησε κι από μας να δημιουργηθεί το περιβόητο «υπερταμείο». Το αρνηθήκαμε κατηγορηματικά ως προσβολή στην χώρας μας. Μετά από λίγο έπαψαν να επιμένουν. Ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και του το επέβαλαν. Και τώρα καταντήσαμε να έχουμε ένα οργανισμό ελληνικής «πτωχευτικής περιουσίας» στα χέρια των δανειστών! Κάτι που δεν ζήτησαν από καμία άλλη χώρα. Κάτι που το επέβαλαν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ…

-Τέλος, η τρόικα δεν διανοήθηκε ποτέ να ζητήσει από μας υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια! Ούτε από μας το ζήτησε, ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, που μπήκε σε μνημόνιο. Το ζήτησε από το ΣΥΡΙΖΑ και μόνο! Και ο Τσίπρας το υπέγραψε! Και αυτό…

Για το Σκοπιανό:

Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας! Εγώ υποστήριζα πάντα, ότι ΔΕΝ μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας. Τελεία και παύλα. Γιατί; Γιατί απλούστατα, από την ώρα που τους δίναμε όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, επισήμως όλοι θα τους έλεγαν, όχι …βορειο-μακεδόνες, όχι ανω-μακεδόνες, αλλά σκέτο «Μακεδόνες»! Άλλωστε, είδατε τι έγινε τώρα: Με το που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, πριν ακόμα ολοκληρωθεί και επικυρωθεί, όλοι τους αποκαλούν σκέτα «Μακεδόνες»! Και επί πλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει στους Σκοπιανούς και επισήμως από την Ελληνική πλευρά και το ΟΝΟΜΑ της Μακεδονίας και την αναγνώριση ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ «Μακεδόνων» και την αναγνώριση «Μακεδονικής ΓΛΩΣΣΑΣ» και την αναγνώριση «Μακεδονικής ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ». Τους τα έδωσαν ΟΛΑ!

Αν επικυρωθεί τελικά από την Ελληνική Βουλή με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ κι όσων «πρόθυμων» συνεργαστούν μαζί του, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι ήδη σχεδόν «τετελεσμένο»! Αλλά μέχρις εκεί… Όλες οι υπόλοιπες, οι πιο μακροχρόνιες δεσμεύσεις της Συμφωνίας αυτής, δεν πρόκειται να σταθούν. Οι επόμενες Ελληνικές κυβερνήσεις θα αναγκαστούν – αργά ή γρήγορα -να αποδεσμευτούν αναπόφευκτα από αυτές. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε «Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα». Είμαι βέβαιος, ότι μελλοντικά η Ελλάδα θα αποδεσμευτεί από τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις αυτής της εκτρωματικής συμφωνίας.

Για το μεταναστευτικό:

Είναι αυτοί που άνοιξαν τα σύνορα στις ορδές των λαθρομεταναστών. Προσέξτε: όχι στους «πρόσφυγες». Ένα μικρό μόνο ποσοστό απ’ όλους αυτούς ήταν αληθινοί πρόσφυγες, όπως αποδείχθηκε. Εδώ μιλάμε για παράνομους μετανάστες. Που πάνε τώρα να μας… απαγορεύσουν να τους λέμε «λαθρομετανάστες»!... Τους φέρνουν τα κυκλώματα των διακινητών δουλεμπόρων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τους άνοιξε τα σύνορα…Πέρασαν από την Ελλάδα μαζικά το 2015 και αποσταθεροποίησαν ολόκληρη την Ευρώπη. Έδωσε έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον Ερντογάν, ένα όπλο που δεν είχε πριν - να εκβιάζει την Ελλάδα και να πιέζει ολόκληρη την Ευρώπη κάθε τόσο: ότι αν δεν του κάνουμε τα χατίρια, θα ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα και θα μας στείλει κι άλλους τόσους… Αυτά όλα δεν υπήρχαν πριν το 2015.

Οι συγκρούσεις στη Συρία μαίνονταν από το 2011, αλλά εμείς τα σύνορα τα κρατάγαμε κλειστά! Κι όσους κατάφερναν να περάσουν τους μαζεύαμε, κι εφ’ όσον ήταν λαθρομετανάστες τους εντοπίζαμε και τους μεταφέραμε στην «Αμυγδαλέζα». Όπου δεν τους πείραζε κανείς, ούτε πείραζαν κι αυτοί κανένα. Και μετά από λίγο έφευγαν για την πατρίδα τους. Ούτε έδερναν, ούτε σκότωναν, ούτε βίαζαν τους συμπατριώτες τους. Κι όταν γύριζαν στην πατρίδα τους, έφτανε εκεί το «μήνυμα» ότι η «πύλη εισόδου» της Ελλάδας ήταν κλειστή. Κι ήλθε ο Τσίπρας, άνοιξε τα σύνορα, και έστειλε το αντίθετο μήνυμα: -Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Και ήλθαν έτσι κοντά στο 1,5 εκατομμύριο τότε! Και αρκετές 10δες χιλιάδες παγιδεύτηκαν τελικά στην Ελλάδα. Και τότε αποκαλύφθηκε ο δήθεν «ανθρωπισμός» και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Στοιβάζονταν σε αληθινά κολαστήρια ανθρωπίνων ψυχών, ειδικά για ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα… Παρέδωσε τα hot spots στις περίεργες MKO που κάποιες ελέγχονται κι όλας από τα κυκλώματα των διακινητών. Και τώρα ψάχνουν που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Σαμαράς δυσκολεύεται να εγκαταλείψει την καριέρα του «μακεδονομάχου»

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά:

«Ο κ. Σαμαράς ζει σε εικονική πραγματικότητα:

Δεν θέλει να αντιληφθεί πως ο ίδιος και το κόμμα του έχασαν σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015.

Δεν μπορεί να παραδεχτεί την καταστροφή που επέφερε στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας η κυβέρνησή του.

Δεν μπορεί και δεν θέλει να παραδεχτεί πως το διαβόητο “success story” που επιχείρησε να πουλήσει στον ελληνικό λαό ήταν μια φούσκα.

Δεν θέλει να παραδεχτεί πως η χώρα βγήκε οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο.

Δεν θέλει να παραδεχτεί πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα πέτυχε μια εθνικά συμφέρουσα και βιώσιμη λύση.

Είναι προφανές, επίσης, πως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δυσκολεύεται πολύ να εγκαταλείψει την καριέρα του «μακεδονομάχου» με την οποία πορεύτηκε από την εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι και σήμερα.

Ίσως και να μην θέλει να παραδεχτεί πως δεν είναι πια αρχηγός της Ν.Δ. Αλλά γι’ αυτό δεν μας πέφτει λόγος».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v