Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Κυριάκου στα 44 χρόνια της ΝΔ

Το τρίπτυχο «ενότητα, ανανέωση και διεύρυνση». Ανοίγματα σε πρώην ψηφοφόρους αλλά και σε «απογοητευμένους πολίτες της κεντροαριστεράς και της αριστεράς». Ο συμβολισμός του νέου σήματος.

Τα μηνύματα Κυριάκου στα 44 χρόνια της ΝΔ

Με τη χθεσινή του ομιλία, επ’ αφορμή της πανηγυρικής εκδήλωσης για τα 44 χρόνια ζωής της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανέρωσε πτυχές της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στον δρόμο προς τις κάλπες. Από τη μία, σκληρή επίθεση στη συγκυβέρνηση και από την άλλη, πειστικός λόγος προς τους πολίτες, στηριζόμενος στο τρίπτυχο «ενότητα, ανανέωση, διεύρυνση». Είναι ένα από τα κλειδιά -εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση- για την μετεξέλιξή της σε πλειοψηφικό ρεύμα και την ολική επικράτησή της στις εκλογές, με τον κ. Μητσοτάκη μάλιστα να προσδιορίζει και τα διλήμματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι. 

Έκανε λόγο για «σύγκρουση δύο κόσμων» στις επόμενες εκλογές, ανάμεσα στη «δυναμική Ελλάδα» και την «καθηλωμένη Ελλάδα», ενώ κάλεσε τους «δημοκρατικούς πολίτες να κάνουν το καθήκον τους», οδηγώντας την κυβέρνηση στην πολιτική ήττα και την ηθική απαξίωση. Όπως είπε, «στον λαϊκισμό, στην ιδεοληψία, στην ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης θα αντιπαραβάλουμε την ευθυκρισία, τον προγραμματισμό, τη σοβαρότητα».

Μιλώντας μπροστά στους πρώην προέδρους και σε όλα τα ιστορικά στελέχη της παράταξης, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε ενωτικά μηνύματα, υποστηρίζοντας πως «είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε μοιρασμένοι», ενώ προανήγγειλε την αλλαγή της ΝΔ και την προσαρμογή της στις απαιτήσεις των καιρών. «Δεν είναι επιλογή. Είναι μονόδρομος. Είναι ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε σε αυτούς που αμφισβητούν τη δυνατότητά μας να διευρύνουμε την απήχηση του κόμματός μας. Τους θυμίζω πως όσες φορές τολμήσαμε να αλλάξουμε, θριαμβεύσαμε», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτής της ανανέωσης, μάλιστα, παρουσίασε τους πρώτους 150 πολίτες που αναδείχθηκαν από τις διαδικασίες του Μητρώου Στελεχών, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Διπλό άνοιγμα

Προκειμένου δε να διευρύνει την εκλογική μάζα του κόμματός του, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε διπλό άνοιγμα: αφενός, στους ψηφοφόρους που ψήφιζαν παλιά τη ΝΔ και στη συνέχεια την εγκατέλειψαν (χρησιμοποίησε τη φράση «ήρθε η ώρα να γυρίσουν στο σπίτι τους») και αφετέρου, στους «απογοητευμένους πολίτες της κεντροαριστεράς και της αριστεράς». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «απευθύνομαι σε όλους» και υπογράμμισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συμπόρευση».

Ποικίλα ήταν τα σχόλια για το νέο σήμα της ΝΔ, που παρουσίασε ο πρόεδρός της στη χθεσινή εκδήλωση. Ο ίδιος το παραλλήλισε με το «ανοιχτό στην κοινωνία και στις νέες ιδέες κόμμα» που οραματίζεται και θα ξαναφέρει τους νέους στην πολιτική, αλλά και θα ενώσει τους Έλληνες. Πέρα από τους πολίτες πάντως, έστειλε νέο προσκλητήριο μήνυμα και προς τις υπόλοιπες πολιτικές «προοδευτικές» δυνάμεις της χώρας, επιμένοντας «στην ανάγκη ενότητας στη βάση της κοινωνίας αλλά και συνεννόησης στην κορυφή».

Απαντώντας στην κλασική φράση πολλών πολιτών ότι «όλοι ίδιοι είστε», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ακούω κριτική από πολλούς καλόπιστους συμπολίτες μας για τα παλιά κόμματα. Τους απαντώ ότι, παρά τα λάθη μας, η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που δεν σαρώθηκε από τους ανέμους της αμφισβήτησης και του λαϊκισμού. Γιατί αποδείξαμε ότι είχαμε βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Και γιατί η ιδεολογία μας ενείχε πάντα ένα ισχυρό στοιχείο υπέρβασης».

Ως προτεραιότητές του απαρίθμησε, μεταξύ άλλων, μία οικονομία με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές, με περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές, ένα πολιτικό σύστημα πιο λειτουργικό, ένα δημόσιο τομέα στην υπηρεσία του πολίτη και μία παιδεία που θα συνδέεται με την αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v