Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα Μητσοτάκη με τις μονοεδρικές περιφέρειες

Ο διπλός στόχος της σημερινής επίσκεψης στη Σάμο. Ποια η στρατηγική που εφαρμόζει η Πειραιώς. Ανεβάζει τους τόνους και στο μεταναστευτικό.

Το στοίχημα Μητσοτάκη με τις μονοεδρικές περιφέρειες

Ως «κλειδί» για την ολική εκλογική επικράτηση και πιθανόν και για την αυτοδυναμία θεωρούν στη ΝΔ την «ανάκτηση» των μονοεδρικών περιφερειών και στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σάμο. Η συγκεκριμένη περιοδεία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή αλλά αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας και έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων στοχευμένων επισκέψεων του προέδρου της ΝΔ σε άλλες μονοεδρικές περιφέρειες (Λευκάδα, Γρεβενά, Ζάκυνθο).

Επιδίωξη της Πειραιώς είναι στις προσεχείς εθνικές εκλογές η νίκη και στις επτά περιφέρειες που εκλέγουν έναν μόνο βουλευτή και απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ενίσχυση της απήχησης του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες, σε συνδυασμό με την επιλογή των πλέον κατάλληλων προσώπων που θα στελεχώσουν τις γαλάζιες λίστες. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, οι υποψήφιοι που αναζητούνται από τη ΝΔ πρέπει να έχουν ισχυρό έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες και να  καλύπτουν τους όρους της ανανέωσης και της αξιοκρατίας που έχει θέσει από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του κόμματος.

Μέχρι να στηθούν οι κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης έχει την πρόθεση να επισκεφθεί και τις υπόλοιπες μονοεδρικές, με τον σχεδιασμό να μην τον θέλει να περιορίζεται σε ομιλίες προς κομματικά στελέχη και τοπικούς φορείς, αλλά να έχει και άμεση επαφή με τους πολίτες. Ταυτόχρονα έχει ενεργοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός όλων των περιφερειών, θέτοντας σε ύψιστο βαθμό το επίπεδο εκλογικής ετοιμότητας. Ειδικά για τη Σάμο, το στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπάρξει ξανά βουλευτής του κόμματος στο νησί, μετά από μια δεκαετία. Στις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, η ΝΔ είχε λάβει στη Σάμο 22,98% έναντι 31,01% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνολικά είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα μόλις σε δύο (Ευρυτανία και Λευκάδα) από τις επτά περιφέρειες.

Πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες

«Με βάση το γενικότερο κλίµα, όπως έχει διαμορφωθεί, πολλές είναι οι πιθανότατες να βαφτούν γαλάζιες και οι επτά μονοεδρικές, µε ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος -πέραν των άλλων- θα βρεθεί και στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, απ’ όπου αναμένεται να «σηκώσει» και πάλι το μεταναστευτικό ζήτημα. Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για «τεράστια λάθη» στην εφαρμοζόμενη πολιτική της, εξαιτίας της οποίας έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου, με αφορμή και τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν διατεθεί για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Με κυβέρνηση της ΝΔ, θα επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η χώρα θα αποκτήσει επιτέλους μία αξιόπιστη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, όπου τα σύνορα θα φυλάσσονται. Παράλληλα θα επιταχυνθεί ο έλεγχος, η απονομή ασύλου και η επιστροφή όσων δεν δικαιούνται». Η σημερινή κυβέρνηση, θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ, εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, ενώ την ίδια ώρα «προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό». Και αυτό, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «παρότι έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος εκατοντάδες εκατομμύρια, «τα οποία όμως φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους συλλόγων του Νομού Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων, καθώς με στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος, στο Συνεδριακό Κέντρο ξενοδοχείου της περιοχής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v