Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Υπερωρίες» για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων

Τρέχουν να προλάβουν έως το καλοκαίρι την έκδοση περίπου 50.000 συντάξεων. Συστήνονται ομάδες εργασίας που πιάνουν δουλειά από σήμερα. Ξεπερνούν τις 90.000 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΤΕΑΕΠ. Αύριο, μαζί με τις συντάξεις Οκτωβρίου, τα αναδρομικά από τις λάθος παρακρατήσεις στους τελευταίους δικαιούχους.

«Υπερωρίες» για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων

Μάχη με τον χρόνο, κυρίως όμως με την αγωνία και την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων που περιμένουν την έκδοση της σύνταξής τους, δίνουν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), καθώς οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του ταμείου ξεπερνούν τις 90.000.

Το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ σχεδιάζουν την επίσπευση των διαδικασιών, δημιουργώντας ομάδες εργασίας, με στόχο τουλάχιστον έως το καλοκαίρι να υπολογισθούν και να εκδοθούν περίπου οι 50.000 αιτήσεις.

Εντωμεταξύ, αύριο, με τις πληρωμές των συντάξεων Οκτωβρίου, αναμένεται να πληρωθεί και η τελευταία δόση των αναδρομικών για τις επιστροφές των ποσών που είχαν παρακρατηθεί λανθασμένα λόγω ΑΚΑΓΕ.

Τρέχουν να προλάβουν

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ δείχνουν πως οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις έφταναν στις 31 Αυγούστου 2018 τις 91.158, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 90.235 είναι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015. Είναι στην ουσία συντάξεις που θα υπολογιστούν με το νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού. Η σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του κλάδου επικούρησης σε πλεονασματική τροχιά, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η περιουσία του ταμείου, κυρίως λόγω του κλάδου Πρόνοιας.

Βέβαια, η μη έκδοση συντάξεων προκαλεί ήδη τεράστιες αντιδράσεις στους συνταξιούχους, καθώς λόγω του ΕΤΕΑΕΠ καθυστερεί και η έκδοση των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπουργείο και διοίκηση αποφάσισαν να συστήσουν ομάδες εργασίας με στόχο την επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων. Βάσει του προγραμματισμού, περίπου το 60% των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων θα εκδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Τα κλιμάκια αναμένεται να πιάσουν δουλειά τον Οκτώβρη και το πλάνο προβλέπει αρχικά τέσσερις μήνες εντατική επεξεργασία, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί άλλο ένα 4μηνο, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης της στοχοθεσίας. Οι αμοιβές θα είναι αντίστοιχες με αυτές που οριοθετήθηκαν στον ΕΦΚΑ. Οι στόχοι που θα τεθούν θα είναι μετρήσιμοι, ομαδικοί σε επίπεδο τμήματος και όχι ατομικοί. Να σημειωθεί ότι το πρώτο 6μηνο του 2018 απονέμονταν δύο επικουρικές για κάθε μία νέα αίτηση που έμπαινε στο σύστημα και πλέον, ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί, είναι να απονέμονται τρεις συντάξεις για κάθε μία νέα αίτηση. Στο 8μηνο φέτος (Γενάρης-Αύγουστος 2018) διεκπεραιώθηκαν 40.178 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις ενώ υποβλήθηκαν 23.872 νέες αιτήσεις.

Η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει οριζόντια για όλους τους ασφαλισμένους από το 2015 και μετά. Ειδικά για το Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ κ.λπ.) η μέση μηνιαία σύνταξη διαμορφώνεται στα 185 ευρώ. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και πλήρωναν χαμηλές εισφορές. Για παράδειγμα χαμηλόμισθοι του πρ. ΙΚΑ με 15ετή ασφάλιση θα έχουν επικουρικές της τάξης ακόμη 70 ευρώ. Στην 35ετία και με μισθούς από 1.000 ευρώ και άνω, η επικουρική προσεγγίζει τα 200 ευρώ.

Αύριο πληρώνονται τα τελευταία αναδρομικά

Αύριο Τρίτη, μαζί με την επικουρική σύνταξη του μηνός Οκτωβρίου 2018 θα καταβληθεί σε 7.464 συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ η τελευταία δόση των αναδρομικών από τις λανθασμένες κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα θα καταβληθεί συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην εφαρμοζόμενη, από τις 2 Μαΐου του 2018, ορθή παρακράτηση της εισφοράς για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων τα οποία τους έχουν χορηγηθεί. Τα ποσά που θα λάβουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εν λόγω συνταξιούχοι αφορούν την αναδρομική διόρθωση των κρατήσεων για 22 μήνες, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2018, καθώς από τον Μάιο του 2018 η κράτηση έχει διορθωθεί και επιβάλλεται στα νέα επανυπολογισμένα ποσά. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την υποχρέωση που είχε αναληφθεί για συγκεκριμένο ύψος κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ και τον νόμο 3986 του 2011, ο οποίος προέβλεπε κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3%-10% στις επικουρικές, ανάλογα με το ύψος της μικτής σύνταξης. Με τον επανυπολογισμό των επικουρικών, οι παλαιές κρατήσεις δεν ανταποκρίνονταν στα νέα ποσά συντάξεων που προέκυψαν λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Αναλυτικά, πρόκειται για την τελευταία ομάδα συνταξιούχων από τους συνολικά 205.000 δικαιούχους αναδρομικών, οι οποίοι δεν εξοφλήθηκαν με την πληρωμή του περασμένου Αυγούστου και θα εξοφληθούν στις 2 Οκτωβρίου.

Οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν τώρα είναι νέοι συνταξιούχοι που εντάχθηκαν στο σύστημα πληρωμών του ΕΤΕΑΕΠ από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018 και οι οποίοι για καθαρά τεχνικούς λόγους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν ήταν δυνατό να εξοφληθούν στις 2 Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι κατά την πληρωμή της πλειοψηφίας των αναδρομικών, δόθηκαν από το ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικά συνολικού ύψους 49 εκατ. ευρώ, σε 196.897 δικαιούχους.

Στη νέα αυριανή πληρωμή, συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ -ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔEΗ, ΕΡΤ-, αλλά και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα όπως χημικοί, εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην Εμπορικής, Αγροτικής (ΕΛΕΜ) και Πίστεως, ναυτιλιακοί πράκτορες όπως επίσης και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή συμβολαιογράφοι, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων κ.α.

Από αυτούς, σημαντικά ποσά δικαιούνται οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι Εμπορικής, Αγροτικής και Πίστεως, οι πρώην υπάλληλοι της ΔEH, της ΕΡΤ και του ΟΤΕ, αλλά και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του πρώην ΟΑΕΕ. Και αυτό γιατί το ύψος του δικαιούμενου ποσού ποικίλλει ανάλογα με την αρχική μεικτή σύνταξη και τον συντελεστή επανυπολογισμού που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2016.

Συνολικά, δικαιούχοι αναδρομικών εντοπίστηκαν να είναι περί το 16% των συνταξιούχων του ΕΤΕΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v