Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα παιχτεί το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και ΝΔ στη Βουλή

Τα θέματα που θα «σηκώσουν» Μαξίμου και οδός Πειραιώς καθώς ξεκινούν οι «μάχες» του κοινοβουλίου. Η τόνωση του αριστερού προφίλ της κυβέρνησης και η καθημερινότητα. Πως θα κινηθούν ΔΗ.ΣΥ. και Ποτάμι.

Πώς θα παιχτεί το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και ΝΔ στη Βουλή

Με μία “παράλληλη” ατζέντα κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις πολιτικές κόντρες στα έδρανα της Βουλής. Η “πρεμιέρα” της νέας Κοινοβουλευτικής χρονιάς θα γίνει τη Δευτέρα αλλά οι μονομάχοι έχουν ήδη πάρει θέση μάχης.

Μέσα σε ένα σκηνικό έντονης πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία θέλουν να δώσουν μάχη ουσίας αλλά και... εντυπώσεων. Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα κόμματα καλούνται να προβάλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, σε ένα τοπίο έντονου διπολισμού.

Μία προσεκτική ανάγνωση των πρώτων κοινοβουλευτικών κινήσεων δείχνει ξεκάθαρα τη θεματολογία που θα αναδείξουν τα κόμματα. Η κυβέρνηση θέλει να παίξει “μπάλα” στο γήπεδο της οικονομίας, με ένα μπαράζ θετικών νομοθετικών ρυθμίσεων (διανομή μερίσματος, μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση εισφορών των νέων κ.α.).

Μέσα σε αυτό το τοπίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ενισχύσουν το αριστερό “προφίλ” του κόμματος, φαινόμενο που θα γίνει εντονότερο όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Η προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα προοδευτικό αφήγημα είναι ορατή και σε μια σειρά επίκαιρων ερωτήσεων, που καταθέτουν οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Κεντρικό "ρόλο" έχουν θέματα της καθημερινότητας, που απασχολούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες (π.χ οι καθυστερήσεις στις συντάξεις χηρείας). Ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση 43 βουλευτών για την κλήση του Π. Λαφαζάνη σε απολογία από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Στη Νέα Δημοκρατία κρατούν στάση αναμονής για να δουν πως θα εξελιχθεί το “καυτό θέμα” της επικαιρότητας, που δεν είναι άλλο από τις συντάξεις. Στο ενδιάμεσο θα κινηθούν κοινοβουλευτικά σε δύο “μέτωπα”, με στόχο να στριμώξουν την κυβέρνηση.

Στόχος είναι να αναδειχθούν τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό ψηλά στην “γαλάζια” ατζέντα βρίσκονται θέματα που σχετίζονται με κονδύλια (π.χ. στο μεταναστευτικό) και με διορισμούς (όπως φάνηκε από την επίκαιρη επερώτηση για την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης). Έμφαση θα δοθεί σε θέματα που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως αποτελούν προνομιακό πεδίο συζήτησης, όπως η Παιδεία και η δημόσια ασφάλεια.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη στόχος είναι οι κοινοβουλευτικές “κινήσεις” να δίνουν ένα ξεκάθαρο στίγμα. Στο πλαίσιο αυτό το βάρος θα πέσει σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών (όπως η αποκατάσταση στο Μάτι αλλά και το θέμα του κέντρου της Μόριας), ενώ θα επιχειρηθεί να δοθεί ένα πιο “προοδευτικό” πρόσημο στην κοινοβουλευτική θεματολογία.

Την ίδια στιγμή το Ποτάμι ρίχνει το βάρος στους νέους αλλά και σε θέματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και μείωσης φορολογίας. Επίσης θα επιχειρηθεί να γίνει ορατός ένας διαφορετικός λόγος σε θέματα που σχετίζονται με την παιδεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ψηλά στην ατζέντα παραμένει και το θέμα της ψήφου των Ελλήνων, που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Και ειδικότερα εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v