Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Πρέσινγκ στην κυβέρνηση με… όπλο το Σκοπιανό

Ανεβάζει την κριτική στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, λίγο πριν από το δημοψήφισμα. Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών. Το τετελεσμένο και η πρόταση μομφής.

ΝΔ: Πρέσινγκ στην κυβέρνηση με… όπλο το Σκοπιανό

Πολιτικές εξελίξεις μέσω του Σκοπιανού βλέπουν στη ΝΔ, καθώς, όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους γαλάζιους τομεάρχες, παρά τη βούληση των δύο κυβερνητικών εταίρων «να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους», τα δεδομένα -όπως διαμορφώνονται στο εθνικό αυτό ζήτημα- καθιστούν πολύ δύσκολη πλέον τη συνέχιση του συγκεκριμένου «γάμου» πέρα από το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σύμβουλος του προέδρου ΝΔ, καθηγητής Νομικής Γιώργος Γεραπετρίτης, παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος, κίνηση που -όπως είπε- θα «ευτέλιζε τους θεσμούς» και θα ήταν «χωρίς προηγούμενο» στην Ευρώπη.

Η Πειραιώς θα συνεχίσει να «πρεσάρει» την κυβέρνηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με στόχο την αποδόμηση τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Πάνου Καμμένου για τα αποτελέσματα της εξωτερικής τους πολιτικής.

Λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι «ναι» στη συμφωνία, κάτι που εκ των πραγμάτων ανοίγει τον δρόμο για αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας. Αυτό, τόνισε εξηγώντας το σκεπτικό του, θα ήταν τετελεσμένο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί, αφού τα Σκόπια θα ήταν απίθανο να δεχθούν και νέα αναθεώρηση του Συντάγματός τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ ζητά εκ νέου εκλογές, αυτή τη φορά πριν την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ καθώς μετά -όπως εκτιμά η Πειραιώς- θα είναι δύσκολο να γίνουν και πάλι συνταγματικές αλλαγές. Μέσω των καλπών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «για ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση παραχωρεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια», σημειώνουν.

Αδιάφορα και αμήχανα

«Ο κ. Τσίπρας παρακολουθεί αδιάφορα και αμήχανα τους Σκοπιανούς να πανηγυρίζουν στην κυριολεξία για τη "μακεδονική" γλώσσα και τη "μακεδονική" εθνότητα, που τους παρέδωσε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του προς τους τομεάρχες, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όταν συζητήθηκε το ενδεχόμενο αποχώρησης ή μη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι στο τραπέζι». Μεταξύ αυτών, και η πρόταση δυσπιστίας, την οποία πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να καταθέσει μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και συμπληρώνεται ένα εξάμηνο από την προηγούμενη σχετική πρόταση.

Στην ερώτηση τι θα κάνει η ΝΔ αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στις 20 Ιουνίου, όταν είχε προαναγγείλει πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης σε μια τέτοια περίπτωση.

Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε πραγματικά την επίλυση του Σκοπιανού, υποστηρίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, «θα ενημέρωνε την αντιπολίτευση και τον λαό, για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο στη χώρα. Δεν έπραξε αυτό. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στη Ν.Δ. Άδικα προσπαθεί», τονίζει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v