Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικός πονοκέφαλος η συμφωνία για τις συντάξεις

Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο γα τη μείωση, αλλά παραμένει ερώτημα ο χρόνος και ο τρόπος της συμφωνίας. Οι εναλλακτικές ενόψει επίδοσης του σχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

Κυβερνητικός πονοκέφαλος η συμφωνία για τις συντάξεις

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα κοπούν συντάξεις. Το πότε και το πώς θα οριστικοποιηθεί αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων». Αυτή τη διαβεβαίωση (εξακολουθεί να) δίνει το Μαξίμου, με τις πιέσεις να εντείνονται όσο πλησιάζει η Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, που το ΥΠΟΙΚ θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Κυβερνητικοί παράγοντες με γνώση του θέματος τονίζουν ότι με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη θα συζητηθούν τα δεδομένα, όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τις επαφές του πρωθυπουργού και του Ευκλείδη Τσακαλώτου (σ.σ. κυρίως με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς πριν από λίγες ημέρες).

Η τελική απόφαση για το περιεχόμενο του προσχεδίου σε ό,τι αφορά τις συντάξεις θα ληφθεί το Σαββατοκύριακο.

Οι ίδιοι παράγοντες δεν διαψεύδουν τις πληροφορίες που θέλουν το Βερολίνο «κάθετο» στη συμπερίληψη των περικοπών ενόψει των βαυαρικών εκλογών στις 14 Οκτωβρίου, προκειμένου να μη βρουν «πάτημα» οι σκληροί του γερμανικού νότου να μιλήσουν για ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της στο ξεκίνημα της μεταμνημονιακής εποχής. Ως εκ τούτου, εστιάζουν στο κείμενο του Προϋπολογισμού που θα δοθεί στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.

Μία από τις υπό συζήτηση εναλλακτικές, όπως λένε άλλες πηγές, είναι οι κωδικοί για τις συντάξεις να παρουσιαστούν σε δύο εκδοχές, με περικοπές και χωρίς, προκειμένου να αναδειχθεί ότι το δημοσιονομικό πεδίο δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση.

Τα ενισχυτικά στοιχεία της κυβερνητικής θέσης για τη μη μείωση θα αφορούν τη σταθερή μείωση της ανεργίας (σ.σ. άρα, της αύξησης των ασφαλιστικών ροών στα ταμεία) και τη μικρή, έστω, ανάπτυξη που θα πληγεί από το ντόμινο των μειωμένων συντάξεων.

Ένα ακόμα στοιχείο (που δεν αποκλείουν) είναι να επιχειρηθεί να συνδεθεί η αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης με άλλα θέματα που ιεραρχούν πλευρές των θεσμών, όπως, για παράδειγμα, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Τακτική, άλλωστε, που εφαρμόστηκε ουκ ολίγες φορές στη διάρκεια των ταραγμένων αξιολογήσεων. Όσο για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μονομερή ενέργεια ακύρωσης του μέτρου, οι ίδιες πηγές απαντούν αρνητικά.

Χωρίς να αποκλείουν ωστόσο μια «όξυνση των τόνων» που θα δώσει (άλλη μία) επεισοδιακή εσάνς στην πρώτη σοβαρή μεταμνημονιακή «διαπραγμάτευση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v