Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ΕΝΦΙΑ και προσφυγικό εστιάζει η ΝΔ

Η έρευνα για την πιθανή κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ και οι απαντήσεις που ζητά η Πειραιώς. Επικοινωνιακή αντεπίθεση για τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους. Μία ακόμα μονοεδρική περιφέρεια επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις κάλπες.

Σε ΕΝΦΙΑ και προσφυγικό εστιάζει η ΝΔ

Το χθεσινό δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά πιθανή κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα, δεν θα μείνει ασχολίαστο από τη ΝΔ, η οποία προτίθεται να σηκώσει τους τόνους στο θέμα.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και όσων ακολούθησαν με τη μήνυση του Πάνου Καμμένου κατά των δημοσιογράφων, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να δώσει συνέχεια, στοχοποιώντας, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Άμυνας, αλλά και θέτοντας σειρά ερωτημάτων για την «άγνωστη πορεία» των χρημάτων που προορίζονταν για τους πρόσφυγες.

«Να το γνωρίζουν καλά κάποιοι. Θα ψάξουμε τι έγιναν τα κονδύλια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εδώ δεν υπάρχει απλά σπατάλη αλλά διασπάθιση πόρων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δηλώνοντας βέβαιος ότι «θα τους βρούμε. Γιατί δεν μπορεί κάποιοι να παίζουν με τον πόνο κάποιων ανθρώπων και η χώρα να εκτίθεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο δημόσια ως μια χώρα ανίκανη να παρέχει τα βασικά, τα ελάχιστα σε κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι έφτασαν εδώ», σημείωσε.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, «ασχέτως αν έχουν αποδοθεί συγκεκριμένες κατηγορίες, οι καταγγελίες είναι αρκούντως σοβαρές για να γίνει η έρευνα και αυτό κάτι σημαίνει». Κατά την ίδια πηγή, τα ερωτήματα για τη «σκοτεινή διαχείριση» τεράστιων ποσών παραμένουν αναπάντητα και εκεί η ΝΔ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και να καταλογιστούν ευθύνες όπου πρέπει.

Όπως υπενθύμισε πάντως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), «η έρευνα για τις φερόμενες παρατυπίες που αφορά την παροχή τροφίμων για πρόσφυγες στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν από τη γενική διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, το 2017».

«Εμβληματική μεταρρύθμιση»

Την ίδια ώρα, θέλοντας να αμυνθεί στις αντιδράσεις των δήμων για την πρόταση να αποδοθεί ο  ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΝΔ ξεκίνησε από χθες επικοινωνιακή αντεπίθεση, κατ’ αρχάς δια του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συναντήθηκε με την ΚΕΔΕ. Η πρόταση της ΝΔ, λένε στην Πειραιώς, «είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση» καθώς ικανοποιεί τη ζητούμενη επί δεκαετίες αποκέντρωση, δίνοντας επιτέλους νόημα στον όρο Αυτοδιοίκηση. Διότι αυτό επιτυγχάνεται με την απόφαση της μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους δήμους της χώρας. Η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα επιτύχει με τη συνεργασία της επόμενης κυβέρνησης με τους δήμους και τον καλά μελετημένο σχεδιασμό κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την τελική εφαρμογή της το 2021.

Στη ΝΔ ο κομματικός μηχανισμός τελεί σε εγρήγορση, καθώς εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τις εξελίξεις -κυρίως στο θέμα των συντάξεων και στο Σκοπιανό-, μπορεί να αιφνιδιάσει και να προχωρήσει εσπευσμένα στο στήσιμο εθνικών καλπών.

Η Πειραιώς δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία να γίνει μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους και στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιείται και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι, την Παρασκευή σκοπεύει να επισκεφθεί μία ακόμη μονοεδρική περιφέρεια, τη Σάμο, συνεχίζοντας τις στοχευμένες επισκέψεις σε περιοχές-κλειδιά για την τελική επικράτηση, ενώ για αύριο προγραμματίζει τη σύγκληση του συντονιστικού οργάνου των τομεαρχών, από τους οποίους θα ζητήσει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v