Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση «για όλα» Τσίπρα-Ερντογάν στη Ν. Υόρκη

Κυπριακό, προσφυγικό, γεωτρήσεις, στην ατζέντα. Ομιλία του πρωθυπουργού στο Concordia, συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους της Bank of America Merrill Lynch και της Morgan Stanley.

Συνάντηση «για όλα» Τσίπρα-Ερντογάν στη Ν. Υόρκη

Η συνάντηση που θα έχει αύριο στη Ν. Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Αθήνας και Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς στο επίκεντρο θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί το προσφυγικό.

Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τους Νίκο Κοτζιά, Νίκο Παππά, Γιώργο Χουλιαράκη και Δημήτρη Λιάκο, βρίσκεται από χθες στην «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», με ένα πρόγραμμα που υπόσχεται… αϋπνία στα εγχώρια πολιτικά και δημοσιογραφικά επιτελεία.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο (αύριο 6:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) θα αφορά, κυρίως, στο προσφυγικό. Η βάση συζήτησης θεωρείται «καλή» μετά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οπότε οι δύο άνδρες θα διερευνήσουν το κατά πόσον μπορεί να διαμορφωθεί ένα καλό πλαίσιο συνεννόησης.

Το προσφυγικό θα βρεθεί στην κορυφή λόγω των εν εξελίξει αλλά και των αναμενόμενων επιθέσεων σε συριακά εδάφη, οι οποίες θα εκτινάξουν τις προσφυγικές ροές (σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί στο Βερολίνο στο τέλος της εβδομάδας, όπου θα έχει συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ).

Διπλωματικές πηγές πάντως σημειώνουν ότι «πίσω απ' όλα» θα βρίσκεται το Κυπριακό για δύο λόγους: αφενός, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προωθεί την επανέναρξη των συνομιλιών (σ.σ. στο σημείο που τερματίσθηκαν άδοξα στο Κραν Μοντανά, όπως έχουμε σημειώσει) και, αφετέρου, η επικείμενη έναρξη των γεωτρήσεων (από την Exxon Mobil) για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ έχει σημάνει «κόκκινο» στην Άγκυρα.

Βάσει αυτών, η προσπάθεια της κυβέρνησης αφορά στη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Λαμβανομένων υπόψη, βεβαίως, των προκλήσεων στο Αιγαίο και της εμμονής Ερντογάν για την παράδοση στις τουρκικές αρχές των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του κ. Κοτζιά άλλωστε περιλαμβάνει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και της Αιγύπτου S. Shoukry, δεδομένου ότι το Κάιρο παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον την προετοιμασία για τις γεωτρήσεις.

Οικονομικές-επενδυτικές επαφές

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί Παππάς, Χουλιαράκης και Λιάκος θα έχουν επαφές «οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος», καθώς το ζητούμενο για την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο που διανύουμε είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές και οι επενδύσεις. Ως προς το τελευταίο, οι σημαντικές συζητήσεις που έγιναν με αφορμή τη ΔΕΘ (σ.σ. όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα) θεωρούνται «μαγιά», με κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν πως τα πρώτα αποτελέσματα θα εκδηλωθούν «σύντομα».

Αύριο το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στο Concordia, ενώ την Τετάρτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις εργασίας με στελέχη της Bank of America Merrill Lynch (15:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) και με στελέχη της Morgan Stanley (17:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v