Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά η μάχη της Αθήνας

Ποιοι οι σίγουροι και οι πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι της πρωτεύουσας. Στον Κώστα Μπακογιάννη η στήριξη της ΝΔ. Τι θα κάνουν Πατούλης, Καμίνης και Γερουλάνος. Πώς απαντά στα σενάρια ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ξεκινά η μάχη της Αθήνας

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας, όσον αφορά τις επόμενες κάλπες, να είναι κατά βάση στραμμένα στις εθνικές εκλογές, έστω με απροσδιόριστο ακριβώς τον χρόνο διεξαγωγής τους, ωστόσο τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται και για τις δύο άλλες εκλογικές μάχες του 2019, τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Στις τελευταίες, πέραν της διεκδίκησης των 13 περιφερειών με σαφές το πολιτικό στίγμα τους, μητέρα των μαχών θεωρείται -κατά τα ειωθότα- η σχετική διαδικασία για τον δήμο της Αθήνας. Τα κόμματα ακόμα δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους, αν και τα πρώτα ονόματα ήδη έχουν ακουστεί -κάποια εξ αυτών μάλιστα «κλείδωσαν»- και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σίγουρη θεωρείται η διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου της πρωτεύουσας από τον Κώστα Μπακογιάννη. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Προσώρας και δίχως να αφήσει πίσω τις υποχρεώσεις του στην Περιφέρεια, οργανώνεται και έχει επαφές ακόμα και για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του, το οποίο θέλει να έχει υπερκομματικό χαρακτήρα

Ο κ. Μπακογιάννης έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» της Πειραιώς για την κάθοδό του στην Αθήνα, ενώ για να διευκολύνει την κατάσταση, η μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη αλλάζει εκλογική περιφέρεια και από την Α’ Αθήνας «μετακομίζει» στα Χανιά, όπου θα είναι υποψήφια βουλευτής. Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί οικογενειοκρατίας, ο κ. Μπακογιάννης σημειώνει (Πρώτο Θέμα): «Στην Αυτοδιοίκηση είμαι εδώ και 9 χρόνια. Κρίθηκα και κρίνομαι. Διαρκώς. Δεν παριστάνω τον σωτήρα. Αν είναι να μου προσάψουν κάτι, ας το κάνουν. Όχι όμως την οικογένεια».

Χαρακτηρίζει «τιμητικό να συζητούν το όνομά μου για τον δήμο της Αθήνας, το σκέφτομαι -δεν μπορώ να πω ότι δεν το σκέφτομαι. Ξέρω πολύ καλά ότι η Αθήνα είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Την Αθήνα πρέπει να τη σέβεσαι». Υπονοώντας δε την ανανέωση που θα πρέπει να υπάρξει στα πολιτικά δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Κώστας Μπακογιάννης τονίζει: «Δεν μπορούμε το 2019 να αναφερόμαστε διαρκώς στον Ζορμπά και στο συρτάκι. Ποια θα είναι η προσωπικότητα της Αθήνας τα επόμενα δέκα χρόνια; Όλοι εδώ είμαστε. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε».

Τετ α τετ

Από τον χώρο της κεντροδεξιάς, τη βούλησή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, το όνομα του οποίου πάντως «παίζει» και για την Περιφέρεια Αττικής. Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Πατούλης είχε τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της ΝΔ, όπου δεν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία και ανανεώθηκε το ραντεβού τους για αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την Περιφέρεια ανοικτό είναι και το σενάριο υποψηφιότητας του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν στο τραπέζι. Πάντως, εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Γιώργος Πατούλης έχει ξεκινήσει έντονη δράση μέσα από τον όμιλο “Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά”, επιχειρώντας «την επανεκκίνηση που χρειάζεται η πόλη». Επικαλούμενος μάλιστα την αυτοδιοικητική εμπειρία των 20 και πλέον ετών που έχει σε διάφορους τομείς, θεωρεί εαυτόν ως την καλύτερη επιλογή για την αλλαγή της εικόνας της πρωτεύουσας. 

Τελευταία εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είχε διεκδικήσει και στις προηγούμενες εκλογές τη δημαρχεία. Πάντως, γνωρίζοντας τις μειωμένες πιθανότητες που έχει, εκτιμάται πως αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να δηλώσει την παρουσία του, με στόχο να επανέλθει στη Βουλή.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, με τον Αλέξη Τσίπρα να ψάχνει έναν νέο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ένα πρόσωπο γενικής αποδοχής, νέο -ει δυνατόν- σε ηλικία και άφθαρτο, που να μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κάποια από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά τριών υπουργών, της Εφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση και του Νάσου Ηλιόπουλου, ενώ, σύμφωνα με άλλες φήμες, εξετάζεται και η υποψηφιότητα της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, ως κοινής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Αστικό κόσμο

Όσον αφορά τον νυν δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, πολύ δύσκολα θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του. Περισσότερο πιθανό θεωρείται να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής ή στη βουλευτική λίστα της Α’ Αθηνών. Πιο έντονα κυκλοφορεί το όνομα του πρώην υπουργού Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος θεωρείται πως έχει διείσδυση στον αστικό κόσμο και στη μεσαία τάξη. Ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος δηλώνει (Εφημερίδα των Συντακτών) ότι εξετάζει σοβαρά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και χαρακτηρίζει «τιμητικό» το γεγονός ότι το όνομά του ακούγεται για την πρωτεύουσα.

Κάποιοι τις τελευταίες μέρες διακινούν και το όνομα του Σταύρου Θεοδωράκη, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας. Αυτός, πάντως, το διαψεύδει: «Κάποιοι, απ’ ό,τι φαίνεται, θέλουν ντε και καλά να αφήσω το Ποτάμι. Και με χρήζουν πότε δήμαρχο και πότε περιφερειάρχη. Δεν θα γίνει. Τα υπόλοιπα από τον Βασίλη Καρρά», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, παραπέμποντας σε σχετικό τραγούδι του γνωστού αοιδού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v