Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περικοπή των συντάξεων βλέπει η ΝΔ

Πώς ερμηνεύει η Πειραιώς τη χθεσινή παρέμβαση του ΔΝΤ για τις συντάξεις. Το μνημόνιο, η διγλωσσία και το αφορολόγητο. Ικανοποίηση στην αντιπολίτευση από τις νέες δημοσκοπήσεις.

Περικοπή των συντάξεων βλέπει η ΝΔ

Εξαιρετικά δύσκολο θεωρούν στη ΝΔ το ενδεχόμενο να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων, όπως προσδοκά η κυβέρνηση. Με φόντο και τη χθεσινή επαναβεβαίωση του ΔΝΤ ότι τάσσεται υπέρ της περικοπής των συντάξεων, η Πειραιώς διακρίνει τη βούληση των θεσμών να τηρηθούν οι συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, που έχουν μάλιστα ψηφιστεί και από την ελληνική Βουλή.

Εφόσον τελικά ισχύσει το παραπάνω και οι αποδοχές των συνταξιούχων υποστούν νέες περικοπές, όπως υποστηρίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενδεχομένως οι κάλπες να έρθουν πιο κοντά, «λόγω της αδυναμίας του πρωθυπουργού να ελέγξει την κατάσταση και ενώ, σε κάθε ευκαιρία, δεσμεύεται ότι η νέα μείωση των συντάξεων θα αποφευχθεί».  

Όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ψηφίσει τι συγκεκριμένο μέτρο και εκεί θα εστιάσει τη ρητορική της κατά της κυβέρνησης. Παράλληλα, το γαλάζιο επιτελείο υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει τροπολογία προκειμένου να μην ισχύσει η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, όπως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι την απέρριψαν.

«Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι μέτρο το οποίο ήταν αχρείαστο, κατά την άποψή μας, εξ ου και δεν το ψηφίσαμε. Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο. Είναι ένα μέτρο-τίμημα, επί της ουσίας, της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα», ήταν η σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ.

«Άτυπο μνημόνιο»

Η ΝΔ κάνει λόγο για «διγλωσσία» από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού «τη μια λέει ότι θα ακυρωθεί το μέτρο, την άλλη ότι δεν θα ακυρωθεί». Πάντως, προσθέτει υψηλόβαθμη κομματική πηγή, θέλοντας να ακυρώσει εξαρχής τα όποια κυβερνητικά επιχειρήματα, «αν ο πρωθυπουργός δεν είχε βάλει τη χώρα σε τέταρτο άτυπο μνημόνιο, δεν θα χρειαζόταν καμία διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το αν θα κοπούν οι συντάξεις».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει αυτή τη στιγμή να καταργήσουν τις διατάξεις που προβλέπουν την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων από τις αρχές του 2019, «ως ελάχιστη ανταπόκριση στα υπερβολικά βάρη τα οποία επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες, ειδικότερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, από την εφαρμοζόμενη πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΝΔ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείτο ευρωπαϊκές πηγές και ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν ενημερώσει την αντιπολίτευση στην Ελλάδα ότι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο ακύρωσης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς είχε αναφέρει ότι στη συνάντηση της ΝΔ με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι δανειστές δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους και έκτοτε, δεν υπήρξε καμιά άλλη συνάντηση ή ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους θεσμούς.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή και τα νέα δημοσκοπικά ευρήματα (Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ) και τις 9,5 μονάδες που αυτά δείχνουν να προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αυτοδυναμία είναι εφικτή», σημειώνουν, βλέποντας και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v