Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρας τεστ το Σκοπιανό για τους ΑΝΕΛ

Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις θέτουν σε νέα δοκιμασία το κόμμα. Ποια η θέση του Πάνου Καμμένου. Συντηρούνται τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Κρας τεστ το Σκοπιανό για τους ΑΝΕΛ

Αναταράξεις προκαλεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς η πρόθεση του Πάνου Καμμένου να αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους βουλευτές του. Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, παρεκκλίνοντας της κομματικής γραμμής, «θολώνουν» το τοπίο και καθιστούν αμφίβολη τη στάση τους την ώρα της... κρίσης.

Εκ των πραγμάτων, το χάσμα ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους -τουλάχιστον όσον αφορά τις επίσημες θέσεις τους- τροφοδοτεί εκ νέου σενάρια πρόωρων εκλογών, με τον Πάνο Καμμένο να εξακολουθεί να ελπίζει πως η συμφωνία τελικά μπορεί να μην έρθει στη Βουλή. Ο ίδιος, όπως έχει διαμηνύσει, θα κάνει «τα πάντα» για τον σκοπό αυτό, την ίδια ώρα που στη δύσκολη μάχη για να μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή, γνωρίζει καλά ότι τυχόν αλλαγή στάσης στο συγκεκριμένο εθνικό ζήτημα θα έθετε σε απόλυτη αμφισβήτηση την πολιτική του επιβίωση.

«Η διαφοροποίησή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι καίριο θέμα, είναι πολύ κεντρική διαφωνία. Εξαιτίας του θέματος αυτού, κάπου αισθάνομαι λίγο έξω. Δεν έχω καμία επαφή, δεν πολυμιλάμε, στις υποχρεώσεις μου βέβαια είμαι τυπικός. Αισθάνομαι λίγο... παγωμένα», δήλωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι σέβεται την άποψη του προέδρου του, ωστόσο δεν τη συμμερίζεται.

Τη διαφωνία του με τον Πάνο Καμμένο και την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν έλθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος Κώστας Ζουράρις. «Επειδή το θέμα των Σκοπίων είναι ιδρυτικό και ιδρυματικό για τους ΑΝΕΛ, φυσικά και θα καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή όταν και αν έρθει», έχει δηλώσει, προσθέτοντας ωστόσο ότι «από τη στιγμή που υπάρχει η πλειοψηφία να ψηφιστεί, δεν υπάρχει λόγος να άρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος προς την κυβέρνηση».

Κομματική πειθαρχία

Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει προαναγγείλει την επιβολή κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία, στην οποία αναμένεται να συνταχθεί ένας άλλος βουλευτής, ο Κώστας Κατσίκης. Όπως υποστήριξε ο βουλευτής Αττικής, οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν τη σημερινή κυβέρνηση πριν ο πρωθυπουργός φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για κομματική ειλημμένη απόφαση να πέσει αυτή η κυβέρνηση», όμως δεν γνωρίζει τον χρόνο που θα συμβεί αυτό. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει άλλο κυβερνητικό σχήμα στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξέλεξαν τον Σεπτέμβριο του 2015 δέκα βουλευτές, στην πορεία τρεις εξ αυτών (Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης) αποχώρησαν και άγνωστο είναι με πόσους τελικά το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα ολοκληρώσει την παρούσα κοινοβουλευτική θητεία.

Επίσης, η παρουσία τους στο πρόσφατα σχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα μετρά επτά πρόσωπα: τον Πάνο Καμμένο και τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στο Πεντάγωνο, την Έλενα Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού, τον Τέρενς Κουίκ, υφυπουργό Εξωτερικών, τον Βασίλη Κόκκαλη υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Νίκο Μαυραγάνη υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που στον τελευταίο ανασχηματισμό ανέλαβε χρέη υφυπουργού Εσωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v