Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Κυπριακό, οι γεωτρήσεις και το «μικρό καλάθι»

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα διεξαχθεί στη Ν. Υόρκη. Η κινητικότητα λόγω Exxon Mobil και υδρογονανθράκων και το επικείμενο ταξίδι Μακρόν στην Κύπρο λόγω Total.

Το Κυπριακό, οι γεωτρήσεις και το «μικρό καλάθι»

Η συνάντηση εργασίας που είχαν χθες στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εντάσσεται στις προσπάθειες (άλλης μίας) επανεκκίνησης του Κυπριακού. Και όχι σε μία τυχαία χρονική στιγμή, αλλά δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ, που προκαλεί την αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν.

Έντονο είναι και το ενδιαφέρον του Παρισιού, δεδομένου ότι η γαλλική TOTAL ενδιαφέρεται για ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τη Λευκωσία τον Νοέμβριο, ενώ την προπαρασκευή έκανε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Μαρκ Ερό, με επισκέψεις-αστραπή σε Αθήνα και Λευκωσία, ζητώντας ενημέρωση (και) για «την πορεία των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων».

Το Κυπριακό θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τις επόμενες ημέρες, όπου θα παρευρεθούν ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες για επανεκκίνηση του Κυπριακού έχει ήδη εκφρασθεί, ενώ η σπουδή διεφάνη από τις διερευνητικές επαφές που επιχείρησε προ ημερών η απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ σε Ελλάδα και Κύπρο. Η πρώην Αμερικανίδα διπλωμάτης (που χαρακτηρίζεται «σκληρή τεχνοκράτισσα») δεν ήρθε ως διαμεσολαβητής αλλά για να καταγράψει τις θέσεις των πλευρών και να διαπιστώσει εάν υπήρξε κάποια πρόοδος από το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά την περασμένη άνοιξη.

Κατά τη συνάντησή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε τις βασικές θέσεις της Αθήνας: το Κυπριακό είναι πάνω απ' όλα ζήτημα κατοχής και πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχιών και Εγγυήσεων.

Ο κ. Κοτζιάς είχε προλειάνει το έδαφος (για εκ νέου συνομιλίες) τον Ιούνιο, όταν, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών είχε πει μεταξύ αστείου και σοβαρού «είμαι έτοιμος να λύσω και το Κυπριακό».

Οι κύριοι Τσίπρας και Αναστασιάδης, μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, αναφέρθηκαν στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όπως επισήμαναν, οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο Γκουτέρες, όπως διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μην παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Τα «υπόλοιπα θέματα» αφορούν κυρίως το ενεργειακό, καθώς η συζήτηση αφορούσε και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, ενόψει των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ελληνικές πηγές, πάντως, δεν στοιχηματίζουν στην επίτευξη Διάσκεψης για το Κυπριακό, κρατώντας, όπως λένε, «μικρό ή μικρομεσαίο καλάθι». Αλλά και ο κ. Αναστασιάδης περιορίσθηκε να εκφράσει την «ευχή» του για επανέναρξη «δημιουργικού διαλόγου» εφόσον, όπως σημείωσε, ο κ. Γκουτέρες κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Κάτι που θεωρείται δύσκολο από τους γνωρίζοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v