Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «κρατάει» η Πειραιώς από την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η αποτίμηση της εμφάνισής του στο Βελλίδειο. Η σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα και τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια και στο μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο. Η προτεραιότητα στις επενδύσεις και τις αγορές, το Σκοπιανό και οι συμβασιούχοι.

Τι «κρατάει» η Πειραιώς από την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ικανοποιημένοι εμφανίζονταν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου της ΝΔ, με την οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ. «Στοίχημα επετεύχθη», ανέφερε χαρακτηριστικά κομματική πηγή, εξηγώντας ότι η εξαρχής βούληση της Πειραιώς για μια αρχηγική και πειστική εμφάνιση «υλοποιήθηκε στο έπακρο». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντα σύμφωνα με το στενό του περιβάλλον, «παρουσίασε το όραμά του και το ρεαλιστικό του σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, γεμάτος σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ως ο αυριανός πρωθυπουργός της χώρας».

Συγκρίνοντας την παρουσία του κ. Μητσοτάκη με αυτήν του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, στη ΝΔ εκτιμούν πως η διαφορά των δύο «ήταν εμφανής» υπέρ του πρώτου, «επιβεβαιώνοντας την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό έναντι του λαϊκισμού και των ανέξοδων αλλά ανέφικτων υποσχέσεων». Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να κάνει διακριτό τον ρόλο του από αυτόν του πρωθυπουργού: «Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον Τσίπρα, εμείς έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα για όλους, ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα, με κυβέρνηση της ΝΔ, έθεσε τις προτεραιότητές του και τοποθέτησε επί της ουσίας το κόμμα του στον χώρο του κέντρου. Μάλιστα, επανήλθε… δριμύτερος στα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά, τόνισε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία θα επιδιώξει συνεργασίες, με μόνη εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού από κοινού μεγάλου συνασπισμού.  

Στο πλαίσιο μάλιστα του προσκλητηρίου που απηύθυνε προς τον ιδεολογικό χώρο αριστερά της ΝΔ, προανήγγειλε σημαντική διεύρυνση και ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει καλπών, καθώς και την αξιοποίηση προσώπων από τον συγκεκριμένο χώρο και στην κυβέρνησή του, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Λάθος μείγμα

Για δεύτερη συνεχή μέρα, μετά την ομιλία του Σαββάτου ενώπιον των παραγωγικών φορέων, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στους δανειστές, επειδή «συμφώνησαν σε ένα λάθος μείγμα πολιτικής», χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» τη μείωση φόρων και εισφορών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για τις επενδύσεις, δήλωσε ότι το σχέδιο ξεκινά από την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας και συνεχίζεται με φορολογικές παρεμβάσεις που δεν εξαντλούνται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και σε εργαλεία όπως οι υπεραποσβέσεις που μπορούν να κάνουν τις νέες επενδύσεις πιο ελκυστικές.

Επίσης, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της ΝΔ εμμέσως τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το όνομα θα ξεχαστεί την επόμενη ημέρα». Στον αντίποδα, έκανε ένα μικρό βήμα πίσω για τους συμβασιούχους, λέγοντας ότι, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, «εκεί που έχουμε ανάγκες, προτεραιότητα έχουν οι συμβασιούχοι». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το στοίχημα της ΔΕΘ, επανέρχεται στο γνώριμο πρόγραμμά του με την επαφή με τους πολίτες μέσω περιοδειών και στοχευμένων επισκέψεων σε όλη τη χώρα -δεδομένου και του άγνωστου χρόνου διεξαγωγής των εκλογών- ενώ Τετάρτη και Πέμπτη θα βρεθεί στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Εκεί έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει αρκετές διμερείς συναντήσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v