Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Γαλάζιο τριήμερο από σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οι στόχοι, οι δεσμεύσεις και οι προσδοκίες. Φορολογία και ασφαλιστικό στην κορυφή της ατζέντας.

Το στοίχημα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκινά σήμερα την τριήμερη παρουσία του στη συμπρωτεύουσα, με αφορμή τη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να εμφανιστεί ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, με ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο, που -όπως εκτιμά- είναι σε θέση να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο ίδιος προσωπικά επιμελείται την αυριανή ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων στο Βελλίδειο, μέσα από την οποία θα επιχειρήσει να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα των επόμενων «πολλών» χρόνων, όπως χαρακτηριστικά λένε οι συνεργάτες του. Επιδίωξή του είναι να πείσει ότι έχει τη βούληση και τον τρόπο για να κυβερνήσει και ότι αυτό μπορεί να το κάνει πολύ καλύτερα από τον Αλέξη Τσίπρα.

Με την ομιλία του, στην οποία μπαίνουν σήμερα οι τελευταίες πινελιές, σύμφωνα με το περιβάλλον του, «θα στοχεύσει στη λογική και στο συναίσθημα των πολιτών», χωρίς να λαϊκίσει και να προχωρήσει σε μαζικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις προς όλους. Ιδιαίτερες εκπλήξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται, δεδομένου ότι οι βασικοί άξονες του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος παρουσιάστηκαν τόσο στη ΔΕΘ του 2016 όσο -πιο αναλυτικά- και στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ. Αυτό, όπως σημειώνει ο Γραμματέας Προγράμματος του κόμματος Γιώργος Στεργίου, «συνεχώς εμπλουτίζεται με βάση τα νέα δεδομένα και τη συγκυρία που διανύουμε, αλλά και με πράγματα που έχουμε επεξεργαστεί περαιτέρω και πλέον μπορούμε να δεσμευτούμε με ασφάλεια». Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών από 20% στο 15% σε ορίζοντα τετραετίας, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα του ασφαλιστικού, «γιατί αλλιώς πολύ σύντομα δεν θα μπορούν να σηκώσουν οι εργαζόμενοι το βάρος των συντάξεων».

Φάσμα μεταρρυθμίσεων

Έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στην πρόθεσή του να εφαρμόσει άμεσα ένα ευρύ και πολυεπίπεδο φάσμα μεταρρυθμίσεων, με φόντο την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, αλλά και με γνώμονα τη στήριξη των πιο αδυνάτων οικονομικά.

Ανάμεσα στα άλλα, αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός μίας διετίας., μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%, 9% φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Παράλληλα, θα μιλήσει και για θέματα που δεν είναι άμεσα οικονομικά αλλά έχουν έμμεση επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας, όπως το εκπαιδευτικό σύστημα, που συνδέεται με τον χώρο εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανοίξει τα χαρτιά του για το νέο ασφαλιστικό, με επέκταση του ανακεφαλαιοποιητικού πυλώνα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σύστημα από νέα κεφάλαια, χωρίς όμως να καταργηθεί ο διανεμητικός πυλώνας. «Θα πρέπει να εξασφαλίζουμε μια σύνταξη για όλους τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο εύλογο είναι ότι όσο περισσότερο εργάζεται κάποιος, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πρέπει να λάβει», λένε στην Πειραιώς.

«Κλειδί» στο ζήτημα αυτό είναι τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία, η διαχείριση των οποίων θα γίνεται από επαγγελματίες, με στόχο να αποδώσουν τα μέγιστα τα εν λόγω κεφάλαια. Σχετικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ήδη από το 2003, όταν και δημιουργήθηκαν τα περίφημα 15 επαγγελματικά ταμεία, με τη ΝΔ να θέλει αυτό το μέτρο να επεκταθεί και να γενικευτεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v