Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας-Καμμένος ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα

Να ψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας προτείνει, τώρα, ο κυβερνητικός εταίρος. Οι τρεις προτάσεις, η …«καυτή πατάτα» και η σύγχυση. Θετικά μηνύματα εκ νέου από τον Π. Μοσκοβισί για τις συντάξεις.

Τσίπρας-Καμμένος ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα

Ένα μόλις 48ωρο μετά την (για πρώτη φορά) ασαφή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον χρόνο των εκλογών, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εταίρος ενέτεινε τη σύγχυση προκαλώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο... στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε την άρνησή του να υπερψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι θα κάνει στον πρωθυπουργό τρεις προτάσεις για τον χειρισμό του θέματος: να γίνει είτε δημοψήφισμα, είτε εκλογές, είτε να παραπεμφθεί η συμφωνία προς κύρωση μετά τη λήξη της κυβερνητικής τετραετίας, ώστε να μην κινδυνεύσει με «πτώση» η κυβέρνηση.

Οι δύο τελευταίες εκδοχές, πάντως, προβληματίζουν έντονα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, εάν κερδίσουν τις εκλογές, θα βρεθούν με την «καυτή πατάτα» της κύρωσης στα δικά τους χέρια. Όπως λένε, «εάν η κύρωση γίνει από την παρούσα Βουλή, θα πρόκειται για διεθνή συμφωνία που είναι δύσκολο έως αδύνατον να ακυρωθεί στη συνέχεια. Εάν όμως παραπεμφθεί στην επόμενη Βουλή και έχουμε εμείς την πλειοψηφία, θα πρέπει είτε να έρθουμε σε ανοικτή σύγκρουση με τους ισχυρούς εταίρους και συμμάχους, είτε να αντιμετωπίσουμε εσωτερική σύγκρουση στο ‘καλημέρα’ της θητείας μας».

Σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται η επίμονη ερώτηση που θέτει εσχάτως ο κ. Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές -και υπό την προϋπόθεση ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα κερδίσει το σχετικό δημοψήφισμα στη χώρα του σε 18 ημέρες.

Ο αρχηγός της ΝΔ θεωρείται βέβαιο ότι στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή στο Βελλίδειο, θα κληθεί να απαντήσει και στα δύο ερωτήματα. Εάν δηλαδή μία τυχόν κυβέρνησή του ακυρώσει ή κυρώσει τη συμφωνία.

Θετικά μηνύματα από τον Π. Μισκοβισί για τις συντάξεις

Όπως και να 'χει, το ονοματολογικό της γείτονος παραμένει (αυτή τη στιγμή) μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών. Πόσο μάλλον εάν ευοδωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τη μη εφαρμογή του μέτρου για μείωση συντάξεων το 2019 και υλοποιηθούν οι οικονομικο-κοινωνικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Ως προς το θέμα των συντάξεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έλαβε και χθες «θετικά μηνύματα» από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο.

Τα ίδια μηνύματα εξέπεμψε και ο ίδιος μιλώντας σχετικά στην ελληνική υπηρεσία του Euronews. «Εμείς έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στον βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται, τον προϋπολογισμό του 2019 και στις 15 Οκτώβρη στην Κομισιόν θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση. Είναι βέβαιο, κατά την άποψή μου, ότι θα επικρατήσει αυτό που είναι ωφέλιμο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία».

Στην ευθεία ερώτηση για τις συντάξεις απάντησε: «Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v