Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις και εργασιακά στο μικροσκόπιο της ΝΔ

Μαζικές γαλάζιες παρεμβάσεις για κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις. Οι προτάσεις Μητσοτάκη με την εμπλοκή και ιδιωτών. Επιμένει να συντηρεί ψηλά στην ατζέντα την τραγωδία στο Μάτι.

Συντάξεις και εργασιακά στο μικροσκόπιο της ΝΔ

Να εστιάσουν κυρίως στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και λιγότερο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ κατά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, θέλουν στη ΝΔ. «Από υποσχέσεις, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι μάς έχουν χορτάσει.

Όμως η ουσία είναι τι πραγματικά έχουν προσφέρει στον τόπο με την πολιτική τους αυτά τα χρόνια», τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα της γαλάζιας στρατηγικής, ενόψει και της επικείμενης ανόδου του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Συντάξεις και εργασιακά είναι δύο από τα θέματα που θα επικεντρώσει τον αντιπολιτευτικό της ρόλο η Πειραιώς, μέσα από τα οποία θέλει να προσεγγίσει την πλατιά μάζα της κοινωνίας, με το βλέμμα και στις κάλπες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε χθες να δώσει συνέχεια στη δημόσια αντιπαράθεση που είχε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, αναρτώντας στο twitter πίνακες για 21 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όπως ανέφερε, «στους πίνακες που έχει δημοσιεύσει η ΝΔ, υπάρχουν όλοι οι σχετικοί νόμοι και οι αποφάσεις», ενώ σε άλλες αναρτήσεις του έδωσε επίσης στοιχεία για την «υπερφορολόγηση και το γεγονός ότι η Ελλάδα -κατά τον ίδιο- βρίσκεται στον πάτο της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η ΝΔ χαρακτηρίζει «μανιώδη επιδίωξη» της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως δικά της επιτεύγματα την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, αφού -σύμφωνα με πηγές του κόμματος- πρόκειται για δρομολογημένες και νομοθετημένες πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εργασίας του κόμματος Γιάννη Βρούτση, «η επέκταση για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν κάτι αναμενόμενο, που θα γινόταν ήδη από το 2015. Με τις τραγικές επιλογές της απλά την καθυστέρησε -κατά 3 ολόκληρα χρόνια-, καθώς το 2015, όταν θα μπαίναμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και ουσιαστικά θα βγαίναμε από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, αυτή θα επανερχόταν αυτόματα».

Νέο σύστημα

Ειδικά για το ασφαλιστικό και απαντώντας στις σχετικές επιθέσεις του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει εκτενώς ενώπιον των παραγωγικών φορέων το Σάββατο στο Βελλίδειο, παραθέτοντας συνοπτικά τους άξονες του νέου συστήματος που προτείνει. Βάσει αυτού, ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός, ενώ ακολούθως οι πολίτες θα υποχρεούνται να αποταμιεύουν σε έναν προσωπικό τους λογαριασμό μέρος των εισφορών τους, έχοντας τη δυνατότητα επιλογής είτε ιδιωτικού είτε δημόσιου φορέα.

Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα κάποιος σε προαιρετική βάση να επιλέξει να συνάψει συμπληρωματικό συμβόλαιο με κάποια εταιρία ιδιωτικής ασφάλισης. Το συγκεκριμένο σύστημα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, δεν ανατρέπει τον σημερινό αναδιανεμητικό χαρακτήρα, εγγυάται τις συντάξεις και μειώνει τις πολλές ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί ψηλά στην ατζέντα την υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, επιμένοντας στις «τεράστιες» ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία. Σήμερα, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν από τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνο Συνολάκη τα συμπεράσματα της μελέτης της ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών που συγκροτήθηκε για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, καθώς και προτάσεις για την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας.

Η επιλογή της χρονικής στιγμής της εκδήλωσης καταδεικνύει τη βαρύτητα που δίνει η ΝΔ στο ζήτημα, στο οποίο αναμένεται να επανέλθει από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος άλλωστε έχει προαναγγείλει ότι «οι ευθύνες γι’ αυτή την εθνική τραγωδία θα εντοπιστούν και θα αποδοθούν» και σε αυτό αναμένεται να επιμείνει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v