Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη «σημαία» της αξιοπιστίας σηκώνει η ΝΔ

Πώς απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας και το γαλάζιο αφήγημα. Στην πρώτη γραμμή συντηρεί το Σκοπιανό.

Τη «σημαία» της αξιοπιστίας σηκώνει η ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει τον τόπο στην έξοδο από την κρίση», έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με αυτό το επιχείρημα θα πορευτεί η ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες.

Μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ και τη θετική αντίδραση των αγορών, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει, όχι τόσο στις δεσμεύσεις των δύο πλευρών (που σε αρκετά σημεία συγκλίνουν), όσο στο ποιος πιστεύει και έχει την ικανότητα να τις υλοποιήσει. Ιδιαίτερη έμφαση στο γαλάζιο στρατόπεδο δίνουν στην προσπάθεια αποδόμησης του πρωθυπουργού, προβάλλοντας -κυρίως μέσω βίντεο- παλαιότερες δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις του σε διαφορετικό μήκος κύματος από τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

«Η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα είναι ότι εμείς θα κάνουμε πράξη όσα λέμε», τονίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την ατζέντα του τις ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, αντιτείνει την «ανευθυνότητα» και τον «λαϊκισμό» του πρωθυπουργού.

Επί της ουσίας, η ΝΔ βλέπει την ανασύσταση του διπόλου «λαϊκισμός» από τη μια μεριά και «αξιοπιστία» από την άλλη, ως το σημείο τομής το οποίο θα χαράξει τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας και θα κρίνει και το αποτέλεσμα των πολλαπλών καλπών κατά τους επόμενους μήνες.

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να "πουλήσει" ένα προφίλ συναινετικό, κεντρώο. Το θέμα είναι ποιος πείθεται. Δεν πείθει κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (Αlpha989) ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει τη σοβαρότητα και αξιοπιστία του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, που υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα πεπραγμένα τους και οι αντιπολιτεύσεις από τις εξαγγελίες τους. Πρώτη φορά βλέπω κυβέρνηση που θέλει να κριθεί από τις εξαγγελίες της».

Αναπτυξιακή ώθηση

Η βάση του αφηγήματος της ΝΔ μετά τις 21 Αυγούστου είναι ότι, παρά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών και ο δανεισμός της λόγω των υψηλών επιτοκίων καθίσταται πολύ δύσκολος, αν όχι αδύνατος. Σε κάθε περίπτωση, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό προϋποθέτει επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας που δεν της επιτρέπει να επανεκκινήσει και να προσελκύσει επενδύσεις προκειμένου να δοθεί η αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση.

Σε αυτό το κλίμα, θεωρούν στη ΝΔ ότι θα αναθερμανθεί το αντιπολιτευτικό μέτωπο υπό τη γαλάζια ηγεσία και δεν θα επιτρέψει σε δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής ή του Ποταμιού να λοξοκοιτάζουν προς τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή άλλα ζητήματα, όπως π.χ. το Σκοπιανό.

Ειδικά το Σκοπιανό, ενόψει και της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ την προσεχή Παρασκευή, αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ιδίου αλλά και των άλλων κορυφαίων γαλάζιων στελεχών τα οποία εξορμούν αυτές τις μέρες στη Βόρεια Ελλάδα. Στο θέμα αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη, η οποία σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «οφείλει να κάνει το αυτονόητο και να προκηρύξει άμεσα εκλογές, αντί να ρωτά τι θα κάνει η ΝΔ. Εκλογές εδώ και τώρα, για να ακυρώσουν οι πολίτες τη συμφωνία στην κάλπη», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v