Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με φόντο τα ομόλογα η επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση

Μετωπική με φόντο τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Η αξιοπιστία της χώρας, οι επενδυτές και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Εβδομάδα ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με φόντο τα ομόλογα η επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση

Τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα παίρνουν αυτή την εβδομάδα οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά σήμερα και τελευταίο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα βρεθεί στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η παρουσία και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τη μετωπική σύγκρουση να αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες.

Η ΝΔ θα δώσει έμφαση στον τομέα της οικονομίας και ειδικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναφορά του πρωθυπουργού, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι η χώρα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. «Λέγοντας αυτό, έδειξε επί της ουσίας ότι δεν τον ενδιαφέρει η πορεία της χώρας. Όχι απλώς λαϊκίζει αλλά δείχνει ότι δεν έχει καμία υπευθυνότητα, προκειμένου να καταδείξει την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα μας και της επαναφοράς στην κανονικότητα», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίζει: «Το 10ετές επιτόκιο δανεισμού είναι ο δείκτης αξιοπιστίας της χώρας. Αυτό είναι σταθερά πάνω από το 4%, σήμερα βρίσκεται στο 4,2%, κάτι που σημαίνει πως η χώρα και η κυβέρνησή της είναι εντελώς ανυπόληπτες».

Οι συνέπειες αυτού, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι βασικά δύο: η πρώτη, ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα και η δεύτερη, ότι αυτό το επιτόκιο συμπαρασύρει και το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων που καθίσταται απαγορευτικό.

«Αυτό που προσβλέπει ο πρωθυπουργός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει την Ελλάδα Αργεντινή, μάλλον είναι αντίστροφο και το κάνει ο ίδιος τελικά. Αυτό που πρέπει πάση θυσία να γίνει το επόμενο διάστημα είναι το επιτόκιο να πέσει κάτω από 3,5%. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να το πράξει. Διαφορετικά θα είναι σαν να αφήνει παρακαταθήκη στην επόμενη κυβέρνηση, αυτήν της ΝΔ, ένα ακόμα μνημόνιο», αναφέρουν κομματικές πηγές.

«Αχρείαστα μνημόνια»

Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου «είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι είχε σχέδιο από το 2015, ενώ έφερε δύο αχρείαστα μνημόνια και ζημίωσε την Ελλάδα με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ. Παράλληλα, είχε το θράσος να τάξει φοροελαφρύνσεις, ενώ κατέστρεψε συνειδητά τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Έλληνες».

Όσον αφορά στις συντάξεις, παρά τα όσα είχε προαναγγείλει, σύμφωνα με την Πειραιώς, «δεν απάντησε τίποτα», ενώ για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τον συσχετισμό της ΝΔ με το σύστημα Πινοσέτ, κομματικές πηγές τονίζουν: «Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μια ατυχή δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη από συνέντευξή του, ενώ η πραγματικότητα είναι πως το συγκεκριμένο σύστημα (κεφαλαιοποιητικό) το έχει η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης».

Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη και ότι «δεν είχε το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που έχουν όλοι οι Έλληνες: Αν ήξερε ή δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί όταν έδινε την τηλεοπτική παράσταση το βράδυ της μεγάλης καταστροφής».

Αναφορικά με το Σκοπιανό, η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα πως «είχε το θράσος να υποστηρίξει και πάλι τη συμφωνία που παραχωρεί στα Σκόπια “Μακεδονική εθνότητα” και “Μακεδονική γλώσσα”, ενώ την απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».

Απαντώντας δε στην προτροπή του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της ΝΔ «να δηλώσει εδώ από τη Θεσσαλονίκη ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία», συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη σχολιάζει: «Ο κ. Τσίπρας ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει Τσίπρας που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Δεν θα το πετύχει. Αυτό που θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι, εάν έχει επικυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή, να επαναδιαπραγματευτεί τα δύο επιζήμια για τη χώρα σημεία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v