Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γραμμή της ΝΔ πριν από τις εξαγγελίες Τσίπρα

Γιατί ο Μητσοτάκης ξορκίζει τα προνομοθετήματα της κυβέρνησης. Αποδομεί εκ των προτέρων την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Πώς προσπαθεί να αποτρέψει διαρροές από τη ΝΔ προς τα άλλα δεξιά κόμματα.

Η γραμμή της ΝΔ πριν από τις εξαγγελίες Τσίπρα

Με συμμάχους του την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, τα απαγορευτικά επιτόκια και την κατ’ επέκταση δυσκολία εύκολης πρόσβασης της χώρας στον δανεισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αποδομήσει την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, πριν καν αυτή ξεκινήσει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με φόντο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο, εγκαλεί αυτόν για «ακατάσχετη παροχολογία» και τον θέτει προ των ευθυνών του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πολιτική που εφαρμόζει.

«Το να επιδοθούμε σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις σε ένα άκρατο κρεσέντο λαϊκισμού και παροχολογίας θα βλάψει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε χθες κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, αντιτείνοντας τη «στάση ευθύνης» του κόμματός του για την πολιτική που θα πρέπει να ασκηθεί μετά την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα στήριξης.

«Επειδή διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να προνομοθετήσει ένα πακέτο παροχών για την επόμενη τετραετία, του λέω να μην μπει στον... κόπο, διότι οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν τη μέρα των εκλογών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που, ως απάντηση, θέτει το αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ, το οποίο θέλει να εφαρμόσει από την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ανέξοδες δεσμεύσεις»

Ο Αλέξης  Τσίπρας, λένε στην Πειραιώς, επιστρέφει στον τόπο των «ανέξοδων δεσμεύσεών του, τη Θεσσαλονίκη, για να δώσει για μία ακόμη φορά υποσχέσεις που ούτε κοστολόγησε ούτε και πλέον έχει καμία δυνατότητα να υλοποιήσει». Θέλοντας δε να βάλουν φρένο στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, στην αξιωματική αντιπολίτευση επικαλούνται τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, βάσει των οποίων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έχουν φτάσει στα 102 δισ. ευρώ, 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστούν στο δημόσιο και πάνω από 1 εκατομμύριο από αυτούς έχουν υποστεί κατασχέσεις.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη παρουσίασε τα τέσσερα ψέματα, όπως χαρακτηριστικά είπε, του κ. Τσίπρα στην περσινή ΔΕΘ, εστιάζοντας στους ρυθμούς ανάπτυξης, στις επενδύσεις, στους συμβασιούχους και στα κόκκινα δάνεια.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας -μεταξύ άλλων- να μην επιτρέψει διαρροές από τη ΝΔ προς τα άλλα δεξιά κόμματα, αλλά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη συγκεκριμένων ομάδων πολιτών, χαράζει μια συγκεκριμένη γραμμή προσέγγισής τους. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η χθεσινή ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Τάσος Δημοσχάκης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ώστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ και χορήγησης των αναδρομικών στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με αφορμή δε την εισβολή μελών της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να καταγγείλει την κυβέρνηση για την «ανοχή της στην ανομία» και τις ευθύνες της για την «πλήρη απουσία ασφάλειας» για τους πολίτες. Ταυτόχρονα, ανέβασε τους τόνους και στα εθνικά μας θέματα, κατ’ αρχάς στη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, θέτοντάς του το θέμα της «παραβατικής συμπεριφοράς» της Τουρκίας, ενώ και κατά την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα, επανέλαβε τη θέση της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v