«Επειδή διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να προνομοθετήσει ένα πακέτο παροχών για την επόμενη τετραετία, του λέω από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να μην μπει στον... κόπο, διότι οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν τη μέρα των εκλογών», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.
«Η Νέα Δημοκρατία έρχεται με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού κι εφόσον, εγώ πιστεύω, την εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα το εφαρμόσει με ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα από την επόμενη μέρα των εκλογών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Παρατήρησε δε, πως «το να επιδοθούμε σήμερα, οι πολιτικές δυνάμεις, σε ένα άκρατο κρεσέντο λαϊκισμού και παροχολογίας θα βλάψει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα» και αφού δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει την πρόθεση να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό σε αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε: «Είναι πρωτοφανές η αντιπολίτευση να φέρεται με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται από την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό που συνήθως, αλλά όχι πάντα, χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Ν.Δ. είπε ότι η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκονται στο επίκεντρο του προγραμματικού της λόγου και συγκεκριμένα μίλησε για:
-Μείωση της φορολογίας εισοδήματος στο 20% εντός μιας διετίας.
-Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% εντός μιας διετίας.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
-Εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9%.
-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.
Αυτά τα μέτρα θα τα εφαρμόσει άμεσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, κι εφόσον η οικονομία πάρει μπροστά, μέσα από ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων, όπως ελπίζει, χωρίς να διακινδυνεύσει η επίτευξη των στόχων, θα προχωρήσει μέσα στην τετραετία και σε περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
Παρέπεμψε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ στις 15 Σεπτεμβρίου και τους ζήτησε να κρατήσουν τη δέσμευσή του για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας ασφάλισης από το 20% στο 15%.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε με «απόλυτο τρόπο», όπως είπε, ότι θα «απελευθερώσει» τον ιδιωτικό τομέα «από τη θηλιά που του έχει κρεμάσει στομ λαιμό του ο κ. Τσίπρας». «Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι παρουσιάζει μια «εικονική πραγματικότητα», την οποία, όμως, «διαψεύδουν» τα στοιχεία και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 102 δισεκατομμύρια ευρώ, σε 1.143.000 Ελληνες έχουν γίνει κατασχέσεις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είναι 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι θα ήθελε πολύ να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και «ακυρώνει» τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για «δήθεν έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια. Εληξε η δανειακή σύμβαση, όμως παραμένουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε ακόμη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, στον κ. Τσίπρα, στον κ. Κοτζιά και τον σκ. Καμμένο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει κι ένα πρόσθετο σύννεφο, το οποίο σκιάζει δίπλα στο σύννεφο των φόρων, των εισφορών, της διάλυσης του κράτους και αναφέρομαι στο Σκοπιανό», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Δυστυχώς, η συμφωνία την οποία πέρασε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Καμμένος, είναι μια κακή συμφωνία για τη χώρα. Είναι μια συμφωνία που προσβάλλει όλους τους Ελληνες, όχι μόνο τους Μακεδόνες, καθώς είναι μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς, που δεν ήταν άλλες από την παραχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας στους γείτονές μας. Κι αυτό δεν είναι μόνο διπλωματική και πολιτική ήττα των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, οι οποίοι έδρασαν υπόγεια και ερήμην της εθνικής γραμμής, ερήμην του λαού και των κομμάτων. Το Σκοπιανό από μόνο του αποτελεί και ένα τεράστιο αυτοτελές οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη, το γνωρίζετε καλά, αντιμετωπίζετε προβλήματα ανταγωνισμού, προβλήματα πιστοποίησης και εγείροντας και την αμοιβαία καχυποψία, μετατρέπεται τελικά σε εμπόδιο στις διακρατικές και εμπορικές σχέσεις».
Κατηγόρησε, κλείνοντας, την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό «δηλητηρίασε» την ελληνική κοινωνία, προκαλώντας εύλογες αμυντικές αντιδράσεις. «Ταυτόχρονα -είπε- ξυπνούν και σε κάποιους παλιά, ακραία συνθήματα. Και προσβάλλοντας την εθνική συνείδηση ενίσχυσαν εθνικιστικές φωνές. Χλευάζοντας τον αγνό πατριωτισμό τροφοδότησαν την ακροδεξιά πατριδοκαπηλία. Οι πραγματικοί πατριώτες δεν είναι εθνικιστές και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό και να μη συγχέουμε αυτές τις δύο έννοιες. Και είναι εξαιρετικά προσβλητικό για έναν ολόκληρο λαό και ειδικά για τον λαό της Μακεδονίας να χαρακτηρίζεται συλλήβδην ακροδεξιός».
Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και οι βουλευτές Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Καραμανλής ενώ το παρών έδωσαν και βουλευτές από την Α' νκαι Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης (Γκιουλέκας, Ράπτη, Καράογλου, Αναστασιάδης, Μάρκου).