Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι σηματοδοτεί η... μετακόμιση Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες. Το μήνυμα της ανανέωσης και οι σκέψεις για «κόψιμο» αρκετών παλαιών γαλάζιων στελεχών. Συναντήσεις Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ.

Ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μία ημέρα μετά τη διαβεβαίωση ότι «δεν έχει να εξαργυρώσει κομματικά γραμμάτια» και ότι «θα κυβερνήσει με τη γενιά του και με μικρότερους από αυτόν», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του περιβάλλοντός του, επιβεβαίωσε τη... μετακόμιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες. Ή διαφορετικά, την αποχώρηση του πρώην προέδρου και εσωκομματικού του αντιπάλου τον Ιανουάριο του 2016 από την κεντρική πολιτική σκηνή, δεδομένου ότι αυτός θα είναι -κοινή συναινέσει- υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Με την κίνηση αυτή, επί της ουσίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταφέρνει να υπογράψει ένα «σύμφωνο εσωκομματικής ειρήνης» -μακράς μάλιστα διάρκειας- με μία από τις πιο ηχηρές, αλλά συχνά ενοχλητικές γι' αυτόν, φωνές της παράταξης. Έτσι του «λύνονται τα χέρια» για να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε αλλαγές επιθυμεί στη σύνθεση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης ανανέωσης.

Η πολιτική... αποστρατεία του κ. Μεϊμαράκη από τα εγχώρια πρακτικά καθιστά πολύ πιο εύκολο για τον πρόεδρο της ΝΔ το «κόψιμο» αρκετών ακόμα παλαιών στελεχών του κόμματος, τουλάχιστον βάσει των εισηγήσεων που δέχεται από στενούς του συνεργάτες.

Φήμες μάλιστα θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναζητά φόρμουλα για την απόσυρση και συγκεκριμένων εν ενεργεία βουλευτών, μολονότι η Πειραιώς επιμένει ότι οι μόνες βέβαιες υποψηφιότητες είναι de facto των μελών της σημερινής γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, μετά από τετ α τετ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είχε κυκλοφορήσει το σενάριο αποχώρησης του δεύτερου από τον μάχιμο πολιτικό στίβο με δική του πρωτοβουλία, δηλώνοντας «στρατιώτης της παράταξης που μπορεί να προσφέρει από οπουδήποτε». Τα ποικίλα σχόλια που ακολούθησαν, οδήγησαν την Πειραιώς να διαρρεύσει ότι «η μεγάλη εκλογική μάχη που έρχεται, απαιτεί συστράτευση και όχι βέβαια αποστρατείες. Αυτό κατεξοχήν ισχύει για τον τέως πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που είναι ταυτισμένος με τις μεγάλες μάχες και την ιστορία της παράταξής μας», είχε τονιστεί από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κομμάτι του παζλ

Με τη συμμετοχή του κ. Μεϊμαράκη στις ευρωεκλογές, τοποθετήθηκε στη θέση του ένα ακόμη κομμάτι του παζλ στις γαλάζιες λίστες και ταυτόχρονα απελευθερώθηκε μια εκλόγιμη θέση από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου εξεταζόταν να συμμετάσχει αυτός. Ο ίδιος πάντως έχει έναν ακόμα ρόλο, με φόντο το επικείμενο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, του οποίου έχει οριστεί από τον κ. Μητσοτάκη πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Θα είναι, εκτός απροόπτου, η τελευταία δυναμική εσωκομματική του παρέμβαση πριν... ξενιτευτεί, με τη θέληση και των ψηφοφόρων (αφού πλέον γίνονται με σταυροδοσία).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια ώρα, ανεβάζει στροφές ενόψει ΔΕΘ και σήμερα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, για να έχει σειρά συσκέψεων με τους παραγωγικούς και επαγγελματικούς-επιστημονικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος.

Χθες, είχε αντίστοιχη συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους στην Αθήνα (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), απ' όπου για μία ακόμη φορά «ξόρκισε» την παροχολογία -όπως είπε- του πρωθυπουργού. Χαρακτήρισε «πάρα πολύ εύκολο, καθώς πλησιάζουμε προς αυτή την εκλογική χρονιά, να μπούμε σε έναν κύκλο παροχών. Μία ακατάσχετη παροχολογία σήμερα θα είναι άκρως επικίνδυνη για τη χώρα. Θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τη χώρα και για όλες τις επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα σε μία τέτοια τακτική», είπε, δίνοντας το στίγμα της παρουσίας του στο Βελλίδειο την άλλη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v