Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Τζάμπα οι κινδυνολογίες για «παροχές Τσίπρα»

«Το πακέτο της ΔΕΘ δεν περιέχει παροχές αλλά εντός δημοσιονομικού χώρου διορθώσεις». Παραμένουν στο τραπέζι μέτρα όπως για τον (συνολικό) ΦΠΑ ή την έκτακτη εισφορά. Γιατί εκτιμούν ότι «στριμώχνεται» ο Κ. Μητσοτάκης.

Μαξίμου: Τζάμπα οι κινδυνολογίες για «παροχές Τσίπρα»

To «πακέτο της ΔΕΘ» δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα και όλα δείχνουν ότι το περιεχόμενό του θα οριστικοποιηθεί λίγο πριν ανέβει ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα του Βελλίδειου, το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγές που γνωρίζουν τι συζητείται στις καθημερινές συσκέψεις στο Μαξίμου υπογραμμίζουν με επίμονο και εμφατικό τρόπο ότι «ο πρωθυπουργός δεν θα εξαγγείλει παροχές, αλλά στοχευμένες και κοστολογημένες πολιτικές», που θα κινούνται εντός δημοσιονομικών στόχων και δεν θα αναιρούν μεταρρυθμίσεις.

Η επισήμανση έχει την ιδιαίτερη σημασία της, καθώς αμέσως μετά τη ΔΕΘ φτάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί, για να εγκαινιάσουν τη σφικτή μεταμνημονιακή εποπτεία ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου.

Δεδομένων δε των πληροφοριών για «γενναίες εξαγγελίες» του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, η ΝΔ έχει ήδη θέσει θέμα «παροχών» και «παροχολογίας» που θα εκτροχιάσουν το δημοσιονομικό τρένο και τις μεταρρυθμίσεις, στέλνοντας τα σχετικά μηνύματα στους θεσμούς.  «Η ΝΔ θα διαψευστεί για άλλη μία φορά και θα μείνει με την κινδυνολογία της», απαντούν επιτελικά στελέχη του Μαξίμου, παραπέμποντας στα εξής στοιχεία:

* Πρώτον, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια τα δίνει το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο.

* Δεύτερον, ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θεωρείται ήδη ότι έχει καλυφθεί «και για φέτος».

* Τρίτον, ότι οι βασικές «διορθώσεις» και «ανάσες» έχουν, κατά κύριο λόγο, συμφωνηθεί με τους θεσμούς, όπως δείχνει η απουσία… απαγορευτικού για τη μη εφαρμογή του μέτρου που αφορά τη (νέα) μείωση των συντάξεων.

* Τέταρτον, ότι διορθωτική-αναπτυξιακή φιλοσοφία των πρωθυπουργικών εξαγγελιών «στριμώχνει» ήδη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε δημόσια εμφάνιση «εκδηλώνεται ξεδιπλώνοντας τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του», όπως έδειξε η πρόσφατη δήλωσή του για ιδιωτική επικουρική ασφάλιση ή οι παλαιότερες «για ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της είσπραξης φόρων».

Συνεπώς, όπως σημειώνουν στο Μαξίμου, στο τέλος θα φανούν οι θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στις δύο «φιλοσοφίες», τις οποίες θα συγκρίνουν οι πολίτες.

Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε χθες τη ΝΔ «υβρίδιο ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού», προσθέτοντας: «Μόνο για την ολιγαρχία και την οικονομική ελίτ της χώρας μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια η πολιτική την οποία ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης».

Παραμένουν στο τραπέζι

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μοντάρισμα των εξαγγελιών συνεχίζεται, ενώ σήμερα αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις. Για παράδειγμα, στο τραπέζι έχουν πέσει (και παραμένουν) συνολικά οι συντελεστές του ΦΠΑ και όχι μόνο για την εστίαση. Το ίδιο ισχύει για το πεδίο «ακίνητη περιουσία» καθώς οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θεωρείται «χλωμή έως αδύνατη», σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου. Ουδείς όμως μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το τελικό «μείγμα» των εξαγγελιών.

Εκλογική σύγχυση από την «πορεία στον λαό»

Στο περιθώριο αυτών, η επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν τον κ. Τσίπρα να ξεκινά «πορεία στον λαό» και να παρουσιάζει πρόγραμμα τετραετίας από τη ΔΕΘ, εντείνουν την αίσθηση της έναρξης άτυπης προεκλογικής περιόδου, αλλά και… τη σύγχυση (στην αντιπολίτευση) για τον χρόνο των εκλογών.

Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να οργώσει τη χώρα, υλοποιώντας τη δέσμευσή του ότι θα κάνει ο ίδιος το follow up των Περιφερειακών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον φετινό Ιούνιο.

«Θα παρακολουθήσω προσωπικά τι υλοποιήθηκε από όσα αποφασίσαμε στα Συνέδρια», είπε χθες από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της (άτυπης) περιοδείας του, που σημαίνει ότι, σε μεγάλο βαθμό, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλίες, επισκέψεις σε επιμέρους σημεία και συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες -κυρίως με δημάρχους και περιφερειάρχες.

Παράλληλο πρόγραμμα θα ακολουθήσει και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, εκτός από την ανασύνταξη των οργανώσεων, θα «παρακολουθεί» τις διεργασίες για συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήδη θεωρείται «εξαιρετικά πιθανό» ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις εκ νέου υποψηφιότητες των νυν περιφερειαρχών Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα -για τον πρώτο δε, το καλό κλίμα φάνηκε και χθες στα Χανιά, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v