Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητικότητα ανασχηματισμού στο Μαξίμου

Συναντήσεις και τηλεφωνήματα από τον Α. Τσίπρα. Στο επίκεντρο το «νέο αίμα», τα ανοίγματα προς κοινωνική δεξιά-κεντροαριστερά και οι δομικές αλλαγές. Ποια ονόματα ακούγονται για υπουργοποίηση και πού βρίσκονται οι «δεξαμενές».

Κινητικότητα ανασχηματισμού στο Μαξίμου

Οι δια ζώσης ή τηλεφωνικές συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους υπουργούς ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι.

Η πρώτη (πλην των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού) που βρέθηκε στο Μαξίμου σήμερα ήταν η Όλγα Γεροβασίλη, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό εάν θα μετακινηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε κάποιο άλλο -π.χ. στο Εσωτερικών ή στο (αυτόνομο) Προστασίας του Πολίτη, όπως φημολογείται.

Τα περίφημα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά και την κοινωνική δεξιά βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ενώ οι συζητήσεις πυροδοτήθηκαν από τις δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πάνο Καμμένο το πρωί στη Βουλή. Εάν, πάντως, η κα Παπακώστα μπει στην κυβέρνηση, η πρόταση θα προέρχεται από τον κυβερνητικό εταίρο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο «νέο αίμα» (για το οποίο μίλησε και ο πρωθυπουργός χθες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του). «Δεξαμενή υπάρχει», λένε, αρμόδιες πηγές, παραπέμποντας στους Γραμματείς υπουργείων (π.χ. Λευτέρης Κρέτσος, Διονύσης Τεμπονέρας) και στο κομματικό στελεχιακό δυναμικό (όπως ο μέχρι χθες γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας ή η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγκου).

Από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Τσίπρας έχει πει σε συνεργάτες του (εδώ και τρεις εβδομάδες) ότι συζητά με πρόσωπα που δεν έχουν αναφερθεί στα σχετικά ρεπορτάζ. Οι φήμες οργιάζουν, πάλι, για τον Χάρη Παμπούκη, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου, νυν στενό συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά και εκ των συντακτών της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ίδιος πάντως έχει αρνηθεί ότι του έγινε σχετική βολιδοσκόπηση ή πρόταση.

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα εκ νέου το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον Φώτη Κουβέλη να οδεύει προς Δικαιοσύνης ή Ναυτιλίας εάν τελικά προκριθεί η μετακίνησή του από το Άμυνας.

Σε δομικό επίπεδο, συνομιλητές του κ. Τσίπρα μεταφέρουν ως πολύ πιθανή την κατάτμηση του σημερινού υπερυπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα στον τομέα Βιομηχανίας-Εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v