Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιο για «νέο αίμα» στην κυβέρνηση

Μετά την (πανηγυρική) εκλογή του Π. Σκουρλέτη στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του νέου κυβερνητικού σχήματος και της μακράς σκληρής προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιο για «νέο αίμα» στην κυβέρνηση

Με την πανηγυρική εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε ο κομματικός ανασχηματισμός και ανοίγει ο δρόμος για τον κυβερνητικό.

Το πρώτο κομμάτι του παζλ αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο «μετακομίζει» στο κόμμα ο κ. Σκουρλέτης. Οι πληροφορίες μιλούν για σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που θα σηματοδοτήσουν την επιθετική πορεία προς τις εθνικές κάλπες «κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες».

Αν και η ονοματολογία οργιάζει (ως είθισται), οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα ρίξει σήμερα τον κύβο», έχοντας ως προτεραιότητα την είσοδο νέων (και ηλικιακά) προσώπων στην κυβέρνηση, «με τεχνοκρατικές γνώσεις, αριστερή συνείδηση, όρεξη για δουλειά και καθαρό παρελθόν» (η συζήτηση αφορά γενικούς γραμματείς που έχουν διακριθεί για το έργο τους όπως ο Λευτέρης Κρέτσος και ο Διονύσης Τεμπονέρας).

Ο πρωθυπουργός «φωτογράφισε» άλλωστε χθες αυτή την απόφαση, με τη φράση: «Η χώρα μας, η κυβέρνηση και το κόμμα χρειάζονται και νέο αίμα και περισσότερη όρεξη για δουλειά».

Προεκλογικός τόνος

Έτσι κι αλλιώς, από αύριο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη θητεία της κυβέρνησης που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Η χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην κεντρική Επιτροπή του κόμματός του είχε έντονο το άρωμα της προεκλογικής εκστρατείας, θέτοντας τα διλήμματα που αφορούν την κοινωνία μετά την έξοδο από τα μνημόνια και τη Δημοκρατία.

Οι αναφορές στον μετεμφυλιακό λόγο των ακραίων της ΝΔ («παρακολουθούμε το παραλήρημα μιας ακροδεξιάς, κυνικής και μιας αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης που σπέρνει μίσος και φόβο») και «η προσπάθειά της με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία για να συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα που σταμάτησε το 2015», έδωσαν τον τόνο -και το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εξής. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα το ρεπορτάζ του Euro2day.gr (στις 17 Αυγούστου), ανακοίνωσε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, για τους κάτω των 25 ετών δηλαδή, χαρακτηρίζοντάς τον «ντροπιαστικό».

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας έδωσε το πρώτο σήμα για τα ανοίγματα που θα επιχειρήσει το κόμμα του στην πορεία προς τις κάλπες, με αφορμή... τις ευρωκάλπες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο: «Η χρονιά των Ευρωεκλογών, της μάχης που θα δώσουμε μαζί με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, όλες αυτές τις δυνάμεις που δεν αποδέχονται τον μονόδρομο της λιτότητας, του ρατσισμού και του δημοκρατικού ελλείμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι «53» και η κομματική ενότητα

Σ' αυτό το πλαίσιο τοποθέτησε την ανανέωση στο κόμμα με την εκλογή του κ. Σκουρλέτη. Στην επιλογή του (και στην... αναίμακτη εκλογή του αφού τον ψήφισε το 88% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, παρότι από την πλειοψηφούσα ομάδα των λεγόμενων «προεδρικών» υπήρχαν αρχικά ενστάσεις) έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο νέος Γραμματέας προωθήθηκε από την ομάδα των «53», με καταλυτικό, κατά τις πληροφορίες, τον ρόλο του Νίκου Βούτση. Η οποία, όπως υπενθύμιζε χθες έμπειρο στέλεχος, στήριξε, τελικά, όλες τις διαπραγματεύσεις και τις αξιολογήσεις που επέβαλε το τρίτο μνημόνιο, καθώς ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν ταυτόχρονα... και επικεφαλής των «53».

«Με τον κ. Σκουρλέτη στον ρόλο του Γραμματέα, συνεπώς, διασφαλίζεται η ενότητα του κόμματος για τις μάχες που έρχονται», το δια ταύτα.

«Θα τα αλλάξει όλα» ο Σκουρλέτης

Κατά τις πληροφορίες δε, ο κ. Σκουρλέτης θα «αλλάξει» τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο («θα ξεκινήσει με εβδομαδιαίο briefing») και οργανωτικό («θα οργώσει τη χώρα στήνοντας ή αφυπνίζοντας τοπικές οργανώσεις»), μέχρι πολιτικό («συνεργασίες και συμμαχίες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών).

«Είχαμε υποσχεθεί ότι ολοκληρώνοντας τη μνημονιακή περίοδο θα ξαναπιάσουμε το νήμα των κοινωνικών αναφορών μας, που είναι ο κόσμος των πολλών. Σε αυτούς θα δώσουμε λογαριασμό, αυτοί θα μας καταστήσουν πλειοψηφικό κόμμα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι ο πρώτες με την απλή αναλογική που θα ανοίξουν τον κύκλο ενεργότερης συμμετοχής των πολιτών και τη δημιουργία ισχυρών πολιτικών σχημάτων συνεργασίας», τόνισε ο ίδιος λίγο πριν εκλεγεί Γραμματέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v