Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογή νέου Γραμματέα και κυβερνητικός ανασχηματισμός

Το απόγευμα ανοίγει η αυλαία των «σαρωτικών» αλλαγών σε κόμμα και κυβέρνηση. Επικρατέστερο το όνομα του Π. Σκουρλέτη για το τιμόνι της Κουμουνδούρου, ισχυρό χαρτί ο Ν. Παππάς. Ανατροπές, συσκέψεις και μπλόφες το διήμερο.

Εκλογή νέου Γραμματέα και κυβερνητικός ανασχηματισμός

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να προταθεί για Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στην αποψινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σ' αυτή τη θέση φέρεται να κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας (πλην… νέου απροόπτου, τουλάχιστον), μετά από ένα διήμερο διαβουλεύσεων και εσωκομματικών διεργασιών που είχαν ως κυρίαρχο στοιχείο την μπλόφα. Αμέσως μετά την εκλογή Γραμματέα, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, με τους γνωρίζοντες να μιλούν για «σαρωτικές αλλαγές» και όχι διορθωτικές προσθαφαιρέσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ενστάσεις για το πρόσωπο του νέου Γραμματέα οφείλονται όχι τόσο σε προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες, αλλά στις διαφορετικές απαντήσεις που δίνονται στο ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε».

Η πλειοψηφούσα ομάδα στην Κεντρική Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «ανοιχτεί» στον προοδευτικό χώρο και να μην κλείσει τις χαραμάδες χάριν της «αριστερής καθαρότητας». Δεν είδε δε με καλό μάτι την επιλογή Σκουρλέτη, καθώς εκτιμά ότι αποτελεί πρόταση των «53», οι οποίοι «δεν είναι και φανατικοί των συμμαχιών».

Από την πλευρά τους, οι «53» προκρίνουν την υποβάθμιση του κόμματος μετά τις εκλογές και στρέφουν την προσοχή στην ουσιαστική επαναλειτουργία του «όχι μόνο ως εκλογικού μηχανισμού», θεωρώντας δευτερεύον το ζήτημα των «ανοιγμάτων» και των συνεργασιών.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπης του κόμματος θα ξεκινήσουν στις 16:00 με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. 

Τα είπαν κατά μόνας

Τα ονόματα του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Παππά εναλλάσσονταν διαρκώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (με τον δεύτερον να μη δείχνει και τόσο… θερμός), ενώ χθες το βράδυ «συσκέφθηκαν», κατά μόνας βεβαίως, οι δύο ομάδες, δηλαδή της πλειοψηφίας (προεδρικοί, πλατφόρμα 2010 κ.λπ.) και των «53» που μειοψηφούν στο ηγετικό όργανο. Κατά ορισμένες πληροφορίες, των συσκέψεων προηγήθηκαν διαδοχικές συζητήσεις του κ. Τσίπρα τόσο με τους Παππά-Σκουρλέτη, όσο και με στενούς συνεργάτες του.

Από το βράδυ πάντως, άπαντες διοχέτευαν την «άποψη» ότι η επίσημη πρόταση στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη θέση του Γραμματέα θα είναι ο κ. Σκουρλέτης.

Οι διαρροές του διημέρου περιελάμβαναν ως «τρίτη λύση» άλλα ονόματα, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου ή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου, χωρίς ωστόσο να έχει βάση μία τέτοια αναζήτηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει με τίποτα να διχαστεί απόψε η Κεντρική Επιτροπή. Για τον λόγο αυτό, η σύσκεψη της πλειοψηφούσας ομάδας ήταν μαραθώνια (σ.σ. ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα) προκειμένου να γίνει αποδεκτή η υποψηφιότητα Σκουρλέτη, αν όχι ομόφωνα τουλάχιστον κατά μεγάλη πλειοψηφία.

Εκτός και αν το «χρίσμα» ξαναφύγει από τον κ. Σκουρλέτη και προσγειωθεί σε άλλο πρόσωπο…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v