Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατερίνα Παπακώστα: Η εθνική συνεννόηση να γίνει πράξη

Τι απαντά στα σενάρια υπουργοποίησής της. Στα σκαριά ραντεβού με Τσίπρα, «κουμπάρος» ο Καμμένος. Το «διακριτό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα» και η «καραμανλική δεξιά».

Κατερίνα Παπακώστα: Η εθνική συνεννόηση να γίνει πράξη

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της θητεία, ως μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά, η Κατερίνα Παπακώστα φιλοδοξεί να επιστρέψει στα υπουργικά έδρανα, με αφορμή τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Αυτή τη φορά, ως ανεξάρτητη πλέον βουλευτής και επικεφαλής της νεοσύστατης Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.), κάτω από την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τις… ευλογίες του Πάνου Καμένου.

Ο υπουργός Άμυνας φέρεται να είναι ο «κουμπάρος» του διαφαινόμενου γάμου, καθώς είναι αυτός που πρότεινε στον πρωθυπουργό την αξιοποίηση της πρώην συναδέλφου του στη ΝΔ, με την οποία ανέκαθεν διατηρούσε καλές σχέσεις.

Άλλωστε, και η αφορμή για τη διαγραφή της κ. Παπακώστα από την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν το γεγονός ότι τάχθηκε με το μέρος του προέδρου των ΑΝΕΛ σε σκληρή αντιπαράθεση που είχε με τον Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή, καθώς και το ότι υπερασπίστηκε σημεία νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας, παρεκκλίνοντας της επίσημης κομματικής γραμμής της ΝΔ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με την Κατερίνα Παπακώστα, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις της και γνωρίζοντάς της τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα για την αξιοποίησή της. Εκεί, αφού συζητήθηκαν οι όροι της πιθανής συνεργασίας, υπήρξε μια πρώτη συμφωνία, η οποία πιθανόν να οριστικοποιηθεί με το ραντεβού της βουλευτή με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με την ίδια την Κατερίνα Παπακώστα, εφόσον «δοθούν τα χέρια» και συμμετάσχει στην κυβέρνηση, «αυτό θα γίνει με όρους εθνικούς, δεδομένου ότι πίσω από κάθε υπουργό, υπάρχει η ελληνική σημαία». Αυτό που την ενδιαφέρει, όπως τονίζει στους συνομιλητές της, είναι να υπηρετήσει την Ελλάδα και αυτό θα το κάνει «με διακριτό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα» σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ κα τον Αλέξη Τσίπρα. Υποστηρίζει δε πως η κοινωνική δεξιά, δια του κόμματός της, θα πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο και λόγο στα πράγματα.

«Κάποιοι να το τολμήσουν»

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Euro2day.gr η κ. Παπακώστα, «εδώ και πολύ καιρό έχω επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού σχεδίου για τη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Είναι μια νέα εποχή, μια μεταβατική περίοδος όπου χρειάζεται όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να αντιληφθούν οι πολίτες ότι εμείς οι πολιτικοί αφήνουμε στην άκρη όλα τα υπόλοιπα και βάζουμε μπροστά το συμφέρον του τόπου. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τη χώρα τώρα που το έχει ανάγκη. Αυτό που χρόνια λέγεται περί ανάγκης εθνικής συνεννόησης, να γίνουν πράξη. Κάποιοι πρέπει να το τολμήσουν».

Κατά την ανεξάρτητη βουλευτή, «η καραμανλική δεξιά που εκπροσωπεί το Ν.Ε.Ο. στοχεύει να βάλει ισχυρή τη σφραγίδα του κοινωνικού κράτους, να συμβάλλει στη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Οι παθογένειες αυτές προήλθαν από πολιτικές πράξεις και παραλείψεις, αλλά είναι και απόρροια του γεγονότος ότι όλοι είχαν υιοθετήσει τη θεωρία της αδράνειας. Αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει».

Στην ερώτηση ποιο υπουργείο θα προτιμούσε να αναλάβει, απαντά: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι χρήσιμη στην πατρίδα μου. Εφόσον έχουμε προγραμματική σύγκλιση και συμπέσουν οι απόψεις μου με του πρωθυπουργού, θα αξιολογηθεί που μπορεί να είμαι χρήσιμη». Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν πάντως στα δημοσιογραφικά γραφεία, φέρουν την κ. Παπακώστα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ένα ακόμα όνομα από το χώρο της δεξιάς που ακούστηκε ως υποψήφιο προς αξιοποίηση στην κυβέρνηση είναι αυτό του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος όμως, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαψεύδει ότι του έχει γίνει σχετική πρόταση. «Σε σχέση με τον δήθεν επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό δεν μου έχει γίνει καμία νύξη, καμία κρούση, καμία πρόταση. Άρα η συζήτηση είναι χωρίς αντικείμενο. Εγώ άλλωστε δεν είμαι από εκείνους που -κατά παγία παράδοση πριν από κάθε ανασχηματισμό- "κυκλοφορούν" μόνοι τους το ονοματάκι τους μήπως και τους σκεφθεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός και τους τηλεφωνήσει», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v