Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρωμα εκλογών στην Πειραιώς

Οι περιοδείες Μητσοτάκη και οι γαλάζιες εκλογικές λίστες. Ψηλά στην ατζέντα η συμφωνία για τα Σκόπια. Η πίστη για αυτοδυναμία και το στοίχημα της ΔΕΘ. To παρασκήνιο για το Χρήστο Μαρκογιαννάκη και το Νομό Χανίων.

Αρωμα εκλογών στην Πειραιώς

Σε έντονα εκλογικούς ρυθμούς κινούνται στη ΝΔ, μετά και το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης. Πεποίθηση στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η «διχαστική γλώσσα» και οι υψηλοί τόνοι της πρωθυπουργικής παρέμβασης αποτυπώνουν το κλίμα πόλωσης με το οποίο θα πορευτεί το Μέγαρο Μαξίμου στο δρόμο προς τις κάλπες. Κάτι που, όπως διαμηνύουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι οι ίδιοι να ακολουθήσουν, παρά τις όποιες προκλήσεις δεχθούν.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι, σε κάθε δημόσια παρέμβασή του, να επιχειρεί την αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, με παράλληλη πάντως ανάδειξη του «ρεαλιστικού και άμεσα εφαρμόσιμου» -όπως το χαρακτηρίζουν-κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη διαχέεται η αισιοδοξία ότι η ΝΔ, πέρα από την πρωτιά, μπορεί να εξασφαλίσει ακόμα και την αυτοδυναμία. Αυτό θα επιτευχθεί πιο εύκολα, βάσει του εκλογικού συστήματος, εφόσον η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική -όπως δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις- και τα κόμματα που δεν θα καταφέρουν να εκλέξουν βουλευτές, έχουν υψηλά (κοντά στο 3%) ποσοστά.

Ένα από τα «κλειδιά» για την εκλογική επικράτηση είναι οι μονοεδρικές περιφέρειες και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ζάκυνθο, στην πρώτη του περιοδεία μετά την ολιγοήμερη θερινή ραστώνη.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι μπορούν να κερδίσουν και τις επτά μονοεδρικές (στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις πέντε από αυτές), ενώ σίγουροι εμφανίζονται και για την βέβαιη νίκη και στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας, στη σκιά της πρόσφατης συμφωνίας για τα Σκόπια. Είναι ένα θέμα που θα κρατήσει ψηλά στην ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να το αναδείξει σε μέγιστο βαθμό κατά την επόμενη περιοδεία του στα Γρεβενά, την προσεχή εβδομάδα.

Εσωκομματικών ισορροπιών

Και αυτό, σε συνδυασμό πάντα με τη δέσμευσή του για φοροελαφρύνσεις, άμεσες επενδύσεις και νέες δουλειές, για «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», για ένα «καλύτερο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα» και για ένα «πραγματικό κοινωνικό κράτος». Θέματα που θα αναπτύξει κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ στο διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου, σε μια παρουσίαση του οράματός του για την Ελλάδα της επόμενης μέρας και σε μια επικαιροποίηση της «Συμφωνίας Αλήθειας» την οποία παρουσίασε κατά την πρώτη του παρουσία στη Θεσσαλονίκη πριν από δύο χρόνια.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται στην Πειραιώς η κατάρτιση των εκλογικών λιστών, με διάφορα ονόματα να γράφονται και να σβήνονται, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των πιο ικανών αλλά και διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών. Χθες, όπως έκανε γνωστό ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Με δήλωσή του, ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε την περασμένη Κυριακή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτός του ανακοίνωσε την απόφασή του να μην τον συμπεριλάβει στο συνδυασμό των Χανίων της ΝΔ. Προανήγγειλε μάλιστα αποκαλύψεις «για όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε» και τις προθέσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαρκογιαννάκης συσχετίζει την συγκεκριμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικείμενη κάθοδο της Ντόρας Μπακογιάννη στην ίδια εκλογική περιφέρεια.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v