Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγικό αδιέξοδο βλέπει στον Τσίπρα η ΝΔ

Τα γαλάζια συμπεράσματα από το πρωθυπουργικό διάγγελμα στην Ιθάκη. Το κλίμα πόλωσης και ο επικείμενος ανασχηματισμός. Το Μάτι θα επισκεφθεί εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει ακόμα ζητήσει συγνώμη».

Στρατηγικό αδιέξοδο βλέπει στον Τσίπρα η ΝΔ

Με τη φράση «αυτός ήταν ο πραγματικός Τσίπρας», το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίαζε το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού στην Ιθάκη για την έξοδο από τα μνημόνια, με στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ να εξηγεί: «Οι μάσκες έπεσαν. Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του πρωθυπουργού. Διχαστικός, πολωτικός, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα τα οποία έχει ο ίδιος δημιουργήσει».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν εξεπλάγησαν από το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα, ο οποίος -εκτιμούν- έχει ξεκινήσει την αντίστροφη πορεία του για την αποχώρηση από την εξουσία. «Ο σημερινός (χθεσινός) διχαστικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι το προεόρτιο της προεκλογικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει», εκτιμά κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς, που διαβλέπει μια προεκλογική περίοδο «με όρους του 1985. Δεν έχει να κάνει κάτι άλλο από το να πετά συνεχώς λάσπη. Είναι βέβαιο ότι μέχρι τις κάλπες θα συνεχίσει θα μιλάει με όρους παρελθόντος και τάχα του μέλλοντος, ενώ σε δεύτερο στάδιο ίσως υποχρεωθεί να αναγνωρίσει κάποια από τα σφάλματά του. Αν θέλει πάντως να απευθυνθεί στην κεντροαριστερά, είναι λάθος τρόπος», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Η συγκεκριμένη τακτική του πρωθυπουργού, κατά τη ΝΔ, αποβλέπει στην επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ταυτόχρονα «αποτυπώνει το αδιέξοδό του». Και αυτό, όπως σχολιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιβάλλον του, όταν υποτίθεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει προσκαλέσει τα άλλα κόμματα να συνεργαστούν για θέματα όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και η συνταγματική αναθεώρηση.

«Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαριθμώντας τη «λιτότητα διαρκείας», τις «νέες μειώσεις συντάξεων», τις «αυξήσεις φόρων και εισφορών», τα «εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα» και την «πολύ αυστηρή επιτήρηση».

«Κανέναν αντίκτυπο»

Όσον αφορά το επικείμενο ανασχηματισμό, όπως δηλώνουν με βεβαιότητα στη ΝΔ, δεν θα έχει κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο στο μετριοπαθές τμήμα του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν μπορεί να πειστεί ο κόσμος ότι κάποιος που είχε μια πλήρη  αλλαγή στάσης κάνοντας το… άσπρο μαύρο, είναι αξιόπιστος και θα υλοποιήσει όσα δεσμεύεται. Και αυτό θα είναι το δίλημμα των εκλογών: ρεαλισμός ή ψέματα, λαϊκισμός ή υπευθυνότητα», σημειώνει κομματικός παράγοντας, ο οποίος «διαβάζει» στις κινήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του τη συντεταγμένη προσπάθεια δημιουργίας ενός «αντιδεξιού» μετώπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να βγάλει από την ρητορική του την τραγωδία στο Μάτι. Ακόμα και στη χθεσινή δήλωσή του με αφορμή το διάγγελμα Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο συμβάν εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι «ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη, έστω από ντροπή ή φιλότιμο». Χθες, μάλιστα, συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα στηρίξει τις ειλημμένες αποφάσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την επιτάχυνση της υλοποίησης τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει νέα επίσκεψη στο Μάτι τα επόμενα 24ωρα -ίσως αύριο, προσκεκλημένος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων. Τις επόμενες μέρες εξάλλου, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κόμματος για την πολιτική προστασία το οποίο θα συμπεριλαμβάνει την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης, προστασίας και εκκένωσης σε μια σειρά οικισμών με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά στο Μάτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v