Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Α. Τσίπρας ανακοινώνει την νέα Πολιτική Προστασία

«Εκ βάθρων αλλαγές» με ενιαίο φορά, διοικητική δομή και διοικητή. Ολοκληρώνεται σήμερα ο πρώτος κύκλος «της έμπρακτης συγγνώμης» μετά τη φονική πυρκαγιά. Κ.Μητσοτάκης: «Να προκηρυχθούν εκλογές στις 20 Αυγούστου». Κυβερνητικά στελέχη: «Η πτώση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο βασικός στόχος, αλλά…».

Ο Α. Τσίπρας ανακοινώνει την νέα Πολιτική Προστασία

Με την παρουσίαση του νέου φορέα Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώνεται σήμερα ο πρώτος κύκλος των τριών βασικών κινήσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου Δηλαδή, την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων, την αντιμετώπιση της άναρχης-αυθαίρετης δόμησης και την συγκρότηση νέου κέντρου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.

Τον νέο φορέα Πολιτικής Προστασίας θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι (2 μμ) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του σχεδίου που εκπόνησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνεργασία με κυβερνητικούς, υπηρεσιακούς και επιστημονικούς παράγοντες. Κατά τις πληροφορίες, αλλάζει εκ βάθρων το σημερινό σύστημα Πολιτικής Προστασίας (τα κενά του οποίου αναδείχθηκαν στο σύνολό τους στην πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική).

Ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος, δηλαδή θα έχει την ευθύνη της πρόληψης-επιχειρησιακής δράσης – αποκατάστασης, θα έχει διοικητική δομή με υπηρεσιακό πρόσωπο στην θέση του «διοικητή» και αρμόδιους ανά διοικητική περιφέρεια, ενώ πολιτικά θα εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Το εν λόγω σχέδιο θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, δηλαδή μετά τις 27 Αυγούστου.

Προς το παρόν, παραμένει σε δράση το ισχύον σύστημα Πολιτικής Προστασίας, με την επισήμανση ότι οι νέες ηγεσίες Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ και το υπουργείο Εσωτερικών (σ.σ. οι αρμοδιότητες του παραιτηθέντος Νίκου Τόσκα έχουν περάσει στον Πάνο Σκουρλέτη) εργάζονται για την κάλυψη των κενών και το «μοντάρισμα» του σχήματος. Ο βαθμός επιφυλακής άλλωστε «χτύπησε κόκκινο» από χθες, λόγω των ισχυρών μελτεμιών που προβλέπονται για την ανατολική χώρα μέχρι την Κυριακή, τουλάχιστον.

Νέες ενισχύσεις στους πυρόπληκτους

Σύμφωνα με κυβερνητικούς επιτελείς, το κλείσιμο αυτού του «μαύρου» κύκλου που άνοιξε η τραγωδία στο Μάτι «δεν σημαίνει πέρασμα στη λήθη», αλλά «εντατική δουλειά και σύγκρουση» για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις το συντομότερο δυνατόν. Αυτό, λένε, είναι η έμπρακτη συγγνώμη που οφείλει η Πολιτεία στην κοινωνία και όχι «μία λέξη χωρίς περιεχόμενο προς ικανοποίηση της αντιπολίτευσης».

Παρά τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου, οι εντολές που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό αφορούν την τάχιστη απόδοση των βοηθημάτων στους πληγέντες και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στους πληγέντες δήμους. Για παράδειγμα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς οριστικοποίησε χθες (με ανάρτηση στο ΦΕΚ) την χρηματική ενίσχυση κατά 1.200 ευρώ ανά πυρόπληκτη κατοικία για υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, πέραν των οικονομικών «ενέσεων» ενέκρινε χθες διορισμούς στους πυρόπληκτους δήμους: 30 ατόμων στον δήμο Μαραθώνα, 90 ατόμων στον δήμο Μεγαρέων και 40 ατόμων στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

«Προκηρύξτε εκλογές στις 20 Αυγούστου»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, έδειξε και χθες να υποβαθμίζει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης και προχώρησε το αίτημά του για πρόωρες κάλπες ένα βήμα παραπάνω: μιλώντας στην Athens Voice, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές στις 20 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή που θα τερματισθεί επισήμως η οκταετής μνημονιακή κρίση.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι «αυτός ήταν και παραμένει ο μοναδικός στόχος της ΝΔ, η πτώση της κυβέρνησης είτε πριν την έξοδο από τα μνημόνια είτε, πλέον, το ταχύτερο δυνατό» και όχι η όποια συνεννόηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Παραπέμπουν δε, στο «κατηγορώ» που εξαπέλυσε προχθές η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προς την κυβέρνηση επειδή δεν γκρέμισε τα αυθαίρετα τα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησής της. Απαντήσεις όπως «για τη ΝΔ και κάποιους στο ΠΑΣΟΚ η ιστορία της χώρας άρχισε το 2015» έχουν κάνει ήδη των γύρο των πάνελς και των social media, ενώ δίνουν μία πρόγευση της αντιπαράθεσης μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Εννοείται ότι το αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα» (σ.σ. το οποίο έθεσε πρώτη η Φώφη Γεννηματά την άνοιξη) απορρίπτεται... πανηγυρικά από το Μαξίμου, το οποίο, κατά τα στελέχη του, ασχολείται με το «χτίσιμο» της μεταμνημονιακής εποχής. «Αυτό θέλουν να προλάβουν στη ΝΔ αλλά δεν θα το πετύχουν», η επωδός.

Μαξίμου: «Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει – τι άλλο; – εκλογές»

Αργά το βράδυ, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν το αίτημα του κ. Μητσοτάκης ως ακολούθως:

“Την ώρα που η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, πριν από κρίσιμες αξιολογήσεις, ο κ. Μητσοτάκης ζήταγε εκλογές. Την ώρα που η οικονομία γύριζε σελίδα από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την ύφεση στην υπεραπόδοση και την ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης πάλι ζήταγε εκλογές. Την ώρα που η χώρα αναλάμβανε ξανά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια και διεθνώς και δεχόταν συγχαρητήρια από όλους, ο κ. Μητσοτάκης πάλι ζήταγε εκλογές. Την ώρα που η χώρα βιώνει μια εθνική τραγωδία δεν παραλείπει να ζητά εκλογές.

Την ώρα και τη μέρα που η χώρα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια βγαίνει από τα μνημόνια στα οποία η παράταξή του μας έριξε, ο κ. Μητσοτάκης, τι άλλο; Ζητάει εκλογές…

Είναι πια σε όλους σαφές ότι ουδόλως απασχολούν τον κ. Μητσοτάκη η χώρα, οι άνθρωποί της και τα προβλήματά τους. Το μόνο που τον απασχολεί είναι η αγωνία του να ξαναγυρίσει αυτός και το σύστημα που εκπροσωπεί σε θέσεις εξουσίας, η οποία του λείπει τόσο που δεν μπορεί να κρύψει πια ούτε τη βουλιμία του ούτε τον κυνισμό του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v