Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πολιτικές… φωτιές άναψε η παραίτηση Τόσκα

Πώς φτάσαμε στην αποχώρηση του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη από το κυβερνητικό σχήμα. Ο θερμός… αποχαιρετισμός, ο χρόνος της παραίτησης και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ στοχοποιεί προσωπικά τον πρωθυπουργό. Πυρά από την αντιπολίτευση.

Νέες πολιτικές… φωτιές άναψε η παραίτηση Τόσκα

Ο τραγικός θάνατος 88 ανθρώπων στην ανατολική Αττική εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να περάσει «αναίμακτα» για την κυβέρνηση. Ήταν κάτι που γνώριζαν εξαρχής τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και τελικά επιβεβαιώθηκε χθες, με την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Αναλαμβάνοντας την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη για την τραγωδία, ο πρώην -πλέον- αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, έθεσε εκ νέου εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού κατά την απογευματινή συνάντησή τους, με την παραίτηση αυτή τη φορά να γίνεται δεκτή.

Στο ερώτημα γιατί ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε τώρα την αποχώρηση του κ. Τόσκα, ενώ δεν την είχε εγκρίνει την δεύτερη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι όταν είχε ξανατεθεί, συνεργάτης του πρωθυπουργού σημειώνει ότι «πλέον είχε ολοκληρωθεί το κομμάτι της κρίσης κατά το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα κάποια πράγματα σε επιχειρησιακό επίπεδο». Οπότε και το… διαζύγιο μετά από έντεκα ημέρες πήρε σάρκα και οστά και μάλιστα σε ιδιαίτερα φιλικούς τόνους. «Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού», ήταν η φράση που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας, ευχαριστώντας τον Νίκο Τόσκα «για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα».

Εξίσου θερμές και οι ευχαριστίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού προς τον Πρωθυπουργό, με την χθεσινή απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα να σηματοδοτεί την επιλογή του κ. Τσίπρα να μην συσχετίσει τελικά την απόδοση της πολιτικής ευθύνης για τα όσα συνέβησαν την 23η Ιουλίου με τον ανασχηματισμό, ο οποίος θέλει να σημάνει την επανεκκίνηση της κυβέρνησης.

Υψηλοί τόνοι

Μολονότι στο Μέγαρο Μαξίμου το αρνούνται, η επιλογή - απόφαση της παραίτησης Τόσκα αποτελεί και αποτέλεσμα της επικοινωνιακής διαχείρισης της έκτακτης αυτής κρίσης και σχετίζεται και με την προσπάθεια να πέσουν οι υψηλοί τόνοι, προερχόμενοι σε μεγάλο βαθμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  

Τα τελευταία υποδέχθηκαν την είδηση της αποχώρησης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη από την κυβέρνηση ως αναπόφευκτη εξέλιξη, η οποία όμως -κατά το σύνολο των κομμάτων της μειοψηφίας- σε καμία περίπτωση δεν σβήνει τις κυβερνητικές ευθύνες για την τραγωδία.

Η ΝΔ στοχοποιεί προσωπικά τον πρωθυπουργό εκτιμώντας ότι αυτός, θυσιάζοντας τον Νίκο Τόσκα, «γλιτώνει ο ίδιος», ενώ χαρακτηρίζει την παραίτηση του πρώην υπουργού ως «πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα». 

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στις καταγγελίες για «σοβαρά λάθη, λανθασμένες οδηγίες, εξοργιστικές παραλείψεις και έλλειψη συντονισμού», ενώ κάνει λόγο για «καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για την αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων αυτής της τραγωδίας, καθώς και των υπευθύνων για την παταγώδη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει όσους βρέθηκαν στην περιοχή της πυρκαγιάς, αλλά και να διαχειριστεί έγκαιρα και ορθολογιστικά τη διάσωσή τους».

Σε νέα, σημερινή, της ανακοίνωση, η ΝΔ αποδίδει ευθέως στον πρωθυπουργό ευθύνες για την τραγωδία στη Ανατολική Αττική: «Οι ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας», τονίζει στην ανακοίνωση η ΝΔ και προσθέτει: «Ο ίδιος αρκείται σε μια παραίτηση με χρονοκαθυστέρηση και συνεχίζει να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον υπουργό Εσωτερικών, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Όλοι τους, προφανώς, όπως και η περιφερειάρχης Αττικής, αισθάνονται άνετα στις θέσεις τους, έτοιμοι να διαχειριστούν την επόμενη κρίση».

Στην παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού επιμένει το Κίνημα Αλλαγής, θεωρώντας την παραίτηση του Ν. Τόσκα ως μία ακόμα «προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού».

Το  ΚΚΕ υποστηρίζει πως «η παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησης, που τα έκανε όλα καλά, στόχο έχει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού, αλλά και να κρύψει τις πραγματικές αίτιες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αν. Αττική».

Αποκλειστικά στον κ. Τόσκα επιτέθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Ο άνθρωπος που προσπαθούσε και δεν έβρισκε ένα λάθος για τον θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης, τελικά παραιτήθηκε. Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες», σημείωσε.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι «δεν αρκεί ο κ. Τόσκας, πρέπει να παραιτηθούν και άλλοι».

Τέλος, ο Νίκος Μιχαλολιάκος χαρακτήριζε με εμφανή δόση ειρωνείας «εξαιρετικά βραδυφλεγή την ευθιξία των υπουργών του Αλέξη Τσίπρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v