Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Δέσμη μέτρων για την πολιτική προστασία

«Πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή», το μήνυμα της Πειραιώς. Σε εξέλιξη οι σχετικές εργασίες της επιτροπής του καθηγητή Κ. Συνολάκη. Νέες πρωτοβουλίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίθεση στην κυβέρνηση για τις κατεδαφίσεις.

ΝΔ: Δέσμη μέτρων για την πολιτική προστασία

Δέσμη μέτρων για την αποτελεσματικότερη πολιτική προστασία της χώρας και τον περιορισμό των καταστροφικών επιπτώσεων της άναρχης δόμησης επεξεργάζεται η ΝΔ, με αφορμή και την πρόσφατη τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Με βασικό γνώμονα την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, όπως το έχει προσδιορίσει άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το συγκεκριμένο θέμα, υπεύθυνος για την οποία είναι ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης, προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη, ειδικός στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Βούληση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η όποια κριτική ασκείται στην κυβέρνηση για τα «λάθη και τις παραλείψεις της», να συνοδεύεται από συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν εικόνες σαν αυτές της 23ης Ιουλίου, ενώ δεν έχει πρόβλημα να δεχθεί και παλαιότερα λάθη των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Στην πολιτική προστασία, επισημαίνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή», εξηγώντας πως «οι εμβαλωματικές λύσεις δεν αρκούν». Μεταξύ άλλων, η ΝΔ τονίζει την ανάγκη συνολικής αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, με πιο ευέλικτες δομές, στελεχωμένες με επιστημονικό προσωπικό, ώστε να επιταχύνεται ο αποτελεσματικός σχεδιασμός, η υλοποίηση προληπτικών μέτρων και η έγκαιρη λήψη αποφάσεων σε έκτακτες καταστάσεις. Χρήσιμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ήταν η δημιουργία Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά ο κίνδυνος απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα που τουλάχιστον μπορούν να προβλεφθούν.

Κρίσιμη, χαρακτηρίζουν στη ΝΔ, την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και την καθιέρωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τις χρήσεις γης. Με αυτόν τον τρόπο, λένε, οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι ιδιώτες θα γνωρίζουν τις προβλεπόμενες χρήσεις γης για κάθε περιοχή, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ σχεδίων και να διευκολύνεται η πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής.

Επικαιροποίηση σχεδίων

Χρήσιμα, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί -ανάμεσα στα άλλα- τη θεσμοθέτηση και οργάνωση του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων Δήμων και Περιφερειών, την άμεση και πλήρη ενημέρωση του πολίτη, «ο οποίος πρέπει να είναι ενημερωμένος και να ξέρει τι πρέπει να κάνει». Πολύ συχνά, λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, «δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Είναι βασικά θέμα οργάνωσης και καλύτερης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως καλύτερης συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Κλειδί», κατά τον ίδιο, είναι η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και των κατευθύνσεων του ΟΗΕ αλλά και των εργαλείων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η στήριξη του εθελοντισμού.

Χθες, η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της υποκρισία σε σχέση με την κατεδάφιση αυθαιρέτων. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα δύο έγγραφα όπου οι Νίκος Βούτσης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως υπουργοί Εσωτερικών, τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2015 αντίστοιχα, έδιναν εντολή να ανασταλούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να διατηρεί στην κορυφή της ατζέντας της ΝΔ το θέμα της πυρκαγιάς και αναμένεται να πραγματοποιήσει νέες επισκέψεις σε πληγέντες, αλλά και σε στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που εμπλέκονται στο θέμα. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία, εμείς όμως δεν θα το επιτρέψουμε», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v