Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ερωτήματα και προτάσεις στη σκιά της τραγωδίας

Με ποιο στόχο προσέρχεται στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Πειραιώς. Πού θα εστιάσει, τι θα καταγγείλει. Οι θέσεις της ΝΔ για τον πολιτικό σχεδιασμό και τις πυρκαγιές.

Μητσοτάκης: Ερωτήματα και προτάσεις στη σκιά της τραγωδίας

«Είναι αυτονόητη η υποχρέωση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρει θέση δημοσίως για όσα συνέβησαν πριν και μετά την 23η Ιουλίου και να πει τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε ξανά τέτοιες νέες τραγωδίες». Πρόκειται για τη συνοπτική περιγραφή στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, του στόχου της σημερινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με μοναδικό θέμα τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει και ενδεχομένως να προσωποποιήσει τις ευθύνες, χωρίς πάντως να αρνείται το διαχρονικό του προβλήματος της πολιτικής προστασίας και τα λάθη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Παράλληλα, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο, επεξεργασμένο από τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κώστα Συνολάκη, προκειμένου -σύμφωνα με κομματικές πηγές- να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι εφόσον εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο από την κυβέρνηση της ΝΔ, η τωρινή θα είναι και η τελευταία τραγωδία.

Ιδιαίτερο βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στην ανάγκη πρόληψης τέτοιων γεγονότων, με την ενίσχυση του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, ο οποίος σήμερα εστιάζει κυρίως στην πυρόσβεση. Ειδικά για τις πυρκαγιές, πάντως, αντικείμενο επεξεργασίας και επικαιροποίησης είναι δέσμη μέτρων που είχε προταθεί και κατά το παρελθόν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: Καλύτερο συντονισμό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της ενισχυμένης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προληπτικό καθαρισμό των δασών, δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο και έμφαση στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. 

Λάθη και παραλείψεις

Στην Πειραιώς εκφράζουν την ελπίδα, η τραγωδία στο Μάτι να μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε την προετοιμασία και αντιμετώπιση κρίσεων, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν να καταλογίζουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα «για τα λάθη και τις παραλείψεις της 23ης Ιουλίου». Οι πολίτες, αναμένεται να επαναλάβει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, «θέλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για το πώς χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές». Θα εγκαλέσει δε την κυβέρνηση για έναν «απίστευτο συνδυασμό ανικανότητας και κυνισμού», μιλώντας παράλληλα για «σοβαρότατο έλλειμμα  στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας κρίσης και σοβαρότατο έλλειμμα στη διαχείριση της κρίσης».

Όσον αφορά την πολιτική ευθύνη, την οποία εξέλαβε ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημαίνει αναγνώριση σφάλματος αλλά από εκεί και πέρα σημαίνει ως αυτονόητο και λήψη μέτρων, με πρώτο όλων τις παραιτήσεις των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, «είναι παρελθόν για τους πολίτες. Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνουν τέτοια πράγματα. Χρέος μας να μην ξεχαστούν οι νεκροί από την πυρκαγιά και από τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Δίνουμε, πλέον, μάχη με το αυτονόητο», τόνισε. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο απόδοσης ποινικών ευθυνών στους υπευθύνους, όπως λένε στη ΝΔ, «αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή την ώρα ερευνά η δικαιοσύνη. Και είναι απαραίτητο η δικαιοσύνη να απαντήσει γρήγορα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v