Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τους τόνους η ΝΔ για τις πυρκαγιές

Νέα δημόσια παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα ερωτήματα στην κυβέρνηση και τα σημεία που εστιάζει η Πειραιώς την κριτική της. Ανακοινώνονται οι γαλάζιες θέσεις για την πολιτική προστασία της χώρας.

Ανεβάζει τους τόνους η ΝΔ για τις πυρκαγιές

«Η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο και εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να της δώσουμε ανάσες». Με αυτή τη φράση, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνει τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η ΝΔ στο θέμα των φονικών πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής. Οι 90 και πλέον νεκροί καθώς και οι 25 αγνοούμενοι, βάσει των τελευταίων ανακοινώσεων της Πυροσβεστικής, όπως διαμηνύουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται «απλά και μόνο με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης» και αναμένεται να σηκώσουν ακόμα περισσότερο τους τόνους στη ρητορική τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες, πιθανότατα σήμερα ή αύριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να παρέμβει με νέα δημόσια τοποθέτησή του, θέτοντας στην κυβέρνηση μια σειρά -αναπάντητων μέχρι τώρα- ερωτημάτων, τα οποία έχουν προκύψει από τις τελευταίες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ θα προχωρήσει και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από το σχέδιο της ΝΔ για την Πολιτική Προστασία της χώρας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στα λάθη, στην ανικανότητα και στα ψέματά της και όσο και αν προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει τους πολίτες με άλλα θέματα, δεν θα τα καταφέρει». Η χθεσινή αποκάλυψη ότι ήταν γνωστή από νωρίς η ύπαρξη νεκρών στο Μάτι έδωσε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του κόμματος, που κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου πως «το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες». Δύο τινά μπορεί να συνέβησαν, κατά το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ή οι υπουργοί και οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας κορόιδευαν τον πρωθυπουργό ή κορόιδευε ο ίδιος τους πολίτες, δείχνοντας ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», σημειώνουν χαρακτηριστικά και υπογραμμίζουν πως «ακόμα, μία εβδομάδα μετά, δεν έχει ακουστεί ούτε μία συγγνώμη από τα επίσημα χείλη».  

Προβλήματα συντονισμού

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, λένε στη ΝΔ αποτιμώντας την κατάσταση, ήταν πολύ προβληματική από κάθε άποψη σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ εμφανή ήταν -κατά τις ίδιες πηγές- τα έντονα προβλήματα συντονισμού, η διαχειριστική ανεπάρκεια και η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου εκ μέρους της επίσημης Πολιτείας. Πολλά, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης, ανάμεσα στα οποία και τα ακόλουθα:

-Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ και από κανέναν εκπρόσωπο της πολιτείας οι κάτοικοι για να εκκενώσουν άμεσα τον οικισμό;

-Για ποιο λόγο δεν λειτούργησε, όπως θα έπρεπε, ο αριθμός 112 του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, για να ενημερώσει όσους κινδύνευαν από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να προλάβουν εγκαίρως να αντιδράσουν;

-Ποιος έδωσε την εντολή να εκτρέπονται τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι, στέλνοντάς τα ουσιαστικά μέσα στο πύρινο μέτωπο;

«Πόσα χρόνια χρειάζονται για να μάθουν στην κυβέρνηση; Και πότε θα μάθουν να μην παριστάνουν τους εισαγγελείς σε κάθε περίπτωση;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, κατηγορώντας τους παροικούντες το Μαξίμου ότι «ακόμα και μέσα σε αυτή την τραγωδία, αντί να ζητήσουν μια συγνώμη, κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα».

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μακεδονία αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων και δεδομένου ότι η ΝΔ επικεντρώνεται αποκλειστικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στην ανατολική Αττική, θεωρώντας αυτήν ως την «ταφόπλακα στη συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v