Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σειρά ερωτημάτων για την τραγωδία ετοιμάζει η ΝΔ

Τελειώνει η σιωπηρή… ανακωχή λόγω του εθνικού πένθους. Πού θα επικεντρωθεί η γαλάζια στρατηγική. Ποιες προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Σειρά ερωτημάτων για την τραγωδία ετοιμάζει η ΝΔ

Δεν θα κρατήσει για πολύ το αντιπολιτευτικό… σιωπητήριο που έχει σημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία στην Αττική. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου εθνικού πένθους, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, τα γαλάζια στελέχη θα ανεβάσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους, θέτοντας σειρά κρίσιμων ερωτημάτων σε αναζήτηση των υπευθύνων για τον θάνατο των δεκάδων πολιτών.

«Την ώρα που οι άνθρωποι ακόμα αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους, αν μη τι άλλο, οφείλουμε να επιδείξουμε τον στοιχειώδη σεβασμό προς αυτούς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναζητηθούν οι υπαίτιοι της καταστροφής», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει έμφαση στο ερώτημα «για ποιο λόγο δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης των περιοχών που προσέγγιζε η πυρκαγιά».

Σύμφωνα με την Πειραιώς, δεν είναι δυνατόν να χάνονται άδικα τόσοι άνθρωποι, σε απόσταση μόλις είκοσι χιλιομέτρων από την Αθήνα, σε οικιστικό ιστό, από πυρκαγιά. «Δεν έχει κανείς την ευθύνη;» διερωτώνται, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθούν και παραιτήσεις συγκεκριμένων προσώπων.

Ουσιαστικά, η αξιωματική αντιπολίτευση θα εστιάσει τη ρητορική της στην αυτουργία της κυβέρνησης, σε φυσικό και ηθικό επίπεδο, για τον χαμό τόσων ανθρώπων και υπό το πρίσμα αυτό θα σχολιάσει και τη δέσμη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων που ανακοίνωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, με άρτιες νομικές γνώσεις, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει κύμα αγωγών κατά της Πολιτείας από συγγενείς των θυμάτων, διεκδικώντας τεράστιες χρηματικές αποζημιώσεις.

Ανακούφιση των πληγέντων

Στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε μια λεπτομερής ανάλυση της παρούσας κατάστασης και όλων των δεδομένων που έχουν προκύψει από τη μεγάλη τραγωδία στην Αττική.

Παράλληλα εξετάστηκαν οι προτάσεις της ΝΔ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η ανάγκη επικαιροποίησης των θέσεων που ήδη έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ανάμεσά τους, η ύπαρξη ενός Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, το οποίο θα αναλαμβάνει τον χειρισμό κάθε δύσκολης κατάστασης, την προετοιμασία των υπηρεσιών αλλά και των ίδιων των πολιτών για τη δύσκολη εκείνη στιγμή. Επίσης, στον γαλάζιο σχεδιασμό περιλαμβάνονται η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, η προώθηση του Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης, η δημιουργία βάσης δεδομένων σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση όλης της χώρας, η επίσπευση των έργων που αφορούν στην πρόληψη των κινδύνων, η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, καθώς και ο ενιαίος σχεδιασμός αντιμετώπισης των κινδύνων που πρέπει να ακολουθούν οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το απόγευμα το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», πιθανόν να λάβει και σήμερα αντίστοιχες κοινωνικές πρωτοβουλίες στήριξης των πληγέντων και ενθάρρυνσης επαγγελματιών και εθελοντών που δρουν στους… μαρτυρικούς τόπους. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ρόλο της οποίας θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και το προεδρείο και αντιπροσωπεία μελών του ΔΣ της Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v