Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κατάτμηση περιφερειών με… αστερίσκους

Οι ενστάσεις των γαλάζιων βουλευτών για το σπάσιμο της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής. Τα νέα δεδομένα και η επαναχάραξη της στρατηγικής του κόμματος. Επιμονή της ΝΔ στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΝΔ: Κατάτμηση περιφερειών με… αστερίσκους

Αρνήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ότι έγινε δέκτης δυσαρέσκειας από γαλάζιους βουλευτές στο θέμα της κατάτμησης της Β' Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής, κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν της χθεσινής σχετικής ψηφοφορίας για τον «Κλεισθένη».

Όπως είπε, οι βουλευτές κατανόησαν ότι ακόμη και εάν δεν ψήφιζε η ΝΔ τώρα, η διάταξη θα εφαρμοζόταν από τις μεθεπόμενες εκλογές. «Εγώ δεν υπήρχε περίπτωση να ανασυγκολλήσω τη Β' Αθηνών», σημείωσε, μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι βουλευτές -ιδίως της Περιφέρειας Αττικής- εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Η Περιφέρεια Αττικής παρασύρεται από τη Β' Αττικής και τεμαχίζεται αδίκως», έλεγε ένας από τους γαλάζιους βουλευτές, ο οποίος κουβαλά μακρά πολιτική προίκα στο πρώην Υπόλοιπο Αττικής, την ίδια ώρα που συνάδελφός του αναγνώριζε πως εάν ο νόμος που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή ίσχυε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η ΝΔ με τα ίδια ποσοστά θα κέρδιζε στη Β' Αθήνας 2 με 3 λιγότερες έδρες, τις οποίες θα κέρδιζε σε άλλες Περιφέρειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν αυτοί οι βουλευτές που εκλέγονται περισσότερο με το όνομά τους και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους από τα ΜΜΕ και λιγότερο με τις διαπροσωπικές τους σχέσεις με τους ψηφοφόρους τους. Αντίθετα δηλαδή από άλλους συναδέλφους τους, που δεν έχουν αφήσει «σπιθαμή για σπιθαμή γης» στις εκλογικές τους περιφέρειες και κατ' ουσίαν εκλέγονται βουλευτές μέσω των προσωπικών τους επαφών.

Με τα νέα δεδομένα, πέραν της επίσπευσης του χρόνου της εκλογικής διαδικασίας, η οποία εξ ανάγκης αναπροσαρμόζει τον προεκλογικό σχεδιασμό των υποψήφιων βουλευτών, αυτοί θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την ευρύτερη στρατηγική τους, καθώς θα πρέπει να εστιάσουν τη δράση τους σε πολύ μικρότερης έκτασης περιοχές σε σχέση με πριν. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους νέους υποψήφιους, τους οποίους δεν γνωρίζουν οι πολίτες των περιφερειών τους, κάτι που δεν συμβαίνει με τους εν ενεργεία βουλευτές.

Στον Δυτικό Τομέα

Και το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι πώς θα μοιραστούν οι υποψηφιότητες στις τρεις περιφέρειες της Β' Αθηνών και στις δύο της Περιφέρειας Αττικής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φανέρωσε χθες, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών. «Θέλω να μετρηθώ στη Δυτική Αττική», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι έχει επιλέξει να πολιτευτεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια, χαμογέλασε και αποχώρησε.

Πέραν της κατάτμησης των δύο περιφερειών, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να πρεσάρει μέχρι την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση για τον «φόβο» της να νομοθετήσει τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Τι φοβάστε και δεν το κάνετε τώρα; Και η σπουδή σας να το παραπέμψετε σε κάποια επιτροπή είναι σαν να το παραπέμπετε στις καλένδες», ανέφερε και ενώ, λίγες ώρες νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει ως τροπολογία -για τρίτη φορά από το 2016- στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη, την πάγια πρότασή της προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους. Η τροπολογία προβλέπει οι συγκεκριμένοι πολίτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και στα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό. «Η πρότασή μας», λένε στη ΝΔ, «απορρέει εκ του Συντάγματος, είναι σύννομη και μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v