Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Τα δύο σενάρια για τις εθνικές κάλπες

Πώς «διαβάζει» τη χρονική μετατόπιση των δημοτικών εκλογών. Τείνει προς το «ναι» στην κατάτμηση των περιφερειών. Καταθέτει σήμερα τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΝΔ: Τα δύο σενάρια για τις εθνικές κάλπες

Σύγχυση και πανικό διακρίνει στην κυβέρνηση η ΝΔ, με αφορμή την αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών. «Πρόκειται για παράνοια. Μας έλεγαν επί ένα μήνα ότι πρέπει να αποσυνδεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές και τώρα κάνουν το εντελώς αντίθετο», σημειώνουν κομματικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας «δεν διστάζει να προεξοφλήσει ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη επί μήνες, από τον Ιανουάριο, όταν θα ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες».

Πεποίθηση στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να μπερδέψει τους πολίτες, διεξάγοντας ταυτόχρονα τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές ή ακόμη και με τις εθνικές εκλογές, κάνοντας -όπως λένε- «την ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει το σε βάρος του αποτέλεσμα». 

Με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, εκτιμά συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνεται μια μεθόδευση για την ταυτόχρονη διενέργεια τριπλών εκλογών τον Μάιο, ωστόσο δεν αποκλείει καθόλου και το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες ακόμα και το προσεχές φθινόπωρο, εφόσον διαπιστωθεί πως δεν μπορεί να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων.  

Περί αντισυνταγματικότητας

Σήμερα, η ΝΔ θα επαναφέρει την τροπολογία για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, με μια πληρέστερη αιτιολόγηση που -σύμφωνα με την Πειραιώς- θα καταρρίπτει τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας. «Εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι το αυτονόητο. Δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα για να μην την ψηφίσει κάποιος. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μαζί με την Ιρλανδία που δεν επιτρέπει στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό να έχουν τη δυνατότητα ψήφου», σημειώνει η ίδια πηγή. Μάλιστα, η ΝΔ προτείνει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μην πηγαίνει σε συγκεκριμένους βουλευτές, αλλά στο επιλεγμένο κόμμα. Η γαλάζια πρόταση προβλέπει οι εν λόγω ψηφοφόροι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν ανήμερα των εκλογών στα προξενεία και στις πρεσβείες της Ελλάδας. 

«Από το 2015 η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει 2 φορές πρόταση νόμου για να αποκτήσουν, επιτέλους, οι Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει αυτήν τη συζήτηση».

Ως πακέτο

Όσον αφορά το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και συγκεκριμένα της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να έρθει ως πακέτο με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και γι’ αυτό θα προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή. Όμως, καθότι αποτελεί πάγιο αίτημα του κόμματος και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη το σπάσιμο των περιφερειών, μπορεί να πιθανολογηθεί ότι τελικά οι βουλευτές του κόμματος θα υπερψηφίσουν.

Η ΝΔ «σήκωσε» χθες τους τόνους και στα εθνικά μας θέματα και δη στο Σκοπιανό και αυτό της Αλβανίας, καθώς βέβαια και στην οικονομία, η οποία θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος στη γαλάζια προεκλογική ρητορική. «Ενισχυμένη εποπτεία, ασφυκτική παρακολούθηση, βαριές δεσμεύσεις, νέα προνομοθετημένα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου, και δέσμευση για υψηλά, μακροχρόνια πρωτογενή πλεονάσματα συνιστούν, επί της ουσίας, ένα “4ο Μνημόνιο”», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες το γνωρίζουν και θα βιώσουν τις συνέπειές του, όπως και αν το βαφτίσουν η “κυβέρνηση των προθύμων” και κάποιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v