Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταξιούχους και απόδημους «φλερτάρει» η ΝΔ

Πώς διαμορφώνεται η γαλάζια αντιπολιτευτική ρητορική. Σε ποια σημεία δίνεται έμφαση και ποια η επιχειρηματολογία. Δριμύ κατηγορώ και για την ενδοκυβερνητική διαφωνία ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Συνταξιούχους και απόδημους «φλερτάρει» η ΝΔ

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα επιμένει να εξαπολύει η ΝΔ στην κυβέρνηση, απευθυνόμενη σε στοχευμένες κατηγορίες πολιτών, αλλά και με αφορμή τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες στο Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τις επόμενες μέρες, θα εντείνει την πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δεσμευθεί ότι δεν θα περικόψει τα 2,5 εκατομμύρια συντάξεις, όπως έχει ψηφιστεί.

Η ΝΔ, σε μια επικοινωνιακή ρελάνς, την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή, καλώντας τη συγκυβέρνηση να συνυπογράψει, ενώ στο «κάδρο» βάζει και τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο κατηγορεί πως «βάζει πλάτη» στον πρωθυπουργό, «για να τον βγάλει από το αδιέξοδο».

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης, «ο Αλέξης Τσίπρας εμπαίζει τους συνταξιούχους με τη βοήθεια Μοσκοβισί. Μιλούσε επί 41 λεπτά στη Βουλή εναντίον της τροπολογίας που κατέθεσε η ΝΔ και μέσα σε αυτά δεν βρήκε 20 δευτερόλεπτα να πει αν θα την ψηφίσει. Δεν βρήκε 20 δευτερόλεπτα να κοιτάξει τους συνταξιούχους στα μάτια και να τους πει αν κόβεται ή όχι η σύνταξή τους», σημειώνει.

Στη ΝΔ δεν αποκλείουν η διατήρηση των συντάξεων στα τωρινά επίπεδα να έχει αποφασιστεί και να την κρατά ο πρωθυπουργός ως ένα όπλο στη φαρέτρα του ενόψει της προεκλογικής περιόδου και ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κάψει σε επικοινωνιακό επίπεδο το συγκεκριμένο χαρτί.

«Να το ξέρουν οι Έλληνες. Ο πρωθυπουργός της χώρας στην τροπολογία που κατέθεσε η Ν.Δ. για να μην κοπούν οι συντάξεις, γέλασε και είπε "όχι". Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ θα συνεχίσει να αναδεικνύει την ανάγκη να ενταχθεί στον υπό ψήφιση νόμο η δυνατότητα της ψήφου στους απόδημους Έλληνες, επεξηγώντας την απλότητα και την άμεση δυνατότητα εφαρμογής της συγκεκριμένης πρότασης. «Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να στερεί σε όσους Έλληνες τα τελευταία χρόνια έφυγαν από τη χώρα για το εξωτερικό, το δικαίωμά τους να ψηφίσουν;» είναι το ερώτημα που θέτουν, ώστε να το ασκήσουν στη χώρα που διαμένουν. Όπως λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, «ούτε το εκλογικό σώμα αλλάζει ούτε δυσκολία στην εφαρμογή υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι τα προσχήματα του Μεγάρου Μαξίμου για να μην ευοδωθεί τελικά αυτή η προσπάθεια, η οποία προφανώς... κοστίζει».

Σύμφωνη γνώμη

Όσο για το σπάσιμο της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει κατά το παρελθόν τη σύμφωνη γνώμη του, αλλά βάζει όρο την ταυτόχρονη νομιμοποίηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ακόμα, σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, εφόσον έρθει προς ψήφιση μόνο το σπάσιμο των περιφερειών.

Με αφορμή, εξάλλου, την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου θα παραβρεθούν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος, η ΝΔ θα επιχειρήσει να καταδείξει τον «παραλογισμό» του πράγματος. Δηλαδή, να πάνε από κοινού Τσίπρας και Καμμένος, όταν ο δεύτερος απειλεί να ρίξει τον πρώτο για το Σκοπιανό, θέμα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο»!

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρία Σπυράκη, «τα όρια της αυτογελοιοποίησης είναι δυσδιάκριτα για τους υπουργούς της σημερινής συγκυβέρνησης. Αυτός που φέρεται να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των εθνικών μας συμφερόντων, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση των προθύμων δεν πέφτει. Κι έπειτα θα επιστρέψει στην Αθήνα, για να μας “πείσει” πως “θα εμποδίσει το ξεπούλημα της Μακεδονίας''».

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκύπτει «διαρκής ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα, με υπεύθυνους όλους όσοι στηρίζουν τη συγκεκριμένη συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v