Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Η Βουλή και η «σύγκρουση των δύο κόσμων»

Τα πρώτα διλήμματα της μεταμνημονιακής εποχής παρουσίασε ο Α. Τσίπρας. «Θέλατε τρισχειρότερο μνημόνιο, το ποτήρι με τις συντάξεις θα το πιείτε μέχρι τέλους, γουλιά γουλιά». Προτροπή «σε νέους Γκοτζαμάνηδες» η προειδοποίηση Μητσοτάκη, «να πάρετε ταυτότητα μαζί σας όταν πάτε Θεσσαλονίκη».

Κυβέρνηση: Η Βουλή και η «σύγκρουση των δύο κόσμων»

Τη μεταμνημονιακή στρατηγική της κυβέρνησης στα βασικά της σημεία ξετύλιξε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, αξιοποιώντας το «δώρο» που, όπως είπε, του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

Όπως αναμενόταν εδώ και μήνες, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τα βασικά στοιχεία αυτής της στρατηγικής, που θα αναδεικνύουν «τη σύγκρουση των δύο κόσμων» (αριστερού-προοδευτικού έναντι του νεοφιλελεύθερου-ακροδεξιού), πάνω στα οποία θα δοθεί και η μάχη των εκλογών.

Είναι ενδεικτική η αναφορά στο «δημιουργικό σοκ» που σχεδιάζει, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης, με παραδείγματα την κατάργηση του 8ωρου, τις ελεύθερες απολύσεις, την πλήρη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την καθήλωση του κατώτατου μισθού, το κόψιμο δαπανών για Υγεία-Παιδεία, την επαναφορά της πρώτης μνημονιακής αναλογίας 1 προς 5 για προσλήψεις-αποχωρήσεις στο Δημόσιο (αντί 1 προς 1 που έφτασε τώρα). Δηλαδή, «ένα τρισχειρότερο μνημόνιο», όπως τόνισε με έμφαση.

Προς επίρρωση, η κυβέρνηση παραπέμπει στη νομοθέτηση του 12ωρου από την κυβέρνηση Κουρτς στην Αυστρία, αλλά και τη θετική ψήφο της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής στο Ευρωκοινοβούλιο χθες για το 12ωρο στους επαγγελματίες οδηγούς.

«Το ποτήρι με τις συντάξεις θα το πιείτε»

Ειδικά για τις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «τσάμπα μάγκα» τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως νωρίτερα και η Φώφη Γεννηματά, ζήτησε από την κυβέρνηση να… ξεψηφίσει τώρα το μέτρο για τις μειώσεις το 2019. «Το ποτήρι με τις συντάξεις θα το πιείτε μέχρι τέλους, γουλιά γουλιά, όλα θα γίνουν στην ώρα τους», είπε. Κι αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση συζητά ήδη με τους θεσμούς τους τρόπους άρσης του μέτρου (σ.σ. το οποίο επέβαλε το ΔΝΤ πέρυσι, με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν θα έπιανε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%... που στο μεταξύ το έπιασε), ωστόσο οι αποφάσεις δεν θα ανακοινωθούν πριν την επίσημη λήξη του δανειακού προγράμματος τον Αύγουστο. Κατά τις πληροφορίες δε, όλα τα θετικά μέτρα (συν αυτό για τις συντάξεις) θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Σύγχρονοι Γκοτζαμάνηδες;»

Κατά την κυβέρνηση, η «σύγκρουση των δύο κόσμων» που έγινε ορατή χθες στη Βουλή δεν αφορά μόνο τον οικονομο-κοινωνικό τομέα αλλά και τη Δημοκρατία. Κι αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης, σε μία αποστροφή της ομιλίας του και ενώ αναφερόταν στη συμφωνία για το ονοματολογικό, προειδοποίησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν πάνε στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ να έχουν μαζί τους και τις ταυτότητές τους. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για «χρυσαυγίτικες απειλές δια στόματος Μητσοτάκη» και για «παραινέσεις σε σύγχρονους Γκοτζαμάνηδες», ενώ θέτουν το (ρητορικό;) ερώτημα «ποιοι και τι σκηνικό εκτροπής στήνουν».

«Μνημονιακότερος των μνημονιακών»

Αργά το βράδυ χθες, κυβερνητικές πηγές αποτίμησαν τη συζήτηση στη Βουλή ως επιβεβαίωση της ένδειας επιχειρημάτων του κ. Μητσοτάκη, καθώς προκάλεσε συζήτηση για την οικονομία αλλά δεν αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος και στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

«Έβγαλε ψεύτες το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών, ενώ επιβεβαίωσε το ανατριχιαστικό και αντικοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ, που προϋποθέτει περικοπές στις συντάξεις, συντριβή της εργασίας και διάλυση του κοινωνικού κράτους. Τελικά κατέληξε να απολογείται για τις offshore που χρηματοδότησαν την εταιρία της συζύγου του και τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον κ. Χριστοφοράκο της Siemens και τον κ. Φρουζή της Novartis», τόνισαν και πρόσθεσαν:

«Μνημονιακότερος των μνημονιακών, μίζερος απέναντι στην επιτυχία της χώρας, τζάμπα μάγκας και βαθιά διαπλεκόμενος. Εκπροσωπεί επάξια, δηλαδή, ακριβώς αυτό που καταφέρνει να αφήσει πίσω της η Ελλάδα».

Περί συζύγων…

Ειδικά για την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επικαλεσθεί παλαιότερη δήλωση της συζύγου του πρωθυπουργού, Μπέττυς Μπαζιάνα, για τη συγκινησιακή φόρτιση που της προκαλεί το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, κυβερνητικά στελέχη την αποδίδουν στην προσπάθειά του να… ισοφαρίσει για την κριτική που δέχονται πλευρές της επιχειρηματικής δραστηριότητας της δικής του συζύγου, Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Κατά τις ερμηνείες, η επιλογή αυτή έγινε όχι μόνο για το προφανές, αλλά «και για να πετάξει ο κ. Μητσοτάκης την μπάλα στην εξέδρα, προσφέροντας παραπολιτικά σχόλια του τύπου ‘μάλωσαν για τις συζύγους τους’ κ.λπ.».

Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στη Βουλή με ομιλία για την οικονομία, ωστόσο υποχρεώθηκε να απαντήσει στις άσχετες αναφορές του κ. Μητσοτάκη.

«Ο πόλεμος άρχισε με συμμετρικά και ασύμμετρα χτυπήματα», η κατακλείδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v