Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ποια γραμμή η ΝΔ οδεύει προς τις κάλπες

Η γαλάζια στρατηγική και οι πέντε άξονες της ρητορικής. Η αποτίμηση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή. Πού επικεντρώνεται η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, που συνεχίζει να ζητά εκλογές ακόμα και «αύριο».

Με ποια γραμμή η ΝΔ οδεύει προς τις κάλπες

Πίσω από τη χθεσινή μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλοί ήταν αυτοί που είδαν επί της ουσίας την έναρξη της -άτυπης έστω- προεκλογικής περιόδου.

Με την πόλωση να φτάνει στα ύψη και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς «να δίνουν και να παίρνουν», αποτυπώνοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο το κλίμα που κυριάρχησε χθες στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί ξεδίπλωσαν την στρατηγική τους με φόντο τις επικείμενες κάλπες και εμμέσως αποκάλυψαν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν μέχρι τότε.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη χθεσινή συζήτηση, μέσω της οποίας -όπως υποστηρίζουν- «έπεσαν οι μάσκες» και επιβεβαιώθηκε στα μάτια των Ελλήνων πολιτών από τη μία «τα ψέματα και οι ανακολουθίες» της κυβέρνησης και από την άλλη, «η αλήθεια και η ελπίδα για την επόμενη μέρα, που εκφράζει η ΝΔ». Πέντε είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα αποτελέσουν βασικούς άξονες της προεκλογικής ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Η ΝΔ θα επιχειρεί διαρκώς να αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου, από τη στιγμή που «κάθε απόπειρα δανεισμού θα συνοδεύεται από εκθέσεις του ΔΝΤ για το χρέος και τριμηνιαία εποπτεία», την ίδια ώρα που «ο στραγγαλισμός της πραγματικής οικονομίας και η μη αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις είναι εμφανή». Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεσμεύεται να πάρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. ευρώ και υποχρεώνεται να εξασφαλίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060.

Στην κορυφή της γαλάζιας ατζέντας θα βρίσκονται επίσης η ανάπτυξη, το χρέος, οι τράπεζες και ειδικά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για:

Την ανάπτυξη: «Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται, διότι είστε ανίκανοι να προκαλέσετε ένα αναπτυξιακό σοκ. Μη διαστρεβλώνετε αυτά που λέω, κ. Τσίπρα, εκτός αν προτιμάτε να έχετε ρυθμούς ανάπτυξης 2%. Εγώ θέλω 4%. Αν θέλετε εσείς να συμβιβαστείτε με το 2%, να βγείτε και να το  πείτε».

Το δημόσιο χρέος: «Η κυβέρνηση βούλιαξε την οικονομία και το χρέος, που το 2014 ήταν βιώσιμο, έπαψε να είναι… Καλοδεχούμενη οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος, αναγκαία αλλά όχι ικανή για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως τα κάνατε. Αν η τάση που υπήρχε το 2014 συνεχιζόταν, το ΑΕΠ σήμερα θα ήταν 217 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είναι 183 δισ., χάσατε με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ τον χρόνο».

Το ιδιωτικό χρέος: «Παραλάβατε το ιδιωτικό χρέος, αυτά που χρωστούν όλοι οι Έλληνες πολίτες στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, στα 85,3 δισ. Και πού είναι σήμερα; Στα 131 δισ. ευρώ. Αυτή η άνοδος είναι το αποτέλεσμα των δικών σας τραγικών πολιτικών της υπερφορολόγησης, του αφανισμού της μεσαίας τάξης και μίας σκληρά ταξικής προσέγγισης για οποιονδήποτε σε αυτή τη χώρα παράγει, δημιουργεί και τελικά παράγει κέρδη».

Τις τράπεζες: «Ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών, χρειάστηκε να γίνει τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία ήταν τελείως αχρείαστη πριν την περιπέτεια του α’ εξαμήνου του 2015. Ποια ήταν η αξία των μετοχών στο ΤΧΣ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών; Παραπάνω από 20 δισ. Και πού τη φέρατε εσείς μετά το δημοψήφισμα; Σε άθλια εικόνα. Καταστρέψατε, με το δημοψήφισμα, αξία του Έλληνα φορολογούμενου παραπάνω από 25 δισ.».

2. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Η ΝΔ θέλει να φανεί ότι καθορίζει και επιβάλλει στον δημόσιο διάλογο την κοινωνική ατζέντα, σε αντίθεση με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα «επικοινωνιακά παιχνίδια αυτής». Ως παραδείγματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την εξασφάλιση παιδικού σταθμού σε όλα τα παιδιά που το δικαιούνται, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από κυβέρνηση της ΝΔ. Από τα μείζονα ζητήματα είναι οι συντάξεις: «Εσείς δεν τάξατε 13η και 14η σύνταξη; Μας κοροϊδεύετε τώρα; Εσείς δεν κόψατε τις συντάξεις; Εσείς δεν είστε αυτοί που νομοθετήσατε τις πρόσθετες περικοπές; Εμείς δεν τις ψηφίσαμε, εσείς τις ψηφίσατε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καταθέτοντας τροπολογία για να ψηφιστεί η μη περικοπή των συντάξεων.

3. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «εξακολουθεί και σήμερα να μην μπορεί να πει ότι πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Θα πρέπει να υπάρξει συμπαράσταση, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, σε αυτούς οι οποίοι σήκωσαν μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού και απέναντι σε αυτούς που θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά.

4. ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Δύο οι βασικοί θεματικοί άξονες, τα ελληνοτουρκικά με ανοικτό το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και το Σκοπιανό. «Δώσατε κάτι το οποίο κανείς άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει, τη γλώσσα και την εθνότητα. Και αυτή είναι η βασική κριτική την οποία ασκούμε στη συμφωνία σε συνδυασμό με το χάος το οποίο έχετε επιφέρει στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που υπενθύμισε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι είχε υπογράψει το 2008 την αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

5. ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει έναν συνεχή πόλεμο από την κυβέρνηση σε βάρος του ιδίου αλλά και της συζύγου του Μαρέβας Μητσοτάκη. Απορρίπτει κάθε σχετικό δημοσίευμα και αντεπιτίθεται με την υπόθεση Καλογρίτσα, αλλά και υπαινιγμούς για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες συγγενών του πρωθυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v