Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Στην τελική ευθεία για τον «τρομερό μήνα Αύγουστο»

Πού αποδίδει το Μαξίμου τη «λυσσαλέα πίεση» της ΝΔ για εκλογές. «Δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ». Η 13η «σύνταξη» α λα Δεκέμβριος 2017, η μη μείωση των συντάξεων και το… δώρο Κουρτς για κατάργηση του 8ωρου στην Αυστρία. Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Α. Τσίπρας.

Κυβέρνηση: Στην τελική ευθεία για τον «τρομερό μήνα Αύγουστο»

Στις 50 ημέρες που απομένουν για την επίσημη λήξη του τρίτου δανειακού προγράμματος στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση, με τους επιτελείς της να διαβεβαιώνουν παράλληλα πως δεν τίθεται θέμα σταθερότητας και, άρα, πρόωρων εκλογών, παρά τις πιέσεις που ασκεί στους ΑΝΕΛ η συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη θα ενημερώσει ο Αλέξης Τσίπρας τη Βουλή για την οικονομία και την συμφωνία στο Eurogroup. Θα ακολουθήσει η προ ημερήσιας συζήτηση για το ίδιο θέμα που έχει ζητήσει η ΝΔ.

Τις βασικές απαντήσεις θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο που συγκαλεί το μεσημέρι, δεδομένου ότι:

* Τα στελέχη του Μαξίμου που έχουν την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου ολοκλήρωσαν χθες τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο. Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, οργανώνεται νέος κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού σε πόλεις της χώρας, με αφορμή τον έλεγχο πεπραγμένων μετά τα περιφερειακά Αναπτυξιακά συνέδρια. Επίσης, στα σχέδια του Μαξίμου είναι η παρουσίαση των (τελικών) κυβερνητικών προτάσεων για το νέο Σύνταγμα, σε ειδική εκδήλωση στις 24 Ιουλίου, με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Οι «ανάσες», οι συντάξεις και… ο Κουρτς

* Τις τελευταίες ημέρες η αντιπολίτευση, με πρώτη την αξιωματική, όχι απλώς εντείνει την πίεσή της για άμεσες εκλογές, αλλά τις θεωρεί ως περίπου… ειλημμένη απόφαση του κ. Τσίπρα. Το Μαξίμου έχει ήδη προειδοποιήσει ότι «αυτή η λυσσαλέα επίθεση» θα κλιμακώνεται μέχρι τις 21 Αυγούστου, καθώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν, «γνωρίζουν πως εάν δεν πέσει η κυβέρνηση μέχρι την έξοδο από το μνημόνιο, η προσπάθειά τους θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο μετά».

Όπως εξηγούν, η δυσκολία δεν θα προέλθει μόνο από τις «ανάσες» που θα δώσει η κυβέρνηση στην κοινωνία με γνωστά ή υπό συζήτηση θετικά μέτρα, αλλά και από τις εξελίξεις που τυχόν θα δρομολογήσει η δικαστική διερεύνηση των σκανδάλων. Στις οποίες προστίθενται, όπως σημειώνουν, νέες αποκαλύψεις ή κατηγορίες, όπως οι χθεσινές (από το Documento) για την προσωπική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κων/νο Φρουζή της Novartis.

Ως προς τις ανάσες, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η λεγόμενη 13η σύνταξη δεν θα είναι «σύνταξη», διότι θα αφορά όλους τους «έχοντες ανάγκη». Δηλαδή, ότι για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος θα τηρηθεί το μοντέλο του Δεκεμβρίου 2017. Σχεδόν ειλημμένη, επίσης, θεωρείται η απόφαση (σ.σ. σε συνεννόηση με τους θεσμούς) να μην εφαρμοστεί το μέτρο για τη μείωση συντάξεων το 2019. «Οι αντισυμβαλλόμενοι είπαν ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας (σ.σ. του Eurogroup) θα συζητήσουμε εάν και πώς μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα», δήλωσε με τη σειρά του χθες ο Νίκος Παππάς. Στα ψηλά των προτεραιοτήτων βρίσκονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ολοκληρώνει άμεσα τη σχετική μελέτη.

Επίσης, το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσουν το… δώρο του Αυστριακού καγκελάριου (και πολιτικού φίλου του κ. Μητσοτάκη) Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προχωρεί στην κατάργηση του 8ωρου και στη θεσμοθέτηση του 12ωρου, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις στη χώρα του.

Οι ΑΝΕΛ και η «δεδηλωμένη»

* Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, μετά και τις αποχωρήσεις των δύο πρώην βουλευτών τους, δεν μπορούν να υποτιμηθούν.  Ως προς αυτό, ο κ. Καμμένος, σε μία προσπάθεια πρόληψης νέων χτυπημάτων, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων: οι ΑΝΕΛ θα παραιτηθούν από τα υπουργικά τους αξιώματα εάν και όταν έλθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία στο ονοματολογικό.

Έστω κι έτσι όμως, «μία κυβέρνηση πέφτει εάν χάσει τη δεδηλωμένη, όχι εάν παραιτηθούν υπουργοί της», οπότε το Μαξίμου προβάλλει τη διαβεβαίωση του κ. Καμμένου (και από το Ζάππειο πριν από δέκα ημέρες) ότι «η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος».

Αυτό πάντως ουδόλως εμπόδισε την Φώφη Γεννηματά να αντιμετωπίσει την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ με τη διακήρυξη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται από χθες «και επίσημα υπό προθεσμία», λόγω των δηλώσεων του κ. Καμμένου...

Στην Αθήνα ο Π. Μοσκοβισί

Τα «συγχαρίκια» από πλευράς θεσμών πάντως αναμένεται να συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες. Αύριο θα μιλήσει στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, για τη συμφωνία στο Eurogroup, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος νωρίτερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μεθαύριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, θα συζητήσει την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v