Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθήνα-Μαδρίτη στήριξαν Μέρκελ στη «μάχη του Βερολίνου»

Η τριμερής συμφωνία, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά και η διαβεβαίωση Τσίπρα «όσο είμαι πρωθυπουργός…». Τι απαντούν κυβερνητικά στελέχη στα περί «συναλλαγής».

Αθήνα-Μαδρίτη στήριξαν Μέρκελ στη «μάχη του Βερολίνου»

Αυτό που θα φαινόταν αδιανόητο πριν από τρία χρόνια, συνέβη χθες στις Βρυξέλλες: ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Πέδρο Σάντσεθ, έδωσαν έμπρακτη στήριξη στην Άγκελα Μέρκελ για την παραμονή της στην Καγκελαρία.

Κίνηση που από κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζεται «μονόδρομος» προκειμένου να μην οδηγηθεί το Βερολίνο – και η Ευρώπη – σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, δεδομένης της ισχυροποίησης του ακροδεξιού στοιχείου. Και, μάλιστα, δέκα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, όπου θα αναμετρηθούν «οι δύο κόσμοι» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η τριμερή, πολιτική, συμφωνία μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας-Ισπανίας επιτρέπει, κατά τις αναλύσεις, στην κ. Μέρκελ να δώσει αύριο το βράδυ την καθοριστική μάχη με τον σκληρό συντηρητικό εταίρο της, τον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ, ώστε να μη διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Πέραν του συμβολισμού που έχει η «χείρα βοηθείας» από τον αριστερό Έλληνα πρωθυπουργό και τον σοσιαλιστή Ισπανό πρωθυπουργό, καθώς σηκώνουν το πολιτικό βάρος του Νότου μετά την αλλαγή πλεύσης της Ιταλίας, στο Μαξίμου ερμηνεύουν τη τριμερή συμφωνία ως «την καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε σ΄ αυτές τις συνθήκες». Κι αυτό διότι οι επαναπροωθήσεις δευτερογενών ροών (από Γερμανία προς Ελλάδα) θα αφορούν όσους μετανάστες-πρόσφυγες φτάνουν από σήμερα παράνομα στο γερμανικό έδαφος, και όχι όσους βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ οι επανενώσεις οικογενειών (από Ελλάδα προς Γερμανία) θα ξεκινήσουν αμέσως.

Για την πρώτη περίπτωση ο αριθμός «αναμένεται να είναι κάποιες εκατοντάδες», ενώ η δεύτερη αφορά 2.900 άτομα. Για τα «συν» της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε μεν ότι, απλώς, «αποφύγαμε τα χειρότερα», ωστόσο ανέδειξε το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots. Το πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες στα υπάρχοντα, παραμένει μείζον ερώτημα – και προς το παρόν αναπάντητο.

Μειωμένος ΦΠΑ συν μεταφορικό ισοδύναμο

Η είδηση που έκρυβε ο πρωθυπουργός – και αποκάλυψε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες – αφορά στην διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που βρίσκονται στην πρώτη προσφυγική γραμμή. Και, μάλιστα, μία μόλις ημέρα μετά την ψήφιση από την Βουλή του μεταφορικού ισοδύναμου, που, αθροιστικά, αυξάνει τα οφέλη για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών (σ.σ. η ΠΝΠ δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ και προβλέπει πάγωμα της αύξησης έως το Δεκέμβριο)

Η ανακοίνωση αιφνιδίασε ευχάριστα την κυβέρνηση και… δυσάρεστα την αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας ετοίμαζαν κινητοποιήσεις στα νησιά (κυρίως στη Λέσβο) σήμερα και αύριο, καθώς η άρση του μειωμένου ΦΠΑ είχε καθοριστεί για την 1η Ιουλίου.

Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η διαφορά στάσης ανάμεσα στη ΝΔ που μίλησε για θετική εξέλιξη και στο ΚΙΝΑΛ που έκανε ευθέως λόγο για .. «αποθήκη ψυχών με μειωμένο ΦΠΑ», υπονοώντας σαφώς «συναλλαγή».

Επ' αυτού, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι «στην πολιτική και στη διπλωματία δεν υπάρχουν ανταλλαγές με τη χυδαία έννοια του όρου, αλλά σφαιρική αντιμετώπιση μείζονος σημασίας ζητημάτων που εμπλέκονται μεταξύ τους». Επί της ουσίας όμως, όπως προσθέτει, αυτό που ενόχλησε (την αντιπολίτευση) ήταν η αφαίρεση όπλων που είχε στα θηκάρια της για τις επόμενες μάχες.

«Σήμερα είναι ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά, αύριο θα είναι οι συντάξεις που δεν θα μειωθούν το 2019», λέει, τροφοδοτώντας τις σχετικές πληροφορίες που “τρέχουν” τις τελευταίες ημέρες.

«Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός»

Τις οποίες, πλέον, αντιμετωπίζουν… διαφορετικά και οι πιο δύσπιστοι, με στελέχη της αντιπολίτευσης να μιλούν ήδη για «συμφωνίες που έχει κλείσει ο Τσίπρας και θα τις εμφανίζει μία-μία».

Ο πρωθυπουργός αποσυνέδεσε τη συμφωνία στο προσφυγικό από την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, τονίζοντας ότι η απόφαση είχε «κλείσει» κατά την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 25 Απριλίου, όταν είχε συζητηθεί η ανακούφιση των νησιών αυτών που σηκώνουν όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Με την επισήμανση ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα διατηρείται όσο διαρκεί η κρίση και όσο είναι ο ίδιος πρωθυπουργός…

Xθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά την Περιφερειάρχη Β. Αιγίου Χριστίνα Καλογήρου για την άμεση νομοθέτηση της διατήρησης μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά. Επίσης, για την απόφαση να διπλασιαστούν τα διαθέσιμα κονδύλια για τα εν λόγω νησιά μέσα από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v