Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές κόντρες για… τα μάτια των ξένων

Μέτωπο Μητσοτάκη - Γεννηματά κατά Τσίπρα. Τι είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο ΕΛΚ. Πώς απάντησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στις κυβερνητικές διαρροές για τη συνάντηση των Σοσιαλιστών. Πώς «διαβάζουν» τις δημοσκοπήσεις.

Πολιτικές κόντρες για… τα μάτια των ξένων

Σε μια ιδιόμορφη άτυπη συμμαχία έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ώρες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά, με ένα κοινό σημείο: το πρόσωπο προς το οποίο κατευθύνουν τα… βέλη τους και δεν είναι άλλο από αυτό του Αλέξη Τσίπρα.

Με φόντο την προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς προφίλ αλλά και των σχέσεών τους με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες των χωρών κρατών της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν επιδοθεί σε μια σφοδρή ανταλλαγή πυρών, με θεατές τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά κόμματα, το ΕΛΚ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Κατ’ αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην DW επανέλαβε αυτό που λέει και εντός των συνόρων, ότι «η χώρα θα είχε αποφύγει την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, αν δεν είχε προηγηθεί η περιπέτεια των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου». Λίγο αργότερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, εγκαλούσε τον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής, όταν μιλάει για το προσφυγικό πρόβλημα», αφήνοντας αιχμές για τη στρατηγική του και τη στάση του στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, σε ένα μπρα ντε φερ με τον πρωθυπουργό, με έπαθλο για τον νικητή τη συμμετοχή στο PES, αρχικά, μέσω του γραφείου Τύπου τον κατηγόρησε πως «δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Εθνικής», ενώ στη συνέχεια και η ίδια, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του άσκησε δριμεία κριτική για τη συμφωνία με τα Σκόπια. «Με την υπογραφή σας, κ. Τσίπρα, ο Ζάεφ καυχιέται για διεθνώς αναγνωρισμένη μακεδονική εθνική ταυτότητα. Ανοίξατε νέους λογαριασμούς, δεν κλείσατε παλιούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν δέχεται υποδείξεις»

Είχε προηγηθεί κυβερνητική διαρροή, κατά την προπαρασκευαστική Σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών, απ’ όπου η κ. Γεννηματά ήταν απούσα, σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, επειδή έχουν συγκροτήσει «ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού».

Άμεση η απάντηση του ΚΙΝΑΛ (και παράλληλα σαφές μήνυμα προς τους ξένους ομογάλακτούς τους), που ανέφερε πως «σχετικά με τα αρνητικά σχόλια του πρωθυπουργού για την κ. Γεννηματά στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, είναι σαφές ότι τον ενόχλησε η στάση της, ότι δεν δέχεται υποδείξεις, κάτι που στο PES γνωρίζουν από την ίδια».

Επί της ουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επιχειρούν να «αλιεύσουν» από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, καθώς και από το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, όπως καταδεικνύεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων. Σε αυτή την ομάδα πολιτών στοχεύει και η ΝΔ, όπου θεωρούν πως εφόσον κερδίσουν την πλειοψηφία όσων ακόμα δεν έχουν οριστικοποιήσει τις αποφάσεις τους για την κάλπη, η αυτοδυναμία θα είναι εφικτή.

Παράλληλα, Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα για το Σκοπιανό, σύμφωνα με τα οποία το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί κακή τη συμφωνία, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη στάση που επέλεξαν να κρατήσουν και σκοπεύουν να τη συνεχίσουν.

Ειδικά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι σύμμαχοί της (Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Καμίνης, Θεοχαρόπουλος κ.α.) ήταν υπέρ της συμφωνίας, είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας στην απόφασή της, με τη διάσταση των εσωκομματικών απόψεων να προκαλεί ισχυρές αναταράξεις, που ακόμα δεν έχουν κοπάσει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v