Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Δεδομένη η στήριξη παρά το σχέδιο αποστασίας

Γιατί ο Α. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε». Τα σήματα προς τους επιτελείς για «πτώση της κυβέρνησης πριν τις 21 Αυγούστου» και «οι μνήμες Ιουλιανών».

Κυβέρνηση: Δεδομένη η στήριξη παρά το σχέδιο αποστασίας

Στους επιτελείς στο Μαξίμου είχαν φτάσει από καιρό τα σήματα ότι βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση πτώσης της κυβέρνησης και συνεπώς δεν αιφνιδιάσθηκαν από την αιφνίδια, φαινομενικά, ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη.

Αυτό αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, που επισημαίνουν ότι έχουν μεριμνήσει ώστε να μην ευοδωθεί η επιχείρηση, παραπέμποντας στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από το Λονδίνο, «είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».

Είναι ενδεικτική η κίνηση του Μαξίμου να περάσει αμέσως στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας, μέσω κυβερνητικών πηγών, «σχέδιο αποστασίας» ξυπνώντας μνήμες «Ιουλιανών» στον προοδευτικό χώρο.

Σύμφωνα με πηγές, η σκληρότητα της αντεπίθεσης ήταν συνειδητή, προκειμένου να σταλούν τα ανάλογα «μηνύματα» στα επιχειρηματικά κέντρα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (δηλαδή στους Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη), αλλά και «σε βουλευτές που τυχόν είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν».

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι επελέγη η χθεσινή ημέρα για το «χτύπημα Λαζαρίδη», ώστε να απευθυνθεί ο πρωθυπουργός αποδυναμωμένος στους επενδυτές στο Λονδίνο.

Η ψήφος εμπιστοσύνης και η «παγίδα»

Για την ουσία της υπόθεσης, επιμένουν ότι «δεν θα τεθεί θέμα κυβερνητικής αντοχής ακόμα κι αν υπάρξουν μιμητές του κ. Λαζαρίδη» -υπονοώντας από τους ΑΝΕΛ.

Το «αντοχής» σημαίνει ότι εάν τεθεί θέμα δεδηλωμένης, θα υπάρξουν («υπάρχουν ήδη») βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ακόμα και χωρίς να απαιτείται προσχώρησή τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Για ευνόητους λόγους, δεν μπαίνουν σε ονοματολογία.

Σ' αυτό το σημείο βρίσκεται η λεπτομέρεια που «ήχησε σαν καμπανάκι» στο Μαξίμου προ δύο εβδομάδων: όταν η ηγεσία της ΝΔ διέρρευσε την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, τα στελέχη της Πειραιώς προκάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να «τους προλάβει» και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Κι όταν αυτό δεν έγινε, η εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειψη τόλμης κ.λπ.

Όπως λένε τώρα κυβερνητικά στελέχη, εάν ο κ. Τσίπρας «είχε πέσει στην παγίδα», δεν θα μπορούσε να ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης πριν περάσουν έξι μήνες. Οπότε, τυχόν ανεξαρτητοποίηση κυβερνητικών βουλευτών θα οδηγούσε σε πτώση την κυβέρνηση, αφού «άλλο παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και άλλο ένταξη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η προ ημερών προειδοποίηση-απειλή του κ. Μαρινάκη σε εκδήλωση ότι «πέφτει η χούντα», το «απαγορευτικό» που εξέδωσε ο ΠΑΟΚ για εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Τούμπα τη Δευτέρα (και τα έκτροπα που ακολούθησαν) συν κάποιες επιχειρηματικο-ποδοσφαιρικές συμμαχίες τις προηγούμενες ημέρες, ενίσχυσαν το alert στο Μαξίμου.

Η προαναγγελία από Κοντονή

Το Μαξίμου και κάποιοι υπουργοί είχαν ενημερωθεί από τη Δευτέρα για την πρόθεση του κ. Λαζαρίδη να ανεξαρτητοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, πριν προχωρήσει στην κίνησή του ο βουλευτής, «βγήκε» χθες το πρωί στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» και κατήγγειλε την ηγεσία της ΝΔ ότι «εκπονεί σχέδιο με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση πριν την οριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια την 21η Αυγούστου».

Όπως πρόσθεσε, για τον λόγο αυτό πιέζονται οι βουλευτές των ΑΝΕΛ με διάφορες απειλές και τραμπουκισμούς που δέχονται, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Και προανήγγειλε ότι «η Δικαιοσύνη θα επιληφθεί και θα βγει η κουκούλα» από όσους απειλούν βουλευτές με μηνύματα και άλλων ειδών τραμπουκισμούς εναντίον τους.

Στροφή Λαζαρίδη σε 14 ημέρες

Στους ΑΝΕΛ η ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο συγκεκριμένος βουλευτής ήταν από τους πλέον πιστούς στην κομματική γραμμή και δεν είχε δημιουργήσει μέχρι τώρα κανένα εσωκομματικό πρόβλημα.

Μάλιστα είχε καταψηφίσει την πρόσφατη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, την οποία υπερασπίστηκε, ως συνήθως, με θερμά λόγια, ενώ χειροκρότησε όρθιος τον κ. Τσίπρα, μετά την ομιλία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και τρεις ημέρες είχε αρχίσει να διαρρέει τις ενστάσεις του για τη συμφωνία για τα Σκόπια και την τακτική του κόμματός του, με την αρνητική στάση του να εντείνεται ιδιαιτέρως τη Δευτέρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις «έδωσαν και πήραν», με τον ίδιο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του και μάλιστα να υποστηρίζει πως έχει έτοιμη την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Αμέσως ξεκίνησε το «μασάζ» από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο και τους στενούς συνεργάτες του προς τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, για να τον μεταπείσουν, κάτι που φάνηκε να πετυχαίνει.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε μείνει με την εικόνα ότι ο κ. Λαζαρίδης δεν θα «τράβαγε το σκοινί» και, όπως τον είχε διαβεβαιώσει κατά την τελευταία τους επαφή, θα συνέχιζε απρόσκοπτα να υπηρετεί το Κίνημα. Κάτι όμως που αποδείχθηκε τελικά «φρούδες ελπίδες», καθώς χθες αποφάσισε να υλοποιήσει την αρχική του σκέψη.

Οι ερμηνείες, στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, είναι πολλές, όπως και τα σχετικά σενάρια, με δύο να είναι τα κυρίαρχα:

* Το πρώτο έχει να κάνει με τον φόβο του βουλευτή από τις ανώνυμες απειλές που δέχεται για τη ζωή του και της οικογένειάς του (όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα) και την αδυναμία του να αντέξει τη συγκεκριμένη πίεση.

* Το δεύτερο, σε γραμμή Μεγάρου Μαξίμου, σχετίζεται με την προσπάθεια «νέας αποστασίας», σε συνεργασία πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων. «Ο κ. Λαζαρίδης πήρε τις αποφάσεις του και πλέον δεν έχει παρά να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα με το οποίο εξελέγη. Από την ανταπόκρισή του στο συγκεκριμένο ζήτημα, θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα», ανέφεραν με νόημα κομματικές πηγές των ΑΝΕΛ, που δεν δείχνουν πάντως να ανησυχούν για τον κίνδυνο διατάραξης της κυβερνητικής συνοχής.

«Στη δοκιμασία των προηγούμενων ημερών, κάποιοι αποδείχθηκαν ότι δεν άντεξαν. Οι εναπομείναντες είμαστε απόλυτα συμπαγείς και εγγυούμαστε την πολιτική σταθερότητα του τόπου. Προχωράμε κανονικά, όσο και να μην αρέσει σε κάποιους. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας», διεμήνυαν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v