Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διμέτωπη επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Καταψηφίζει τη συμφωνία στο Σκοπιανό ακόμα και ως κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσεκτικός στις δεσμεύσεις του για την οικονομία. Ανεβάζει τους τόνους και στο προσφυγικό.

Διμέτωπη επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Την οικονομία και το Σκοπιανό επιμένει να έχει στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επαναφέρει το αίτημα για εκλογές «το συντομότερο δυνατόν» και δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε υπονοούμενα για τη συγκυρία να συμπέσουν χρονικά οι συμφωνίες για το χρέος και το Σκοπιανό, διέψευσε τις φήμες ότι δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό για αλλαγή της στάσης του, ενώ διατήρησε χαμηλούς τόνους προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την επίθεση που του εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Για πρώτη φορά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία για τα Σκόπια είτε τώρα, ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, μετά από κάλπες. Κατηγόρησε, στο πλαίσιο αυτό, τη συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ότι εκχώρησε τη μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα στους γείτονες, ωστόσο επανέλαβε πως εφόσον η συμφωνία κυρωθεί από ελληνική Βουλή, «τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά».

Ακόμα πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του ήταν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αναφορές του στην οικονομία. Και ναι μεν άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα του και το «4ο μνημόνιο» που θέτει σε εφαρμογή άμεσα, όμως από την άλλη επανέλαβε πως «οι δημοσιονομικοί στόχοι δεσμεύουν τη χώρα». Αναγνώρισε δε πως δεσμεύεται από τη συμφωνία για τις συντάξεις και το αφορολόγητο (με μείωση πάντως του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή και καθιέρωση 1.000 ευρώ αφορολόγητου για κάθε παιδί), με βασικό ζητούμενο «πώς θα μετριάσουμε τις συνέπειες από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Διαφορετική φιλοσοφία

Όπως λένε στη ΝΔ, «εμείς δεν σκίζουμε μνημόνια ούτε περιμένουμε ότι θα βαράμε νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές». Κάνουν λόγο για μία διαφορετική φιλοσοφία, η οποία προβλέπει «μεγάλωμα της πίτας», καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα αποκατάστασης των αδικιών και περαιτέρω στήριξης των πιο αδύναμων.

Στο πλαίσιο της κριτικής της στην κυβέρνηση, η ΝΔ κατέθεσε χθες την προαναγγελθείσα πρόταση για τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί για τα δεινά που οι πολιτικές του επιλογές έφεραν στους πολίτες», αναφέρεται στο σχετικό αίτημα, την ίδια ώρα που η Πειραιώς στέλνει διπλό μήνυμα και για το προσφυγικό: τόσο προς το εξωτερικό, με φόντο και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Βρυξέλλες κατά το επόμενο διήμερο, όσο και προς το εσωτερικό και δη τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Στην Ευρώπη οφείλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη για το προσφυγικό. Όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν πρέπει να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια», δήλωσε η Μαρία Σπυράκη, η οποία εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες, ενώ έχει προτείνει κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες. Είναι ένα θέμα που θα συζητήσει εκτενώς ο κ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και πρόεδρο του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος -σημειωτέον- βρίσκεται σε τελείως αντίθετη γραμμή από την Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v