Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Η χώρα γυρίζει σελίδα

Τον ΠτΔ συναντά το μεσημέρι ο Αλ. Τσίπρας που το απόγευμα μιλά στις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Για ιστορική απόφαση, που μπορεί να κάνει τον ελληνικό λαό να χαμογελάσει ξανά, μίλησε ο Δ. Τζανακόπουλος. Εστειλε «μήνυμα» στη ΝΔ να μην ποντάρει τα λεφτά της στο θέμα των συντάξεων.

Κυβέρνηση: Η χώρα γυρίζει σελίδα

Για «ιστορική απόφαση που διαμορφώνει μία κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος» και μπορεί να κάνει τον ελληνικό λαό «να χαμογελάσει ξανά» μίλησε νωρίς το πρωί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΕΡΤ), μεταφέροντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έκβαση στο Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει σήμερα στις 14:00 τον Πρ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του Eurogroup. Παράλληλα, το απόγευμα θα μιλήσει στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο Ζάππειο. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, το χρέος γίνεται βιώσιμο, ο λαός μπορεί να πάρει ανάσα», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε τρία σημεία της απόφασης:

- Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

- Επιμήκυνση των δανείων του EFSF που μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και δίνει 15ετή άνεση στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

- Η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν θα περιλαμβάνει αξιολογήσεις-εκταμιεύσεις, ενώ τις αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα τις παίρνει η κυβέρνηση, με βάση της δική της πολιτική.

Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίσθηκε λίγο πιο «ομιλητικός» στο θέμα των συντάξεων, καθώς η πάγια ερώτηση που τίθεται εδώ και καιρό στην κυβέρνηση (και θα τίθεται με πίεση το επόμενο διάστημα) αφορά στην τήρηση του μέτρου που οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξεις, το οποίο ψηφίσθηκε πέρυσι με απαίτηση του ΔΝΤ.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Θα συμβούλευα τη ΝΔ να μην ποντάρει όλα τα λεφτά της σ' αυτό το θέμα», είπε εμφατικά.

Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση θα έχει, πλέον, τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όπως νομίζει τα υπερπλεονάσματα για κοινωνική πολιτική.

Ως δεσμεύσεις που απορρέουν και από τη συμφωνία, ανέφερε την κάλυψη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και τη μη αμφισβήτηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v