Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: «Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η συμφωνία»

Βλέπει αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το τετελεσμένο. Στο κάδρο των ευθυνών και ο Νίκος Κοτζιάς.

ΝΔ: «Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η συμφωνία»

Τη μπάλα στο κυβερνητικό γήπεδο θέλει να ξαναστείλει η ΝΔ όσον αφορά τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Ο πόλεμος ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι έκδηλος των προθέσεών τους, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, και ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει ξεκινήσει, κατ’ αρχήν από την Βουλή των Σκοπίων.

«Έχουμε βρεθεί να απολογούμαστε χωρίς να έχουμε διαπραγματευτεί και να υπερψηφίσει τη συμφωνία, την οποία εξ αρχής καταγγείλαμε», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατήγγειλε την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου «θέλοντας να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες του για την κακή συμφωνία, να ασχολείται με τη ΝΔ και το τι αυτή θα κάνει αργότερα, όταν γίνει κυβέρνηση».

Επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταστήσει σαφές σε κυβέρνηση, αλλά και πολίτες, ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη συμφωνία έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με την ανοχή του κυβερνητικού τους εταίρου, Πάνου Καμμένου.

«Αντί να μας ρωτούν αυτοί τι θα πράξουμε εμείς εκείνη την ώρα, γιατί δεν απαντούν, ως η σημερινή κυβέρνηση του τόπου, τι θα κάνουν οι ίδιοι αν η συμφωνία φτάσει αργότερα στην ελληνική Βουλή και δεν ψηφιστεί;». Μέχρι τότε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα έχει γίνει η πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, κάτι που εκ των πραγμάτων αποτελεί κορυφαίο νομικό ζήτημα και ένα είδος τετελεσμένου, ενόψει της συνέχειας. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, λειτουργούσαν με βάση τη φράση «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση στο ΝΑΤΟ». Πλέον, υποστηρίζουν, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αντιστρέψει το παραπάνω και ανοίγει την πόρτα της Συμμαχίας στους βόρειους γείτονές μας, χωρίς να έχει δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

«Κάναμε ό,τι μπορέσαμε για να αποτρέψουμε αυτή τη συμφωνία. Από την ώρα που πήγαμε στο Βόρεια Μακεδονία με σκέτο μακεδονική γλώσσα και σκέτο μακεδονική εθνότητα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κυρωθεί από την ελληνική βουλή. Αλλά όσο περνά ο καιρός δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα τετελεσμένα και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

«Τελεία και παύλα»

Στην Πειραιώς διαμηνύουν πως, όταν η κυβέρνηση φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στην Βουλή, η ΝΔ θα την καταψηφίσει. «Είναι αδιαπραγμάτευτο. Τελεία και παύλα», υπογραμμίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, ο οποίος ερμηνεύει την επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου στην επόμενη μέρα, ως «βεβαιότητα ακόμα και της κυβέρνησης ότι στις εκλογές θα κυριαρχήσει η ΝΔ. Εξάλλου, μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να εξαντλήσει τετραετία. Μήπως έχει αποφασίσει να κάνει εκλογές νωρίτερα; Να μας το πει, να ξέρουμε», επισημαίνει.

Περισσότερο έντονα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, η ΝΔ βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον υπουργό Εξωτερικών. Με αφορμή μάλιστα χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Στην πατριωτική ευαισθησία των Ελλήνων, ο κ. Νίκος Κοτζιάς απαντά με τη γνωστή αυταρέσκεια και αλαζονεία του. Αντί να δίνει συνεντεύξεις για την επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε και παράγει ήδη τετελεσμένα, ας εξηγήσει στους Έλληνες ένα μόνο πράγμα: Γιατί παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν "Μακεδόνες" και να ισχυρίζονται ότι μιλούν τη "μακεδονική" γλώσσα, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε στο παρελθόν;», ήταν το ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κόντρα να αναμένεται να έχει συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v