Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φουλ επίθεση» η ΝΔ στη Βουλή

Ποια στρατηγική ξεδιπλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Που θα εστιάσει την ρητορική της. Πως ξαναβρέθηκαν στο προσκήνιο Σαμαράς και Καραμανλής.

«Φουλ επίθεση» η ΝΔ στη Βουλή

Στο «κόκκινο» αναμένεται να φτάσει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το επόμενο διήμερο, με αποκορύφωμα το απόγευμα του Σαββάτου, όταν και είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά των κυβερνητικών εταίρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν τόλμησε να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως τον προκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αποδίδοντάς το  στη βούληση του πρωθυπουργού να μην διαταραχθεί η συμμαχία του με τον Πάνο Καμμένο.

Τρία θα είναι τα μέτωπα που θα εστιάσουν τη ρητορική τους τα γαλάζια στελέχη: το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ καθώς και οι βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις τοπικές κοινωνίες όπου εκλέγονται.

«Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα», καταγγέλλει η ΝΔ, που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της πΓΔΜ ως την «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού».

Η κυβέρνηση, όπως έχει διανύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία δεδομένης της αντίθεσης των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ», οι οποίοι κατηγορούνται για «υποκρισία στην στάση τους. Δεν γίνεται από τη μία να διαφωνούν με το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων και από την άλλη να μην στηρίζουν την πρόταση μομφής που έγινε για το ίδιο θέμα.   

Μη αναστρέψιμα

Η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση, λένε στη ΝΔ, φέρνει έννομα αποτελέσματα τα οποία είναι μη αναστρέψιμα. Ως εκ τούτου, είναι αστήρικτος ο ισχυρισμός των ΑΝΕΛ πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία όταν έρθει στο τέλος, καθώς τότε θα είναι πια ήδη πραγματικότητα η πρόσκληση για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». 

Η συζήτηση για το Σκοπιανό δίνει την αφορμή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει πιο κοντά και με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. «Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στο Βουκουρέστι», ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Σας θυμίζω ότι εκεί που ο Καραμανλής είπε ΟΧΙ, εσείς σήμερα λέτε ΝΑΙ… Και τότε όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις -Αλλά σημασία έχει τι συμφέρει την πατρίδα μας». Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά τον οποίο στοχοποίησε προσωπικά στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, πιθανόν να μιλήσει από το βήμα της Βουλής απαντώντας στις κατηγορίες, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει το παρόν σε ένα από τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα για το ίδιο θέμα.

Στο μεταξύ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Μάκης Βορίδης στράφηκε κι αυτός με τη σειρά του κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, όσον αφορά τη στάση του στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν δεν θέλει να δέχεται κριτική, πρέπει να τηρεί αυτό που λέει το Σύνταγμα. Είναι ανεύθυνος άρχων, δεν έχει καμία δουλειά να τοποθετηθεί», τόνισε ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v