Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει η ΝΔ από τη μάχη της Βουλής

Γιατί θα κατατεθεί η πρόταση μομφής μετά τη σημερινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ποια τα γαλάζια επιχειρήματα. Οι συγκρίσεις για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης και τα μηνύματα που στέλνονται.

Τι περιμένει η ΝΔ από τη μάχη της Βουλής

Ζήτημα ωρών είναι, όπως όλα δείχνουν, η κατάθεση από τη ΝΔ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Η απόφαση θεωρείται ειλημμένη και, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Τις τελικές του αποφάσεις αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

Στο τραπέζι είχε πέσει και το σενάριο η πρόταση να κατατεθεί νωρίτερα, ωστόσο επιλέχθηκε να μην μπλοκαριστεί η συμφωνία από οποιαδήποτε κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως εξηγούν κομματικές πηγές, το πολυνομοσχέδιο, το οποίο «φέρνει νέα μέτρα που ψηφίζονται με αποκλειστική ευθύνη των Τσίπρα και Καμμένου, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με αποφάσεις για το δημόσιο χρέος. Και η ΝΔ, ως υπεύθυνη δύναμη, δεν θα μπορούσε να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη».

Οι υπογραφές των γαλάζιων βουλευτών έχουν ήδη συγκεντρωθεί για την κατάθεση της πρότασης, με βασική αιτιολογία αυτής το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να υπογράψει τη συμφωνία, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη καν της ίδιας της κυβέρνησής του. Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να παρουσιάσει non paper με τα βασικά σημεία στα οποία διαφωνεί με τη συμφωνία.

«Η ΝΔ θα κάνει όλα όσα μπορεί και πρέπει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να μη σας αφήσει να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και θα έρθουν από τους ΑΝΕΛ, που κανείς δεν λαμβάνει τον λόγο, να τοποθετηθούν και να μας πουν! Εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή αυτή; Πολύ σύντομα όλα αυτά», τόνισε χθες ο Μάκης Βορίδης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την άμεση κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μην εγκριθεί η συμφωνία, καθώς «δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». Πρακτικά, αυτό που ζητάει η ΝΔ από την κυβέρνηση είναι αυτή να λάβει πρώτα την απαραίτητη κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση και στη συνέχεια να υπογράψει τη συμφωνία.

«Δεν είναι λογικό να υπογράψει τη συμφωνία, ενώ εγείρεται θέμα νομιμοποίησης», σημειώνει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Για χρόνια»

Η ουσία της κίνησης του προέδρου της ΝΔ είναι, σύμφωνα με το περιβάλλον του, να περάσει το μήνυμα ότι «κανένας, ακόμα και αν αυτός είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν έχει το δικαίωμα, χωρίς να διαθέτει την αναγκαία νομιμοποίηση, να λαμβάνει αυθαίρετα μια τόσο σοβαρή απόφαση, που θα… κουβαλάει η χώρα μας για χρόνια». Και αυτό, παρόλο που θεωρεί δεδομένο ότι η πρόταση μομφής δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Στόχος, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι, κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που θα ακολουθήσει την πρόταση δυσπιστίας, να αναδειχθούν από τη μία «η υπεύθυνη στάση της ΝΔ που συμπορεύεται με το λαϊκό έρεισμα και από την άλλη, ο τυχοδιωκτισμός και οι επικίνδυνες συμπεριφορές» των κυβερνητικών εταίρων.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε την παρέμβασή του προκειμένου «η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση». Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος, θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος», την ίδια ώρα που στον Πρόεδρο ασκούσε δριμεία κριτική ο Αντώνης Σαμαράς για σύγκλισή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τη θετική υποδοχή που έτυχε η συμφωνία από το εξωτερικό, στη ΝΔ επιμένουν πως αυτό δεν πρόκειται να τους επηρεάσει στο ελάχιστο και πως μοναδικό τους μέλημα είναι η διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v