Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικοινωνία Ζάεφ με Τσίπρα σε... δυο δόσεις

Εγινε η πρώτη επικοινωνία των δυο ανδρών και συμφωνήθηκε να μιλήσουν εκ νέου την Τρίτη. Θέλουμε βιώσιμη στο χρόνο λύση που θα κερδίζουν και οι δυο πλευρές, διαμήνυσε ο Νίκος Κοτζιάς. Ποια ονόματα μένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αισιόδοξος δηλώνει ο Ζάεφ.

Επικοινωνία Ζάεφ με Τσίπρα σε... δυο δόσεις

Οι δυο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στις 15:00 για περίπου μία ώρα και όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα επικοινωνία αύριο πρωϊ. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για καλό κλίμα στη διάρκεια περίπου μιας ώρας συζήτηση των δυο. 

«Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης», τονίζεται.

Παράλληλα η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση, με τίτλο: «Πραγματοποιηθείσα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Πρωθυπουργών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ζάεφ και Τσίπρα».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της  “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, Ζόραν Ζάεφ, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 60 λεπτών με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14:00 και 15:00 ώρα “Μακεδονίας”. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν τα εναπομείναντα θέματα και εξετάστηκαν ορισμένες ιδέες για λύσεις. Αύριο το πρωί θα ακολουθήσει μία ακόμα τηλεφωνική συνομιλία».

Σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως αύριο θα επιβεβαιωθεί πιθανότατα η αισιοδοξία του για την δυνατότητα εξεύρεσης μιας λύσης. 

«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων, εξέφρασα την αισιοδοξία πως μπορεί να βρεθεί μια λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα επιβεβαιωθεί αύριο» δήλωσε σε συνέντευξη του στο κανάλι «TELMA».

Κοτζιάς: Θέλουμε λύσεις στα προβλήματα

Μιλώντας το απόγευμα στο Kontra ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως «θέλουμε μια βιώσιμη μέσα στο χρόνο συμφωνία με την πΓΔΜ μέσω της οποίας θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές».

Υποστήριξε ότι το ζητούμενο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να λύνουμε τα προβλήματα, όχι να μένουμε αδρανείς και με τα προβλήματα σε εκκρεμότητα, ενώ συμπλήρωσε πως «τα προβλήματα με την πΓΔΜ είναι υποδεέστερα έναντι των μεγάλων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, κακοφόρμισε και 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει το όνομα «Μακεδονία», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.  Οσον αφορά την γλώσσα επανέλαβε ότι η «Μακεδονική» γλώσσα υπάρχει από το 1977 στον ΟΗΕ. Δεν το δίνει τώρα η Ελλάδα, το έχει δώσει ήδη, τόνισε. Σημείωσε δε ότι σε μια διαπραγμάτευση θα πρέπει «να δίνεις και κάτι στον άλλο».

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει.

Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιό θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

Ζάεφ: Θέλουμε λύση

«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ. Είπε ότι είναι αναγκαίο η λύση να είναι ποιοτική και αξιοπρεπής, τέτοια που να διατηρεί την «ταυτότητα», διότι μόνο έτσι θα γίνει αποδεκτή από τους Σκοπιανούς που θα μετέχουν στο δημοψήφισμα. 

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό, θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δύο χωρών», είπε ο Ζάεφ, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1. Πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δύο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό, οι πρόεδροι των δύο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι αν υπάρξει άμεσα λύση, δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v